Η χθεσινή ημέρα, 27 Ιανουαρίου, με ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών του ΟΗΕ, είναι ημέρα μνήμης των Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, της Σοά.
Για πρώτη φορά, Έλληνας πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρευρέθη στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης στο Άουσβιτς της Πολωνίας και σε δηλώσεις του, αφού τίμησε τους 65.000 Έλληνες Εβραίους που εξολοθρεύτηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης από τη ναζιστική μανία, ευχήθηκε «η ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει μια τέτοια ανείπωτη τραγωδία».
Το αφιέρωμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» στο Ολοκαύτωμα
Την χθεσινή ημέρα επέλεξε και η «Εφημερίδα των Συντακτών» να κάνει ένα αφιέρωμα στον αντισημιτισμό στην Ελλάδα, βασισμένη στην διαπίστωση ότι «πίσω από την υποτιθέμενη ομοφωνία του πολιτικού κόσμου για τον σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, κρύβουμε κάτω από το χαλί τις σοβαρές επιβιώσεις του αντισημιτισμού στη χώρα μας τόσο στη θρησκευτική όσο και την πολιτική παραλλαγή του». Η εν λόγω εφημερίδα, μάλιστα, κάνει αναφορά σε έρευνα της Anti Defamation League (ADL), σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια σε αντισημιτικά αισθήματα με ποσοστό 69%, (παγκόσμιος μέσος όρος 26%). Η έρευνα χρονολογείται από το 2014 και σήμερα είναι προσβάσιμη στο http://global100.adl.org. Το άρθρο αναφέρεται σε αλλεπάλληλα κρούσματα βεβήλωσης των εβραϊκών νεκροταφείων, των συναγωγών που έχουν απομείνει ή των μνημείων του Ολοκαυτώματος σε όλη την Ελλάδα, σε αντισημιτικά αισθήματα για πολιτικούς ή πολιτικές από μερίδα της κοινής γνώμης, αλλά και για αντισημιτισμό σε πολιτικά κόμματα, όπως ο ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη και η Χρυσή Αυγή.
Επίθεση στον Σαμαρά
Το εν λόγω άρθρο κάνει, ωστόσο, μια δυσανάλογη αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος για να αποδείξει ότι τρέφει αντισημιτικά αισθήματα από την εποχή της Πολιτικής Άνοιξης ως σήμερα. «Κατά την περίοδο που είχε ιδρύσει την Πολιτική Ανοιξη, ο κ. Σαμαράς επέμενε να προτείνει τη σύμπηξη ενός «αντισημιτικού μετώπου», νομίζοντας ότι μ’ αυτό εννοείται η αντίθεση στον Κώστα Σημίτη που ήταν πρωθυπουργός...την ίδια περίοδο ο Γιώργος Καρατζαφέρης που ήταν ακόμα βουλευτής της Ν.Δ. «αποκάλυπτε» ότι ο Κώστας Σημίτης είχε εβραϊκή καταγωγή και το πραγματικό του όνομα είναι Ααρών Αβουρής», γράφει το άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών. Αναφέρει στη συνέχεια και πολλά άλλα περιστατικά, όπως ότι «Ο κ. Σαμαράς ήταν εκείνος που όταν επισκέφτηκε ως πρωθυπουργός το Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2013 ήταν ο μόνος αρχηγός ξένου κράτους που αρνήθηκε να φορέσει το παραδοσιακό καπελάκι, την κιπά, στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος».
Η απάντηση του Γιώργου Μουρούτη: Δολοφονίες χαρακτήρων
Σε άρθρο-απάντησή του ο δημοσιογράφος και πρώην συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Γιώργος Μουρούτης, με τίτλο «Δολοφονίες χαρακτήρων με ιδεολογικό πρόσημο…». «Είναι προφανές ότι χρειάζεται πολύ φαντασία για να κατηγορήσει κανείς τον κ. Σαμαρά για αντισημιτισμό», αναφέρει ο δημοσιογράφος και παραθέτει επιχειρήματα που αποδεικνύουν το αντίθετο.
