13 Δεκεμβρίου 2019

ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ! Βρετανικές εκλογές: Σάρωσε ο Τζόνσον τους Εργατικούς σύμφωνα με το exit poll -Ολοταχώς για Brexit

Συντριπτική νίκη με αυτοδυναμία δείχνουν τα exit poll των βρετανικών εκλογών για τον Μπόρις Τζόνσον και τους Συντηρητικούς.

Σύμφωνα με το exit poll που έγινε για το BBC, το ITV και το Sky News, το κόμμα του πρωθυπουργού, συγκεντρώνει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς φέρεται να κερδίζει την εκλογική μάχη με 368 έδρες από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων -δηλαδή οι Τόρις έλαβαν 50 περισσότερες έδρες από τις εκλογές του 2017.



Η χειρότερη ήττα των Εργατικών στην μεταπολεμική εποχή

Την ίδια ώρα, οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν υπέστησαν συντριπτική ήττα, καθώς πέφτουν στις 191 έδρες, 71 λιγότερες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Οπως αναφέρει το BBC, αυτή είναι η χειρότερη ήττα τους από το 1935, ενώ για τους Συντηρητικούς πρόκειται για την μεγαλύτερη νίκη τους από τις εκλογές του 1987.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες παίρνουν, σύμφωνα πάντα με το exit poll, 13 έδρες, ενώ το SNP λαμβάνει 55 έδρες. Χωρίς έδρα το Κόμμα του Brexit, του Νάιτζελ Φάρατζ, μία κρατάει το Πράσινο Κόμμα, ενώ τρεις έδρες φέρεται να λαμβάνει το Κόμμα της Ουαλίας (Plaid Cymru).



Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες επτά ώρες.

Το αποτέλεσμα που προέκυψε ανοίγει τον δρόμο στον Μπόρις Τζόνσον για να ολοκληρώσει το Brexit, όπως έχει δεσμευτεί για τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Ανοδος για τη στερλίνα

Η στερλίνα σημείωσε άλμα έναντι του ευρώ και του δολαρίου καθώς, σύμφωνα με τα έξιτ πολ, ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτικών εδρών στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Στις 22:03 (τοπική ώρα, 00:03 σήμερα ώρα Ελλάδας), η στερλίνα σημείωνε άνοδο 1,94% έναντι του δολαρίου, στο 1,3416 δολάριο, και 1,58% έναντι του ευρώ, στις 83,25 πένες για ένα ευρώ.

Εργατικοί: Είναι πολύ νωρίς για πρόβλεψη αποτελέσματος

Είναι πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών που διεξήχθησαν χθες Πέμπτη στη Βρετανία ή να εξαχθούν συμπεράσματα, δήλωσε εκπρόσωπος των Εργατικών, λίγη ώρα μετά τη μετάδοση exit poll που θέλει τους Συντηρητικούς, το κόμμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, να κερδίζει την αναμέτρηση με ευρεία πλειοψηφία. «Είναι ακόμη η αρχή της βραδιάς, είναι πολύ νωρίς για να θεωρήσουμε ότι έχει κριθεί το αποτέλεσμα», ανέφερε. «Φυσικά, γνωρίζαμε εξαρχής ότι αυτές θα είναι δύσκολες εκλογές, με το Brexit να κυριαρχεί στις σκέψεις πολλών ανθρώπων και τη χώρα μας ολοένα πιο πολωμένη», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι Βρετανοί ψήφιζαν μέχρι την τελευταία στιγμή

Οι Βρετανοί πολίτες ψήφιζαν ως την τελευταία στιγμή καθώς υπήρχαν τεράστιες ουρές ψηφοφόρων έξω από εκλογικά κέντρα, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ.



Ο πρωθυπουργός αργά το βράδυ βγήκε στον δρόμο και μιλούσε με τους πολίτες, καλώντας τους να ψηφίσουν τους Συντηρητικούς.



Από την άλλη, ο Κόρμπιν έκανε απανωτές αναρτήσεις στο Τwitter, απευθυνόμενος στον κόσμο και καλώντας τους ψηφοφόρους στις κάλπες ακόμη και την ύστατη στιγμή.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις βρετανικές εκλογές, αν και η διαφορά μεταξύ των κομμάτων μειώθηκε, οι Συντηρητικοί εμφανίζονταν να έχουν άνετο προβάδισμα, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα exit poll.

Βρετανικές εκλογές: Με σκύλους, γάτες και άλογα στις κάλπες

Πολλοί ήταν οι Βρετανοί που αποφάσισαν να ψηφίσουν στις εκλογές έχοντας για παρέα τον σκύλο ή τη γάτα τους, ή ακόμη και να πάνε στο εκλογικό τμήμα με άλογο.

Ο Μπόρις Τζόνσον έκανε την αρχή. Ο Βρετανός πρωθυπουργός πήγε να ψηφίσει για τις βρετανικές εκλογές με τον σκύλο του, τον Ντίλιν και μετά ανάρτησε στα social media με τον τετράποδο φίλο του.



Ακόμη και σε αυτό διαφώνησαν με τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο ηγέτης των Εργατικών πόζαρε στο Twitter με τη γάτα του.



Αλλά και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, δημοσίευσε βίντεο με τον σκύλο του- την Λούνα- προτρέποντας τον κόσμο να πάει να ψηφίσει. Αρκετοί Βρετανοί μιμήθηκαν τον Τζόνσον και πήγαν με το κατοικίδιό του στις κάλπες. Στη νότια Αγγλία όμως έκαναν τη διαφορά και έφτασαν στο εκλογικό τμήμα με άλογο.