17 Ιανουαρίου 2020

Bild: Ο Ερντογάν πίεσε τη Μέρκελ για να αποκλειστεί η Ελλάδα από τη Διάσκεψη στο Βερολίνο

Ένα δημοσίευμα που προκαλεί ερωτηματικά έχει η γερμανική Bild. Η γνωστή εφημερίδα αναφέρεται στον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή, για τη Λιβύη.

Η γερμανική εφημερίδα τονίζει πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άσκησε πιέσεις στην Άνγκελα Μέρκελ, ώστε η Ελλάδα να απουσιάζει από τη Διάσκεψη.

«Ο Σουλτάνος του Βοσπόρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπαγόρευσε στη Μέρκελ τον κατάλογο των συμμετεχόντων στη σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη;», διερωτάται η Bild.

Το επίμαχο ερώτημα

«Η σύνοδος που ξεκινάει την Κυριακή στο Βερολίνο έχει στόχο την ειρήνευση στη χώρα που σπαράσσεται από τον εμφύλιο», αναφέρει το συγκεκριμένο δημοσίευμα. Και προσθέτει: «Το ερώτημα είναι: Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπαγόρευσε στην οικοδέσποινα της συνόδου, Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον κατάλογο των προσκεκλημένων;».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, ο Ερντογάν φαίνεται να επέμεινε να μην συμμετάσχει η Ελλάδα στις συνομιλίες. «Ωστόσο, οι Έλληνες είναι ο πλησιέστερος γείτονας της Λιβύης», υπογραμμίζει ο συντάκτης του κειμένου.

«Οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας είναι το ζητούμενο. Η τουρκική πλευρά έχει επισημάνει ότι τηρεί τη συμφωνία των προσφύγων με την ΕΕ φιλοξενώντας εκατομμύρια Σύριους. Σε αντίθεση με την Ελλάδα…», αναφέρει η εφημερίδα.