Γενική απεργία με καθολική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις και στα τρία νησιά - Δείτε εικόνες από τις κινητοποιήσεις - Άυριο οι δήμαρχοι των νησιών μαζί με τον περιφερειάρχη θα μεταβούν στην Αθήνα προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους
Γενική απεργία, με καθολική συμμετοχή, σήμερα στα νησιά του βορείου Αιγαίου που πλήττονται από τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.
Κάθε δραστηριότητα έχει νεκρώσει, κλειστά είναι έως και τα περίπτερα, ενώ νωρίς το πρωί «σφραγίστηκε» το κτίριο της ΔΟΥ Μυτιλήνης.
Μεγάλες κεντρικές συγκεντρώσεις, οργανωμένες από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι, στη Μυτιλήνη στο χώρο της Προκυμαίας έξω από το Δημοτικό Θέατρο της πόλης, στη Χίο στην πλατεία Πλαστήρα και στη Σάμο στην πλατεία Πυθαγόρα.
Με αποφάσεις των ΟΤΑ και των σωματείων και των άλλων φορέων που συμμετέχουν απορρίπτεται το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία νέων δομών στα νησιά, ζητείται ο άμεσος απεγκλωβισμός των αιτούντων άσυλο, ο έλεγχος των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα νησιά, η φύλαξη των συνόρων και η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και των δομών υγείας και ασφάλειας. Ας σημειωθεί ότι σχηματισμοί προσκείμενοι στο ΚΚΕ συμμετέχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις με διαφορετικό πλαίσιο και διαφορετικές συγκεντρώσεις.
Σύμφωνα με το politischios.gr, στη Χίο, σε μία πρωτοφανή για τα τοπικά δεδομένα συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης της Χίου, οι κάτοικοι του νησιού έστειλαν το δικό τους μήνυμα ενάντια τον κυβερνητικό σχεδιασμό ζητώντας να ακυρωθεί η δημιουργία νέου hotspot στην ευρύτερη περιοχή του Αίπους, την άμεση αποσυμφόρηση αλλά και το κλείσιμο το υπάρχοντος κέντρου πλέον φθάνει να φιλοξενεί πάνω από 6.500 άτομα με ανώτερη χωρητικότητα τους 1.024 πρόσφυγες και μετανάστες.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με καθολικό και παρατεταμένο χειροκρότημα για τους κατοίκους του Χαλκειούς που εδώ και 3 χρόνια σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού και συνεχίστηκε με τη συγκλονιστική ομιλία του αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουγδάνου, την αγωνιστική διάθεση του Δημάρχου Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, την συμπαράσταση των Δημάρχων Οινουσσών και Ψαρών και τις ομιλίες εκπροσώπων φορέων αλλά και της συζύγου του Περιφερειάρχη Δήμητρας Μουτζούρη.
Ενδεικτικό του πλήθους των συγκεντρωμένων ήταν το γεγονός ότι στην ειρηνική διαμαρτυρία, ανταποκρίθηκαν όχι μόνο κάτοικοι της πόλης αλλά και από τα πιο κοντινά και απομακρυσμένα χωριά, δίνοντας το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η άρνηση δημιουργίας νέας δομής και το κλείσιμο της ΒΙ.ΑΛ. είναι μία υπόθεση που δεν αφορά μόνο το Χαλκειός ή τον Βροντάδο, αλλά συνολικά όλο τη Χίο, το Βόρειο Αιγαίο και την Ελλάδα.
Δυναμικές κινητοποιήσεις και στη Λέσβο
Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Λέσβου πραγματοποιήθηκε και στη Μυτιλήνη για τις επιπτώσεις από το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.
«Δεν θέλουμε καμία υπάρχουσα και καμία άλλη αποθήκη πίσω. Θέλουμε τα νησιά μας πίσω, θέλουμε τις ζωές μας, πίσω. Τι είναι αυτό που μας ενοχλεί; Μας ενοχλεί ότι τα νησιά μας έχουν γίνει τόπος συγκέντρωσης ανθρώπων από 80 χώρες. Περίπου 50.000 σε όλα τα νησιά. Μας ενοχλεί ότι αυτή κατάσταση είναι μια συνεννόηση σιωπής όλης της Ευρώπη και της κυβερνήσεως. Όλοι τους χτίζουν τείχη απομονώσεως και σιωπής, εδώ είμαστε να τα σπάσουμε» είπε ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης.
