23 Δεκεμβρίου 2019

Καταδικάστηκαν σε θάνατο 5 εμπλεκόμενοι στη δολοφονία του Κασόγκι

Πέντε άτομα καταδικάστηκαν σε θάνατο και ακόμα τρεις σε ποινές κάθειρξης 24 ετών ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας της χώρας για την αποτρόπαια δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου και σφοδρού επικριτή της βασιλικής οικογένειας Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για τον Σαούντ Αλ Καχτάνι, έναν πρώην στενό σύμβουλο του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, διεξήχθη έρευνα, αλλά δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο πρώην δεύτερος στην ιεραρχία των υπηρεσιών πληροφοριών, ο στρατηγός Άχμεντ αλ Ασίρι, αθωώθηκε.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι υπήρξε μια εμβληματική φυσιογνωμία της δημοσιογραφίας και αρθρογράφος της εφημερίδας The Washington Post, με την δολοφονία του να προκαλεί ένα μεγάλο κύμα αγανάκτησης κατά της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, φέροντας παράλληλα σε αμηχανία τις ΗΠΑ και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αφ ης στιγμής ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος είχε λάβει και την αμερικανική υπηκοότητα.

Ο Κασόγκι σύμφωνα με το Reuters είχε εισέλθει στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κων/πολη στις 2 Οκτωβρίου του 2018 προκειμένου να διεκπεραιώσει κάποιες τυπικές διαδικασίες προκειμένου να παντρευτεί την τουρκικής καταγωγής αρραβωνιαστικιά του, αλλά έκτοτε εξαφανίστηκε. Το άψυχο σώμα του φέρεται ότι διαμελίστηκε και απομακρύνθηκε από το κτίριο, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί τα λείψανά του.

Η CIA και ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις είπαν ότι πιστεύουν πως ο πρίγκιπας διάδοχος έδωσε την εντολή για τον θάνατο του δημοσιογράφου, αλλά Σαουδάραβες αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν είχε κανέναν ρόλο σε αυτήν. Έντεκα Σαουδάραβες ύποπτοι δικάστηκαν για τον θάνατο του δημοσιογράφου, ενώ η δικαστική αυτή διαδικασία στο Ριάντ χαρακτηρίστηκε από μυστικότητα.

Σε κάθε περίπτωση ο Πρόεδρος Τραμπ είχε αναφέρει ότι δεν θα έθετε την στρατηγική συμμαχία των ΗΠΑ σε κίνδυνο με την Σαουδική Αραβία εξαιτίας της υπόθεσης Κασόγκι.