13 Ιανουαρίου 2020

NY Times: Τα 7 λεπτά πτήσης του ουκρανικού Boeing μέχρι τη συντριβή-BINTEO

Στην παρουσίαση των δεδομένων της πτήσης του Boeing των ουκρανικών αερογραμμών που καταρρίφθηκε από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης παρουσίασε η εφημερίδα New York Times, μέσω ενός βίντεο που αποτυπώνει όσα συνέβησαν στο μοιραίο αεροσκάφος μέχρι την συντριβή του.

Πιο αναλυτικά, η εφημερίδα δημοσιοποίησε ένα βίντεο, που περιγράφει όσα προηγήθηκαν αλλά και όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της σύντομης πτήσης του Boeing, η οποία κόστισε τη ζωή και στους 176 επιβαίνοντες.

Αρχικά, στο βίντεο γίνεται αναφορά της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν σε αμερικανικούς στόχους στο γειτονικό Ιράκ, ως απάντηση στη δολοφονία του υποστράτηγου Καρέμ Σουλεϊμανί από δυνάμεις των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, στο βίντεο διακρίνονται πλάνα από την περιοχή της συντριβής του αεροσκάφους τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Ιανουαρίου, με τις υπηρεσίες αεράμυνας του Ιράν να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, αναμένοντας την απάντηση των ΗΠΑ στα πλήγματα στους στόχους στο Ιράκ.

Στις 06:12 η πτήση 752 των ουκρανικών αερογραμμών απογειώνεται από το διεθνές αεροδρόμιο «Ιμάμης Χομεϊνί», ακολουθώντας την προγραμματισμένη του πορεία και κατευθύνεται βορειοδυτικά ανεβαίνοντας στα 2.500 μέτρα μέσα σε τρία λεπτά.

Το αεροσκάφος εμφανίζεται να εκπέμπει κανονικά σήμα, το οποίο όμως, γύρω στις 06:15 σταματά να λειτουργεί.

Λιγότερο από ένα λεπτό αργότερα το αεροσκάφος πλήττεται από το πύραυλο εδάφους - αέρος των ιρανικών δυνάμεων με αποτέλεσμα να τυλιχθεί στις φλόγες, ωστόσο σύμφωνα με τους New York Times, εξακολουθεί να πετάει, αλλάζοντας πορεία προς το αεροδρόμιο.

Περίπου στις 06:19 περαστικός κινηματογραφεί το αεροπλάνο να χάνει ύψος και τότε φαίνεται σαν να σημειώνεται και δεύτερη έκρηξη πριν αυτό καταλήξει να συντριβεί.

Οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας δείχνει τη στιγμή που το αεροπλάνο προσκρούει στο έδαφος. Ακολουθούν τα πλάνα του κατεστραμμένου Boeing με τα συντρίμμια και τα προσωπικά αντικείμενα των επιβατών να έχουν διασκορπιστεί σε μια ακτίνα περίπου 450 μέτρων, ενώ όπως έγινε γνωστό λίγο αργότερα και οι 176 επιβαίνοντες βρήκαν ακαριαίο θάνατο.



https://www.liberal.gr/world/ny-times-ta-7-lepta-ptisis-tou-oukranikou-boeing-mechri-ti-suntribi/281630