13 Δεκεμβρίου 2019

Η Σισύφεια πλάνη του ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιάννη Σιδέρη

Η δημοσκόπηση της MRB με τη ΝΔ να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 12,3%, και στην ικανότητά της να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας κατά 12,6%, τις ημέρες που η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθούσε να δρέψει εντυπώσεις με το σόου της μαζικής εισόδου παλαιοπασόκων στους κόλπους της, κατέγραψε το σισύφειο της προσπάθειας, ή μάλλον το σισύφειο της πλάνης.

Γιατί δεν μπορείς να γίνεις κάτι που δεν είσαι, και δεν μπορείς να ανταποκριθείς στο νέο ρόλο που θέλεις να υποδυθείς, εν προκειμένω του κεντροαριστερού ή σοσιαλδημοκράτη, φορώντας μόνο τη μάσκα του, ενώ τα μάτια και η νοοτροπία με τα οποία διαθλάς την πραγματικότητα παραμένουν ίδια.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα επί αυτού το προσφέρει η ίδια δημοσκόπηση. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παραμένει ο πλέον δημοφιλής υπουργός, παρά τις ιερεμιάδες που εξακόντισε ο ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του, τα ΜΜΕ του και τα troll του για κάποιες παρεκβάσεις μεμονωμένων αστυνομικών κατά τα πρόσφατα επεισόδια.

Και πέραν των επεισοδίων: Με τη διαρκή πρωτιά του υπουργού κατέρρευσε ολόκληρη η μακρόχρονη προπαγάνδα περί ακροδεξιάς ΝΔ, στην οποία τόσο είχε επενδύσει ο ΣΥΡΙΖΑ παλινδρομώντας και ανασύροντας παραστάσεις και λεξιλόγιο από τον τραυματικό καιρό του μετεμφυλίου.

Ο κόσμος απλά έχει κουραστεί με την διαρκή ανακύκλωση της βίαιης «επαναστατικότητας» χωρίς αιτία, των αχρείαστων – και απλήρωτων - βανδαλισμών, της αυθαίρετης εξουσίας δυναμικών μειοψηφιών, της μηδενιστικής νοοτροπίας στο όνομα κάποιου απελευθερωμένου μέλλοντος – όταν ελευθερία για τον πολίτη λογίζεται πρωτίστως η απουσία του φόβου από τη ζωή του, και αυτή απαιτεί να του την εξασφαλίζει η αστυνομία την οποία πληρώνει.

Πως να ανακάμψουν γρήγορα τα ποσοστά όταν βλέπει πρώην υπουργούς να εισρέουν στην ΑΣΟΕΕ, και άλλους να συμπαρίστανται από τα κοινωνικά, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα, σε μια αυταπόδεικτα παράνομη ενέργεια όταν την σχολή την είχε κλείσει το κατεξοχήν δημοκρατικά νομιμοποιημένο όργανο, η Πρυτανεία; Και να ακούει τον Τσίπρα, πρώην και φιλόδοξο μέλλοντα - οψέποτε - Πρωθυπουργό, να καταγγέλλει την κυβέρνηση και την Αστυνομία, ότι εμπόδισαν, λέει, τους φοιτητές να κάνουν την συνέλευσή τους - στην δημοκρατικώς κλειστή σχολή...

Και φυσικά αυτός ο κόσμος που στηρίζει με την εργασία του και τους φόρους του το κράτος και τις ηγεμονικές αποδοχές κάθε είδους των εξουσιαστών του ( η δημοκρατικά εκλεγμένη εξουσία δεν παύει να είναι εξουσία), απαιτεί σοβαρότητα από αυτούς που διαφεντεύουν τη ζωή της οικογένειάς του. Και όχι να τον βλέπουν αφ' υψηλού, και να τον αποκαλούν με περιφρόνηση «κυρ Παντελή», αυτοί οι ατρόμητοι αγωνιστές του τρίτου και σκληρότερου μνημονίου.

Για ανταποκριθεί τις απαιτήσεις της κοινωνίας, των νέων γενιών, των μορφωμένων στρωμάτων, χρειάζεται να ενσωματώσει μια άλλη κουλτούρα πολιτικού πολιτισμού, και αυτό δεν είναι εύκολο. Σέρνουν από τα γεννοφάσκια τους τη δικιά τους και δεν μπορούν να μεταμορφωθούν. Ούτε θα μπολιαστούν από τα πολιτικά απολειφάδια του παλιού ΠΑΣΟΚ που διαπνέονται από την ίδια λαϊκιά αντιδεξιά κουλτούρα. Απόδειξη ότι ο Μητσοτάκης τους αποπροσανατολίζει. Ρητορεύουν περί ακροδεξιάς γιατί αυτό ξέρουν να κάνουν, και ο κόσμος δεν τη βλέπει. Αντιθέτως θα ήθελε την κυβέρνηση να είναι πιο δεξιά, σε κάποια θέματα, και πρωτίστως στο μεταναστευτικό και στα μπάχαλα.

Αν το ΚΙΝΑΛ, παρ' όλη την εσωτερική δυσαρέσκεια με την αποπομπή Βενιζέλου και το fast track συνέδριο, και παρ' όλη την αφαίμαξη στελεχών από ΝΔ και κυρίως ΣΥΡΙΖΑ, κρατάει κάποια ποσοστά, αυτό δεν οφείλεται μόνο στην βιωματική συναισθηματική σχέση των παλιών με το Κίνημα. Οφείλεται και στο ότι ένα τμήμα των πολιτών βλέπουν ένα κόμμα με ορθολογικές προτάσεις για τα σύγχρονα προβλήματα, που τις εκφέρει με μετριοπάθεια.

Επαναλαμβάνουμε και σήμερα μήπως και καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν πνέει εμπιστοσύνη ως κυβερνητική λύση. Το ΠΑΣΟΚ της κρίσης του 87, με τις περγαμηνές των πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο εν σιγή ασυρμάτου, έτοιμα να χτυπήσουν τα τουρκικά, δεν κατηγόρησε τέτοιες ώρες την κυβέρνηση για κατευνασμό της Τουρκίας. Και την κατηγόρησε ο Αλέξης, του οποίου το αεροσκάφος καθ’ οδόν προς το Ιράν, δεν του επέτρεψαν οι Τούρκοι να ανεφοδιαστεί στη Ρόδο και υπάκουσε. Και νομίζουν ότι όλα αυτά περνούν απαρατήρητα στον κόσμο επειδή περνούν σε κάποιους έξαλλους αντιδεξιούς πασόκους ή τους αυτάρεσκους νεαρούς της «δρακογενιάς».

Εν τέλει η ΝΔ δεν κινδυνεύει επειδή καταγγέλλεται ως δεξιά. Αν δεν συμβούν άλλα, απροσδιόριστα προς το παρόν, κινδυνεύει αν δεν είναι ακόμη πιο δεξιά κυρίως στο μεταναστευτικό. Αλλά σε αυτή την περίπτωση επ' ουδενί έχει λαμβάνειν ο ΣΥΡΙΖΑ με το «ΑΜΚΑ» σε όποιον είδε φως και μπήκε στη χώρα.

https://www.liberal.gr/politics/i-sisufeia-plani-tou-syriza/278042