28 Ιανουαρίου 2020

Ο Ζαγοράκης έφυγε σαν αρχηγός

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε έναν κόσμο που τον λάτρεψε -κάποτε- ποδοσφαιρικά, ο Θοδωρής Ζαγοράκης διαχώρισε τη θέση του μετά την πολιτική απόφαση της ΕΕΑ για υποβιβασμό του ΠΑΟΚ, αποχωρώντας με το κεφάλι ψηλά, ως είθισται να κάνει πάντα. Ως κάπτεν.

Ο πολιτικός μανδύας είναι δύσκολο ρούχο. Σηκώνει «διπλωματία», δημόσιες σχέσεις. Μια ζυγαριά που θα πρέπει πάντα να ισορροπεί με ακρίβεια. Και ο Θοδωρής Ζαγοράκης -βάσει συνθηκών- θα έπρεπε να μπει σε... καλούπι. Το σκάνδαλο όμως με το διορισμό δύο μελών της ΕΕΑ εν μέσω εκκρεμοδικίας και η γνωστοποίηση μιας απόφασης πέντε λεπτά μετά την έναρξη του παιχνιδιού της Τούμπας έδινε εξ αρχής την αίσθηση μιας πολιτικής απόφασης που στόχο είχε να στήσει με την πλάτη στον τοίχο τον ΠΑΟΚ.

Η πρώτη αντίδραση φάνταζε ως βόμβα μεγατόνων. Η είδηση πως ο Θοδωρής Ζαγοράκης κάνει σκέψεις ανεξαρτοτητοποίησης, ταράζει τα νερά. Λίγα λεπτά αργότερα και οι πληροφορίες επιβεβαιώνονται δια στόματος του εμβληματικού αρχηγού της Εθνικής Ελλάδος: «Δεν έχω μάθει στη ζωή μου να μασάω τα λόγια μου και να κρύβομαι...».

Παρά το διαφαινόμενο πολιτικό κόστος, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας «επιτίθεται» ανοιχτά στον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, κάνοντας σαφές πως: «Υπαίτιοι για τη σημερινή κατάσταση που διαμορφώθηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι αυτοί που όρισαν την συγκεκριμένη Επιτροπή».

Το μικρόβιο του αρχηγού που τον τοποθέτησε κάποτε στο πάνθεον του ελληνικού ποδοσφαίρου τον «έτρωγε» ακόμη. Και αυτή την φορά δεν στάθηκε ικανό να τον σταματήσει ακόμη και πολιτικά: «Εάν ο ΠΑΟΚ δεν δικαιωθεί, εγώ δεν μπορώ να συνευρίσκομαι στην ίδια πολιτική στέγη με όλους αυτούς που βάλλουν καθ΄ υπόδειξη τρίτων εναντίον του ΠΑΟΚ και του ίδιου του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Μπροστά στο διαφαινόμενο σκάνδαλο μιας πολιτικής απόφασης που αφορούσε τον ΠΑΟΚ, ο Θοδωρής Ζαγοράκης είχε αποφασίσει να φύγει. Να μην συνευρίσκεται στην ίδια πολιτική στέγη με υποβολείς και εκτελεστές. Με το κεφάλι ψηλά. Μια ακόμη φορά, ως αρχηγός.

Η «επανάσταση» του Θοδωρή Ζαγοράκη ελήφθη από την Κυβέρνηση ως μήνυμα εκβιασμού. Στις δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, φωτογράφισε τη συμπεριφορά του «γαλάζιου» ευρωβουλευτή που αποφάσισε να διαχωρίσει τη θέση του, που προτίμησε να υποστηρίξει δημοσίως τη δική του αλήθεια για δικαίωση και που έθεσε εαυτόν εκτός συγκεκριμένης πολιτικής γραμμής.

Η εύκολη ανάγνωση του θέματος ορίζεται στις γραμμές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέγραψε από την Ευρωομάδα της ΝΔ τον απειλούντα Θοδωρή Ζαγοράκη ή βαθύτερη και ουσιαστικότερη πως ο τελευταίος έφυγε σαν αρχηγός στις συνειδήσεις εκείνων που είδαν σε λιγότερο από 24 ώρες να γίνονται έρμαιο πολιτικών παιχνιδιών.

Ελένη Μπούντου
sdna.gr