22 Νοεμβρίου 2019

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Είστε αδιάβαστος - Από την Deutsche Welle στους FT πάντα χαμένος στη μετάφραση - ΒΙΝΤΕΟ

Σε υψηλούς τόνους και χαρακτηρίζοντάς τον «χαμένο στη μετάφραση», αλλά και «θεσμικά αδιάβαστο», ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα σε επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή με θέμα «Επιεικής στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς».

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα πως επιδιώκει την ένταση. «Δεν επιδιώκατε να αξιοποιήσατε τη δυνατότητα του Κανονισμού για να συζητήσουμε μια επίκαιρη ερώτηση. Θέλετε να πέσουμε σε παγίδα έντασης και προσωπικών χαρακτηρισμών. Δεν θα πέσω σε αυτή την παγίδα, έχω μια χώρα να κυβερνήσω και ένα λαό να ενημερώσω» τόνισε, καταθέτοντας στα πρακτικά στοιχεία με τις ερωτήσεις στις οποίες είχε απαντήσει στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός. «Τα χρόνια που ήσασταν στην εξουσία είχαν κατατεθεί 319 ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό. Απαντήσατε στις 11 σε 4,5 χρόνια. Ποσοστό 3,5%. Κάτι σας θυμίζει αυτό το ποσοστό. Μου φαίνεται σας καταδιώκει» ανέφερε.

Ασκώντας κριτική στον κ. Τσίπρα για την ερώτησή του, ο πρωθυπουργός, τόνισε: «Είστε θεσμικά αδιάβαστος και πολιτικά επιπόλαιος. Μου καταθέσατε μια τρισέλιδη ερώτηση με 5 διαφορετικά ζητήματα που συνοδεύεται από ανύπαρκτες παραδοχές. Με μεγάλα γράμματα γράφει μεταβατική διάταξη. Όταν καταθέτετε και πάλι την ίδια ερώτηση φροντίστε τουλάχιστον να την προσαρμόσετε στην πραγματικότητα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως το 2012 η Ελλάδα ήταν στην 94η θέση της Διεθνούς Διαφάνειας. Το 2015 βρέθηκε στην 58η και το 2018 στην 67η θέση. Αυτά είναι έργα και ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είναι προκλητικό να αναμασάτε αυτή την καραμέλα περί "λευκών κολάρων", μας τους είπατε και μπαχαλάκηδες των λευκών κολάρων. Εμείς δεν θέλουμε ούτε μπαχαλάκηδες λευκών κολάρων, ούτε μπαχαλάκηδες στα πανεπιστήμια. Ο νόμος σε αυτή τη χώρα θα εφαρμόζεται για όλους, είτε είναι δυνατοί είτε είναι αδύναμοι». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, ο ευρωπαϊκός οργανισμός κατά της διαφθοράς σάς εγκαλούσαν ότι μετατρέψετε τη δωροδοκία από κακούργημα σε απλό πλημμέλημα. Μήπως δεν τα γνωρίζατε; Αυτά τα κάνατε και αυτά τα διορθώνουμε στους ποινικούς κώδικες» τόνισε.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις του Αλέξη Τσίπρα για τις αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών τόνισε πως ερμηνευτική δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ διακρίνει τα αδικήματα σε αυτά που τελούνται κατά την άσκηση και σε αυτά που τελούνται επ΄ ευκαιρία των υπουργικών τους καθηκόντων. «Είναι πυροτέχνημα -και μάλιστα ληγμένο- το πυροτέχνημά σας. Αυτή η διάκριση έχει ήδη οριοθετηθεί από το δικαστήριο και δεν διαφοροποιεί τη σαφή νομολογία για το τι συνιστά άσκηση καθηκόντων και τι επί τη ευκαιρία. Σταματήστε την υποκρισία γύρω από την ευθύνη των υπουργών. Στην πρώτη μου θητεία στη Βουλή το 2006 είχαμε υπογράψει πρόταση για αναθεώρηση του άρθρο 86. Τότε δεν είχε το θάρρος το πολιτικό σύστημα να το αλλάξει. Αλλά και κανείς από τον αριστερό χώρο δεν στήριξε την πρότασή μας» είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας την ανάγκη το πολιτικό σύστημα να συμφωνήσει στην αλλαγή του άρθρου 86. «Ας κρατήσουμε ως μια κατάκτηση του πολιτικού συστήματος ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε στην αλλαγή του άρθρου 86. Είναι μια κατάκτηση για το πολιτικό σύστημα ότι το άρθρο 86 αλλάζει. Ας προχωρήσουμε επιτέλους κοιτάζοντας το μέλλον» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο θέμα της δίωξης τραπεζικών στελεχών κατ' έγκληση, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως οι τράπεζες λειτουργούν στον χώρο της ελεύθερης οικονομίας και πως αυτές θα πρέπει θα πρέπει να κινητοποιούν τον μηχανισμό διερεύνησης. «Η παλιά τακτική οδήγησε τραπεζικά στελέχη σε ακινησία. Αυτό ερχόμαστε να θεραπεύσουμε. Για δικαστικές διερευνήσεις που έχουν ξεκινήσει, υπάρχει η μεταβατική περίοδος 2 μηνών για να γίνει έγκληση. Καμία υπόθεση δεν κλείνει. Οι τράπεζες διατηρούν το δικαίωμα να ασκήσουν έγκληση. Η τραπεζική δραστηριότητα ελέγχεται και από την Τράπεζα της Ελλάδας» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως πάρα πολλά τραπεζικά στελέχη σύρθηκαν στα δικαστήρια, ταλαιπωρήθηκαν για πολλά χρόνια για επιχειρηματικές αποφάσεις που πήραν. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η τεράστια αποεπένδυση. Ποιο τραπεζικό στέλεχος θα έχει το θάρρος να υπογράψει για μια επιχείρηση και να σώσει θέσεις εργασίας, γιατί με αυτά που κάνατε εσείς κλείσανε εταιρίες επειδή τραπεζίτες φοβόντουσαν να υπογράψουν. Εμείς λάβαμε εντολή από τον λαό να βάλουμε μπροστά την παραγωγική οικονομία, να διορθώσουμε το τραπεζικό σύστημα, να δημιουργήσουμε δουλειές και αυτό θα κάνουμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ο πρόεδρος της Αρχής είχε τη δυνατότητα να δεσμεύσει, χωρίς να έχουν υπάρξει καταδίκες, με αποτέλεσμα επιχειρηματίες αλλά και πολίτες να γίνονται όμηροι, να καταστρέφονται, ακόμα και αν αργότερα αθωώνονταν.

