11 Ιανουαρίου 2020

Το ISIS χαιρέτησε τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί

Η δολοφονία του ήταν «πράξη θεϊκής παρέμβασης που οφέλησε τους τζιχαντιστές» αναφέρει το Ισλαμικό Κράτος – Γιατί οι τζιχαντιστές εκφράζουν ικανοποίηση για την αμερικανική εξόντωση
Ικανοποίηση για τη δολοφονία του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί εκφράζει το Ισλαμικό Κράτος.

Σε δήλωσή του, το Ισλαμικό Κράτος χαρακτήρισε τη δολοφονία ως πράξη θεϊκής παρέμβασης που ωφέλησε τους τζιχαντιστές. Ωστόσο, δεν έγινε καμία αναφορά στις ΗΠΑ, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε εντολή για την φονική επίθεση εις βάρος του Ιρανού στρατηγού.

Η δολοφονία προκάλεσε πολλές συνέπειες, μία από αυτές είναι ο πόλεμος εναντίον των τζιχαντιστών. Σχεδόν αμέσως, ο υπό αμερικανική ηγεσία συνασπισμός εναντίον του ISIS διέκοψε τις επιχειρήσεις στο Ιράκ. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανακοίνωσαν ότι η κύρια προτεραιότητα είναι η υπεράσπιση του εαυτού τους.

Πολλοί εκτιμούν ότι από στρατιωτική σκοπιά, δεν είχαν επιλογή. Το Ιράν έχει ορκιστεί εκδίκηση για τη δολοφονία 6 ανθρώπων κατά την επιχείρηση εξόντωσης του Σουλεϊμανί, έξω από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Ως εκ τούτου, οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ βρίσκονται στη γραμμή του πυρός.

Το Ισλαμικό Κράτος θα έχει ως εκ τούτου χρόνο για να ανακάμψει από τα χτυπήματα του χαλιφάτου του. Επίσης, θετική για τους τζιχαντιστές θεωρείται η πρόταση που υπερψήφισε το κοινοβούλιο του Ιράκ για άμεση αμερικανική απόσυρση από ολόκληρη τη χώρα.

Μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, οι ΗΠΑ διέκοψαν την εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις, ενώ παρόμοιες ενέργειες έγιναν από Δανία και Γερμανία. Το Βερολίνο μετέφερε τα στρατεύματά του στην Ιορδανία και το Κουβέιτ.

Πλέον, οι ιρακινές δυνάμεις έχουν αναλάβει το βάρος των επιχειρήσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, είχαν στηριχθεί σε ζωτικής σημασίας υλικοτεχνική βοήθεια από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Σε επίπεδο εικόνας, οι τζιχαντιστές βλέπουν τον έναν εχθρό τους, τον Ντόναλντ Τραμπ, να σκοτώνει τον άλλον εχθρό τους, τον Κασέμ Σουλεϊμανί.