«Κατ αρχάς για τον προφανή λόγο: Ο Σαμαράς διακατέχεται από μεγάλη περηφάνια για την καταγωγή του. Ως γνωστό, είναι εγγονός της Πηνελόπης Δ. η οποία αυτοκτόνησε μόλις είδε τη σβάστικα να υψώνεται στην Ακρόπολη… Οπότε για λόγους οικογενειακών καταβολών, ιστορικής ευθύνης και αρχών δεν θα μπορούσε παρά να είναι απολύτως απέναντι από κάθε τι αντισημιτικό… Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι γιατί από συστολή ποτέ δεν το έχει αναδείξει ούτε ο ίδιος, είναι ότι η οικογένεια του πρ. Πρωθυπουργού έχει τιμηθεί γιατί κατά τη διάρκεια της κατοχής έσωσε δεκάδες οικογένειες Εβραίων της Θεσσαλονίκης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μουρούτης.
Απαντώντας στην κατηγορία ότι δεν φόρεσε κιπά στο Ισραήλ, ο κ. Μουρούτης αναφέρει ότι «[ο Αντώνης Σαμαράς] το 1991 όταν ως υπουργός των Εξωτερικών -σε πολύ δυσκολότερους καιρούς- ήταν αυτός που υπέγραψε την αναγνώριση κράτους του Ισραήλ! Γι αυτό και οι Εβραίοι λατρεύουν τον Σαμαρά που παρά την τότε πολιτική ανωριμότητα της αριστεράς που αλληθώριζε προς τον Αραβικό κόσμο, υλοποίησε την αυτονόητη υποχρέωση της χώρας μας, που όμως κανείς άλλος δεν είχε το πολιτικό σθένος να την προωθήσει».
Και καταλήγει το άρθρο:
«Τρίτον, γιατί ο κ. Σαμαράς είναι ένας από τους πρώτους (αν όχι ο πρώτος) Έλληνας πρωθυπουργός που πήγε επίσημη επίσκεψη στο μαρτυρικό Άουσβιτς, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό τον σεβασμό της Ελληνικής πολιτείας στα θύματα του Ολοκαυτώματος.
Τέταρτον, γιατί ήταν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος επισκέφτηκε την Εβραϊκή συναγωγή της Θεσσαλονίκης για να παραστεί στην εκδήλωση μνήμης για τους 50.000 Έλληνες Εβραίους της Θεσσαλονίκης, που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, στέλνοντας στην Ελληνική κοινωνία το μήνυμα ότι «το μέτωπο κατά του αντισημιτισμού είναι πιο επιτακτικό από ποτέ».
Πέμπτον, γιατί είναι ο πολιτικός που με τον πιο αποφασιστικό τρόπο ξερίζωσε το ναζισμό και τον αντισημιτισμό από την Ελληνική Βουλή, οδηγώντας στη Δικαιοσύνη τη Χ.Α., με αποτέλεσμα να στοχοποιηθεί προσωπικά και πολιτικά. Ήταν τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του εκλεκτού του Περιφερειάρχη στη Βόρειο Ελλάδα κατηγορούσε τον κ. Σαμαρά ότι «ανάβει ένα-ένα τα κεριά (νεριτ) στν επτάφωτη λυχνία των Εβραίων και βάζει φωτιά στην Ελλάδα…μετά την επίσκεψή του στη Συναγωγή της Θεσσαλονίκης (τι ειρωνεία μέσα στην πατρίδα του Μεγαλέξανδρου) οργανώνει νέα Χάνουκα κατά των Ελλήνων.
Έκτον, γιατί είναι ο πρωθυπουργός που εισηγήθηκε και ψήφισε το Νόμο 4285 ο οποίος παρά τις τότε αντιδράσεις (προερχόμενες κυρίως από την Αριστερά) ποινικοποιεί την άρνηση του Ολοκαυτώματος και των εγκλημάτων του Ναζισμού…»