Ο κ. Μουτζούρης στην ομιλία του αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο του ΟΗΕ από το 2000 για την ανάγκη μεταφοράς 250.000 εκατομμυρίων νέων κατοίκων στην Ευρώπη. «Σχέδιο υποκατάστασης πληθυσμού» είπε ο κ. Μουτζούρης ότι υπάρχει αναφερόμενος και στον επιχειρηματία Σόρος και τον ρόλο του, καθώς και «στην αιχμαλωσία της Ελλάδας από τη συμφωνία Δουβλίνο 2». «Τον τάφο μας» όπως χαρακτήρισε τη συμφωνία. «Θέλουν να μας επιβάλλουν άλλο τρόπο ζωής, άλλη θρησκεία» σημείωσε.
Ο κ. Μουτζούρης αναφέρθηκε στον ρόλο των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και στην ανάγκη ελέγχου των.
Τέλος, ζήτησε ην πραγματοποίηση ενεργειών αποτροπής στα σύνορα. «Θέλουμε αποτροπή. Η πατρίς κινδυνεύει. Δεν μ' ενδιαφέρει τι λένε οι συνθήκες» είπε χαρακτηριστικά.
«'Αμεσο κλείσιμο του αίσχους της Μόριας» ζήτησε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης. «Είμαστε αποφασισμένοι να απαιτήσουμε τη μαζική αποσυμφόρηση του νησιού μας, να διεκδικήσουμε τον έλεγχο των ΜΚΟ, αλλά και να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας, όχι άλλη δομή, κλείσιμο όλων των δομών» είπε.
Επίσης, τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Δ. Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος. «Σήμερα, πέντε χρόνια μετά από το ξέσπασμα της κρίσης, έχουμε φτάσει στο και πέντε. Δεν υπάρχει το δεν ήξερα. Δεν υπάρχει το δεν το περίμενα. Δεν υπάρχει το "θα" σε αυτά που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει! Η Λέσβος δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει εγκλωβισμένη στην κρίση.
Η Λέσβος δεν μπορεί να συνεχίσει να διασύρεται διεθνώς, για να κοιμούνται κάποιοι ήσυχοι στην Αθήνα, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εδώ και λίγους μήνες μας λένε απροκάλυπτα ότι επί της ουσίας τα νησιά σφραγίζονται. Σφραγίζονται και μέσα σ' αυτά θέλουν να εγκλωβίσουν την ίδια την κρίση, μαζί με εμάς και τους χιλιάδες μετανάστες» είπε ο κ. Βέρρος.
«Κλειστό ελεγχόμενο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, μακράν κατοικημένων περιοχών, είναι το πλαίσιο που θέτει η Μόρια και τα γύρω χωριά» ζήτησε, τέλος, στον δικό του χαιρετισμό, ο πρόεδρος της Μόριας, Γιάννης Μαστρογιάννης, ζητώντας ταυτόχρονα «κλείσιμο της υπάρχουσας δομής της Μόριας».
Ακολούθησε πορεία στην κλειστή, λόγω της απεργίας των εργαζομένων, Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης θυροκόλλησε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.
Δείτε εικόνες από τον κόσμο που συγκεντρώνεται στη Λέσβο, τις οποίες δημοσιεύει το lesvosnews.gr.
Η Σάμος έστειλε το δικό της ηχηρό μήνυμα
Στην πανσαμιακή συγκέντρωση στη κεντρική πλατεία Πυθαγόρα, που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, με μοναδικό αντικείμενο το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, παρουσία πλήθους κόσμου από όλη τη Σάμο, το μήνυμα ήταν σαφές προς την κυβέρνηση εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους, αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα που ταλανίζει το νησί πάνω από πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με το samos24, οι δήμαρχοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, ο Αντιπεριφερειάρχης, το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, στις ομιλίες τους ζήτησαν επιτακτικά από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα λύσεις, δρομολογώντας μεταξύ άλλων την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και το κλείσιμο της δομής στο Βαθύ της Σάμου.
«Φτάνει πια, έως εδώ. Τα νησιά μας δεν θα γίνουν αποθήκες ψυχών» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Βασίλης Πανουράκης και ζήτησε από όλους να συμβάλουν ώστε η Σάμος να ακουστεί πως είναι ένα όμορφο νησί και ασφαλής προορισμός.
Αύριο Πέμπτη οι δήμαρχοι των νησιών μαζί με τον περιφερειάρχη θα μεταβούν στην Αθήνα προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.
Δείτε το μήνυμα του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη προς τους Αιγαιοπελαγίτες.