Όσο για τη συνάντηση με τον Ερντογάν δυο πράγματα μένουν: το ΞΕΦΤΙΛΙΚΙ με τις συζητήσεις για ΜΟΕ που τις σταματήσαμε και σε μια ώρα τις ξαναρχίσαμε επειδή ο Σουλτάνος απείλησε να μη γίνει η συνάντηση και ο Τούρκος υφ. Εξωτερικών που είπε θα έρθει στη Βουλή τους προς σύμβαση η συμφωνία με Λιβύη και θα κάνυν κανονικά γεωτρήσεις δίπλα στην Κρήτη
Α! Έμειναν και οι φώτο από Μπάκινγκχαμ ή δίπλα σε Μέρκελ και απέναντι από Τραμπ...]
Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρθε σε μια δύσκολη χρονικά συγκυρία και ήταν σχεδόν αναμενόμενο ότι δεν θα έβγαζε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η βασική είδηση είναι πως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης συνεχίζονται, με στόχο να καλυτερέψουν οι σχέσεις των δύο χωρών, να επιστρέψουν τουλάχιστον στο σημείο που βρίσκονταν τον Σεπτέμβριο όταν ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί την Τουρκία.
Επίσης, είναι δεδομένο ότι και οι δύο πλευρές άνοιξαν τα χαρτιά τους στη συνάντηση, τόνισαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ έγινε προσπάθεια να σπάσει ο αρχικός «πάγος» που αποτυπωνόταν ακόμα και στις φωτογραφίες.
Η ατάκα του Τούρκου προέδρου για τον Κώστα Μπακογιάννη σίγουρα βοήθησε, ενώ η ελληνική πλευρά ήταν ξεκάθαρη και δεν εξέπληξε την τουρκική με όσα ζήτησε ή είπε. Όσον αφορά τη συμφωνία «αγκάθι» Τουρκίας – Λιβύης για την μεταξύ τους οριοθέτηση ΑΟΖ, είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστούν από την ελληνικής κυβέρνηση οι πιέσεις προς το αφρικανικό κράτος να δώσει το κείμενο που έχει υπογραφεί, ενώ την ίδια ώρα η δημόσια αποδοκιμασία από ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία και Ισραήλ, που χαρακτηρίζουν την υποτιθέμενη συμφωνία άκυρη, αυξάνει την πίεση προς την Τρίπολη.
Σκοπός αυτών των πρωτοβουλιών είναι να αναγκαστεί να υπαναχωρήσει, αφήνοντας μόνη της την Τουρκία που θα έχει χάσει ταυτόχρονα την ευκαιρία να είναι αυτή που θα πάρει πρωτοβουλία για την εκτόνωση της έντασης.
«Ήταν μία ανοικτή, αναγκαία και δύσκολη συζήτηση», έλεγαν, αμέσως μετά τη συνάντηση κυβερνητικές πηγές. Με τον πρωθυπουργό να μην κρύβεται και στην on camera δήλωσή του να τονίζει αφενός πως καταγράφηκαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες και αφετέρου ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας ήταν, είναι, και θα συνεχίσουν να είναι δύσκολες.
«Ωφελημένη η ελληνική κυβέρνηση»
Στην κυβέρνηση, πάντως, θεωρούν πως βγαίνουν ωφελημένοι όχι μόνο από τη συνάντηση, αλλά από το γενικότερο κλίμα που επικράτησε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και την παρέμβαση Μακρόν. Όλα όσα συνέβησαν στο Λονδίνο καταδεικνύουν, όπως λένε, ότι η Τουρκία βαδίζει ολοταχώς προς τη διπλωματική της απομόνωση. «Η πίεση είναι τώρα στη δική τους πλευρά», λένε χαρακτηριστικά.
Σήμερα η σύσκεψη για το μεταναστευτικό
Ένα ακόμη από τα βασικά θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν το μεταναστευτικό, για το οποίο σήμερα το πρωί θα υπάρξει ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά και της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, ενώ ο κ. Σχοινάς θα μεταβεί στη συνέχεια στην Τουρκία.
Από το κυβερνητικό σχήμα στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτός από τον πρωθυπουργό, θα βρίσκονται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου και η Εθνική Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα παιδιά, Ειρήνη Αγαπηδάκη.