11 Δεκεμβρίου 2019

Ψήφος Αποδήμων: NEO KOΨΕ ΡΑΨΕ από Θεοδωρικάκο για να λέει ότι συγκέντρωσε ψήφους ρεκόρ

[Γιατί πρέπει σώνει και καλά να συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αφού τ νομσχέδι περνάει και με τις ψήφους των υπολοίπων;]

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Σε νέες αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων προχωρά εντός ολίγου ο Υπουργός Εσωτερικών, με στόχο να κάμψει και τις τελευταίες ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι να επιτευχθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου με ψήφους ρεκόρ, καθώς αν το υποστηρίξει και η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να εγκριθεί με ιστορική πλειοψηφία ακόμη και 291 ψήφων.

Οι 2 αλλαγές στο νομοσχέδιο

Ειδικότερα, με στόχο την ευρύτατη δυνατή συναίνεση, επιχειρώντας να ικανοποιήσει εν μέρει και τα δύο εκκρεμή αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, αναμένεται να μειώσει την υποχρεωτική ανανέωση των ειδικών εκλογικών καταλόγων από τα 10 έτη στα 8 και να αναβαθμίσει το ρόλο του εκπροσώπου του Συνηγόρου του Πολίτη στη νεοσυσταθείσα Διακομματική Επιτροπή, καθιστώντας τον εισηγητή επί των ενστάσεων για απόρριψη αιτήσεων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών πάντως επισήμανε ότι η μείωση της 10ετίας σε 8ετία συνιστά κατ’ ουσίαν μία συμβολική κίνηση, αφού όπως διευκρίνισε η ανανέωση των εκλογικών καταλόγων είναι εν της πράγμασι συνεχής, με δεδομένο πως αν αλλάξει η κατάσταση ενός εκλογέα ο ίδιος με αίτησή του ζητά τη διαγραφή του από τον κατάλογο εκείνων των εκτός επικρατείας στους εντός επικρατείας ή ετεροδημοτών.

Θεοδωρικάκος: «Είναι ιστορική στιγμή από την οποία δεν πρέπει να λείπει κανείς»

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για μια ιστορική στιγμή από την οποία δεν πρέπει να λείπει κανείς, καλώντας το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να συναισθανθεί και την κρίσιμη χρονική συγκυρία εν μέσω της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας.

«Για μένα η ψήφιση έχει πολύ μεγάλη εθνική και πολιτική σημασία, ιδίως σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία. Ικανοποιούμε ένα κατοχυρωμένο, συνταγματικό, αυτονόητο δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού. Είναι μία ιστορική στιγμή απ' την οποία δεν πρέπει να λείπει κανένας. Κάναμε τα πάντα για τη συναίνεση, χωρίς τακτικισμούς και χωρίς συναλλαγές», υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών, συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και δηλώνοντας καταληκτικά αισιόδοξος ενόψει της αποσαφήνισης της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ με την επικείμενη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα στην Ολομέλεια.

Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος είχε αποφύγει να ανοίξει τα χαρτιά του για την τελική στάση του κόμματος, διατηρώντας τη στάση αναμονής και θέτοντας εκ νέου επί τάπητος τις 2 κατά τον ΣΥΡΙΖΑ εκκρεμότητες για ανανέωση των εκλογικών καταλόγων νωρίτερα από τα 10 έτη και έγκριση των κανονιστικών αποφάσεων του αρμόδιου υπουργού από αυξημένη πλειοψηφία της Διακομματικής Επιτροπής.

Με δεδομένα τα «ΝΑΙ» ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης και μοναδική διαφωνία αυτή του ΜέΡΑ25 πάντως, το νομοσχέδιο φαίνεται να ξεπερνά ήδη τον συνταγματικό πήχη των 200 ψήφων για την εφαρμογή του, αλλά ένα «ΝΑΙ» και από τον ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε μία ιστορική πλειοψηφία και ένα σημαντικό σε συμβολικό επίπεδο μήνυμα εθνικής ομοψυχίας των πολιτικών δυνάμεων.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί γύρω στα μεσάνυχτα απόψε, ενώ θα έχουν προηγηθεί οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών από το απόγευμα και μετά με αναφορές κατά πληροφορίες και στις εξελίξεις με την Τουρκία.

Πηγή: skai.gr