«Για να μην υπάρξει κίνδυνος άκριτης αποδέσμευσης περιουσιακών στοιχείων για σοβαρές υποθέσεις του παρελθόντος υπάρχει μεταβατική διάταξη. Σε 3 μήνες τα στοιχεία πρέπει να σταλούν στη Δικαιοσύνη. Η δικαστική κρίση δεν περιορίζεται χρονικά και μπορεί να συντελεστεί μέσα στο 18μηνο. Και εδώ πάλι αδιάβαστος;» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως είναι λυπηρό ότι ενώ έχουν υπάρξει συζητήσεις στη Βουλή, γίνεται επίκληση σε δημοσίευμα που ήταν λανθασμένο και διαψεύστηκε από την κυβέρνηση. «Το τρίμηνο αποτελεί προθεσμία μόνο για να σταλούν προς κρίση οι υποθέσεις που εκκρεμούν. Δεν είναι προθεσμία για να βγει απόφαση. Αυτό θα γίνεται εντός 18μηνου. Ένας ξένος δημοσιογράφος μπορεί να κάνει λάθος. Όμως, όχι πολιτικός αρχηγός. Είναι ένα ψέμα, δεν είναι αλήθεια. Διαβάστε το κείμενο του νόμου και ασκήστε κριτική . Από την Ντόιτσε Βέλε της κατοχής μέχρι τους Φαινάνσιαλ Τάιμς διαβασμένους ανάποδα, πάντα χαμένος στη μετάφραση κύριε Τσίπρα» κατέληξε στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός.

Δείτε το βίντεο από τη Βουλή:



Τσίπρας: Είναι ντροπή να μιλάτε για νόμο και τάξη απέναντι στους ανήμπορους και να τον παραβιάζετε για τους μπαχαλάκηδες με τα κοστούμια

Για «χάρες στην παρασιτική ολιγαρχία και την επιχειρηματική ελίτ» κατηγόρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού σήμερα στη Βουλή όπου συζητήθηκε η ερώτηση του κ. Τσίπρα για "νομοθετική εύνοια" στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων.

«Είναι ντροπή να μιλάτε για νόμο και για τάξη απέναντι στους ανήμπορους και την ίδια στιγμή να παραβιάζετε τον νόμο και την τάξη για τους μεγάλους και τους ισχυρούς, για τους μπαχαλάκηδες με τα κουστούμια και τις γραβάτες που κλέβουν το δημόσιο και περνάνε ζωή χαρισάμενη στο εξωτερικό εις υγείαν των κορόιδων», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, σημειώνοντας ότι «αυτές είναι οι αιτίες της χρεοκοπίας και δυστυχώς τις επαναφέρετε».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στο πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times το οποίο, όπως είπε, ήταν και ο λόγος που ήρθε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, καθώς, σημείωσε, είχε "περάσει στα ψιλά" το θέμα από μεγάλα τηλεοπτικά μέσα.

