15 Νοεμβρίου 2019

Τι «τρίγωνο» Novartis-Αυγής, Βαξεβάνη-ΣΥΡΙΖΑ που αποκάλυψε ο Φρουζής

«Ο Τσίπρας ήταν πολύ υποστηρικτικός σε σχέση με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου» φέρεται να παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην υπόθεση Novartis.

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της φαρμακευτικής εταιρείας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Μαρκόπουλου, η φαρμακοβιομηχανία είχε διαφημιστικό πρόγραμμα με την κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, την «Αυγή», με την Εφημερίδα των Συντακτών καθώς επίσης και με το Documento και το περιοδικό Hot Doc του Κώστα Βαξεβάνη.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο κ. Φρουζής ανέφερε ότι η καμπάνια της Novartis στο Hot Doc δημοσιεύτηκε σε έκδοση του όπου υπήρχε δημοσίευμα κατά της αντίπαλης εταιρείας της Pfizer, η τελευταία διαμαρτυρήθηκε και έτσι δεν προχώρησε σε νέα διαφήμιση. Ο ίδιος φέρεται να περιέγραψε την προσπάθεια επαναπροσέγγισης από τον Κ. Βαξεβάνη, η οποία δεν τελεσφόρησε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή της ΝΔ, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι «είχα δει τον Νίκο Φίλη ως διευθυντή της Αυγής. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Τους είχαμε δώσει διαφημιστικό πρόγραμμα. Η διαφημιστική συνεργασία με την «Αυγή» κράτησε όλο το διάστημα που ήμουν στην εταιρεία».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο βουλευτής κατέθεσε στην Προανακριτική πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Αυγής από τις 2 Μαρτίου 2013 με τίτλο «Ο Αλ. Τσίπρας με φαρμακοβιομήχανους. Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, δεν υπόκειται σε περιορισμούς ή εκβιασμούς» καθώς και δημοσίευμα από τον Ιούλιο του 2013, υποστηρικτικό προς το φάρμακο GILENYA, της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου.

Επίσης, ανέφερε πως συναντήθηκε πριν από το 2015 µε τον Αλέξη Τσίπρα, πριν ψηφιστεί το νοµοσχέδιο που µείωνε τις τιµές των πρωτότυπων φαρµάκων, και επισήµανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει τη µείωση των τιµών και έδωσε µάλιστα και συνέντευξη Τύπου για το θέµα». Παράλληλα, αναφέρθηκε σε συναντήσεις, «τρεις τον αριθµό», που είχε µε τον Γιώργο Σταθάκη, και «αρκετές» µε τον Ανδρέα Ξανθό, ενώ είδε, όπως είπε, και τον Νίκο Παππά και τον Γιάννη ∆ραγασάκη. Οι συναντήσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο ενηµέρωσης του τοµέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. «Πήγα και στην Κουµουνδούρου και συναντήθηκα αρκετές φορές µε τον Ξανθό», ανέφερε, για να προσθέσει σε άλλο σηµείο ότι συναντήσεις είχε και µε τους Τσίπρα, Παππά.

Ειδικά για τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Φρουζής φέρεται να είπε ότι συναντήθηκε µαζί του πριν από την ψήφιση του νοµοσχεδίου που µείωνε τις τιµές των φαρµάκων. «Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε και ήµασταν χαρούµενοι που το έκανε» πρόσθεσε. «Για τα πρωτότυπα φάρµακα ήταν ευνοϊκό το πλαίσιο επί ΣΥΡΙΖΑ, όχι επί Σαµαρά», ανέφερε σε άλλο σηµείο. Παράλληλα, ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis ήταν επικριτικός για την, επί 11 χρόνια, γραµµατέα του, Μαρία Μαραγγέλη. «Επί τρία χρόνια µε έκλεβε», τόνισε.