03 Δεκεμβρίου 2019

Μ. Χρυσοχοΐδης: Έτσι θα λειτουργήσουν οι κλειστές δομές στα νησιά

Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μεταφέρει μετανάστες και αιτούντες άσυλο σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Αιγαίου και να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση, επιβεβαιώνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απαντώντας για το θέμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανταποκρινόμενος σε γραπτό ερώτημα που έστειλε στην Αθήνα η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς, επισήμανε ότι οι δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου θα μεταφερθούν οι αιτούντες άσυλο, προς το παρόν είναι ανοικτού τύπου, ωστόσο «η κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει ελέγχους κατά την είσοδο και την έξοδο από αυτές τις δομές».

Όπως αναφέρει το protothema.gr, ο κ. Χρυσοχοΐδης, στην απάντηση που απέστειλε στην Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 29 Νοεμβρίου, ανέφερε πως από τον Ιανουάριο 2020 που θα τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος 46/36/2019, όσοι άνθρωποι φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα μπορούν να μεταφερθούν στις νέες δομές που θα λειτουργήσουν στα πέντε νησιά του Αιγαίου που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρει ότι στον νέο νόμο προβλέπεται η περίπτωση της «διοικητικής κράτησης» αλλοδαπών, η οποία, όπως τονίζει ο ίδιος, δεν παρεκκλίνει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητά από την Αθήνα περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τις εγγυήσεις που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση για να διασφαλίσει ότι η «διοικητική κράτηση» θα χρησιμοποιείται ως έσχατο μέτρο σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση και για όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να οργανώσει ένα δίκαιο, βιώσιμο και ανθεκτικό σχέδιο για τη μετανάστευση στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της με βάση το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα».