Tο υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής των Ιωαννίνων, το γεγονός ότι είναι μία πόλη που δεν έχει «ανακαλυφθεί» από άλλους κολοσσούς της πληροφορικής για άντληση ταλέντου αλλά και οι καλές …συστάσεις ήταν ο συνδυασμός που ώθησε τη γερμανική TeamViewer, μίας εκ των πλέον γνωστών εταιρειών πληροφορικής και κορυφαίος πάροχος λύσεων απομακρυσμένης διασύνδεσης, να επιλέξει την πρωτεύουσα της Ηπείρου για τη δημιουργία του νέου κέντρου (hub) έρευνας και τεχνολογίας.
Το κέντρο λειτουργεί από τον περασμένο Νοέμβριο και απασχολεί ήδη 17 άτομα αλλά τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν σήμερα παρουσία, μεταξύ άλλων, του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη και του δημάρχου Ιωαννιτών, Μωυσή Ελισάφ, τους οποίους ευχαρίστησαν ιδιαιτέρως οι άνθρωποι της TeamViwer για τη βοήθεια και τη στήριξη που τους έχουν προσφέρει μέχρι τώρα.
Τόσο ο κ. Καχριμάνης όσο και ο κ. Ελισάφ σημείωσαν ότι πρόκειται για μία σημαντική ημέρα, υποστήριξαν ότι η Ήπειρος μπορεί να λειτουργήσει ως κόμβος καινοτομίας και να προσελκύσει αρκετές αντίστοιχες επενδύσεις.
Στα εγκαίνια παρευρέθηκε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, που δήλωσε πως «ένα τέτοιο γεγονός είναι ένα σπουδαίο γεγονός για την πατρίδα μας γιατί η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Κάθε τέτοιο εγχείρημα όχι μόνο θα δώσει θέσεις στην περιοχή αλλά θα φέρει νέους και νέες πίσω στην πατρίδα μας. Σας καλωσορίζουμε στα Ιωάννινα και στην Ελλάδα! Προσπαθούμε να χτίσουμε το success story της πατρίδας μας μαζί σας και θα είμαστε στο πλευρό σας για ότι χρειαστείτε».
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Βασίλης Κυριαζής, εκπροσωπώντας και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισε τη «σημαντικότητα που δίνει η κυβέρνηση για την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία». Επίσης δήλωσε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις για τέτοιου είδους ενέργειες, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός σε παρόμοιες πρωτοβουλίες.
Το πλάνο
Το κέντρο θα φιλοξενήσει νεοσύστατες ομάδες και ταλέντα από όλο τον κόσμο και θα ενισχύσει τις ικανότητες της εταιρίας στον τομέα της μηχανικής. Η υπάρχουσα ομάδα αναμένεται να αριθμεί 50 developers μέχρι το τέλος του 2020, ενώ το πλάνο είναι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων να φθάσει τους 200 μέσα στα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τα στελέχη της TeamViewer, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν 3 πανεπιστήμια (Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Πατρών), οι απόφοιτοι των οποίων μπορούν να αξιοποιηθούν, ενώ υπάρχουν και αρκετοί developers με καταγωγή από την περιοχή της Ηπείρου, οι οποίοι θέλουν να επιστρέψουν για μόνιμη εγκατάσταση. Ήδη, μάλιστα, υπάρχουν τρία άτομα που είναι σε διαδικασία επιστροφής από το εξωτερικό, ενώ γενικότερα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον.
Επιπλέον, η TeamViewer θεωρείται ελκυστικός προορισμός λόγω της δημοτικότητας των προϊόντων μεταξύ των ανθρώπων που ασχολούνται με πληροφοριακά συστήματα. Συγκεκριμένα, η εταιρία προσφέρει δυνατότητες ασφαλούς απομακρυσμένης πρόσβασης, υποστήριξη, έλεγχο και δυνατότητες συνεργασίας σε online σημεία οποιουδήποτε είδους και επιτρέπει σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους να αξιοποιήσουν πλήρως το ψηφιακό τους αποτύπωμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η βασική εφαρμογή της TeamViewer έχει εγκατασταθεί συνολικά σε περισσότερα από 2 δισ. συσκευές, με 45 εκατ. συσκευές να είναι online την ίδια στιγμή.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2005 στο Goppingen, στη Γερμανία, απασχολεί πάνω από 800 άτομα σε γραφεία στην Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία, ενώ τα έσοδα της κυμαίνονται περίπου στα 380 εκατ. ευρώ.
Η TeamViewer είναι από πέρσι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σε μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές του 2019 στην Ευρώπη με τη χρηματιστηριακή αξία της να ανέρχεται σε περίπου 6,5 δισ. ευρώ αυτή την περίοδο.
Η ευκαιρία της Ηπείρου
Ένα σημείο που αξίζει να επισημανθεί είναι πως τα Ιωάννινα πρότεινε στην TeamViewer μία άλλη γερμανική εταιρεία, η P&I. Οι δύο εταιρείες έχουν τον ίδιο μέτοχο, το fund Permira, και η P&I διατηρεί κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στα Ιωάννινα από το 2017 όπου και απασχολεί αυτή τη στιγμή 77 άτομα με τον στόχο να είναι να προσλάβει άμεσα άλλα 60 και συνολικά να φθάσει και αυτή τους 200 εργαζόμενους στα επόμενα χρόνια.
Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Ηπείρου ανέφερε ότι η έλευση της P&I ήταν εκείνη που έδωσε την ώθηση προκειμένου να επιλυθούν διάφορα ρυθμιστικά ζητήματα που υπήρχαν όσον αφορά τη διευκόλυνση στην προσέλκυση τέτοιου είδους επενδύσεων.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στελέχη της TeamViewer, το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν ήταν η εύρεση του κατάλληλου κτηρίου και η εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση στο Διαδίκτυο. Και τα δύο λύθηκαν με τη βοήθεια των τοπικών αρχών όπως ανέφεραν.
Όσον αφορά τις κτηριακές υποδομές, πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι στα Ιωάννινα λειτουργεί μεν Τεχνολογικό Πάρκο αλλά οι εγκαταστάσεις του έχουν ουσιαστικά «καλυφθεί» από την Ρ&Ι. Το πλάνο που υπάρχει, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, είναι να δημιουργηθεί και δεύτερο τεχνολογικό πάρκο σε έκταση 28 στρεμμάτων, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες για αντίστοιχου τύπου επένδυση στα Ιωάννινα, αναφέροντας το παράδειγμα της -επίσης- γερμανικής Prodyna.