Επιπλέον, όσον αφορά στη διάταξη στον Ποινικό Κώδικα, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με αυτόν τον τρόπο "καθαρίζει" μια σειρά υποθέσεων "θαλασσοδανείων", στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα "δανεικά και αγύριστα" των κομμάτων άνω 400 εκατ. ευρώ σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε μέσα ενημέρωσης.

Δείτε το βίντεο από τη Βουλή:



Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν θα σας ακολουθήσω στις ύβρεις - Έχω μια χώρα να κυβερνήσω

"Ξεκινήσατε την παρέμβασή σας με ύβρεις και χαρακτηρισμούς. Δεν επιδιώκετε να αξιοποιήσετε τη δυνατότητα να συζητήσουμε νηφάλια μια επίκαιρη ερώτηση. Θέλατε για μια άλλη φορά να πέσουμε σε μια παγίδα έντασης και ανταλλαγής χαρακτηρισμών. Αν θέλετε να κινηθείτε σε αυτή την κατεύθυνση, εγώ δεν πρόκειται να ακολουθήσω. Έχω μια χώρα να κυβερνήσω και έναν λαό να ενημερώσω" είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

"Προσέρχομαι για τρίτη φορά σε διάστημα λιγότερο από πέντε μήνες από την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για να αξιοποιήσω τη διαδικασία της ώρας Πρωθυπουργού. Και επειδή με χαρακτηρίσατε δειλό και ότι υπεκφεύγω να έρχομαι στη Βουλή και να απαντώ, θα ήθελα χάρη της ιστορίας να καταθέσω τα δικά σας στατιστικά στοιχεία για την ώρα του Πρωθυπουργού" τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα του είπε: "Μπορείτε νομίζω να προσέχετε εμένα και όχι να στέλνετε μηνύματα μιας και μιλάμε για σεβασμό στη Βουλή, εκτός και αν σας στέλνουν μηνύματα για να σας ετοιμάσουν για τη δευτερολογία σας"

"Κατά τα 4,5 χρόνια που κυβερνήσατε είχαν κατατεθεί κ. Τσίπρα 319 ερωτήσεις προς τον Πρωθυπουργό. Απαντήσατε συνολικά σε 11 στα 4,5 χρόνια. Μια κάθε 5,5 μήνες, ποσοστό 3,5%. Κάτι σας θυμίζει αυτό το ποσοστό, μου φαίνεται σας καταδιώκει" ανέφερε ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας τον κ. Τσίπρα θεσμικά αδιάβαστο και θεσμικά επιπόλαιο.



Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Είσαι ψεύτης και δειλός

Επίθεση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη με το ξεκίνημα της ομιλίας του στη Βουλή κατά την υποβολή της ερώτησής του στην Ώρα του Πρωθυπουργού.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε χαρακτηριστικά: "Την τελευταία φορά που βρεθήκαμε εδώ, καθόσασταν στο πρωθυπουργικό έδρανο όρθιος με τα χέρια σταυρωμένα και με αποκαλέσατε ψεύτη. Ζητούσατε να καταθέσω στα πρακτικά τις δηλώσεις που είχε κάνει ο κ. Πέτσας και όντως τις καταθέσαμε και στα πρακτικά και στον δημόσιο διάλογο".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό πρόσθεσε ότι "ούτε τον κ. Πέτσα εγκαλέσατε, ούτε και βρήκατε το σθένος να ζητήσετε συγγνώμη. Αποδείχθηκε ότι ο ψεύτης είστε εσείς. Είστε και ψεύτης και δειλός".

Δείτε το βίντεο από τη Βουλή:



Εξηγήσεις για το μεταναστευτικό ζητά η Φ. Γεννηματά

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής η Φώφη Γεννηματά καλεί τον πρωθυπουργό να ενημερώσει τη Βουλή αν θα επιμείνει στην «πιστή» εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και στο Δουβλίνο ή θα προτείνει εναλλακτικό σχέδιο για την διαχείριση του «προσφυγικού-μεταναστευτικού» και την κατανομή των βαρών σε όλες τις χώρες-μέλη της.

Καλεί επίσης τον κ. Μητσοτάκη να ενημερώσει «ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών και την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων στην ενδοχώρα, καθώς και για την ουσιαστική φύλαξη των συνόρων μας, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και από πού θα αντληθούν οι πόροι για την εφαρμογή του».