17 Φεβρουαρίου 2020

Ψάχνουν… κρυμμένο θησαυρό 12 δισ. ευρώ!

Σε έναν… κρυμμένο θησαυρό τουλάχιστον €12 δισ., που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα €15 δισ., στοχεύει η κυβέρνηση έως το τέλος της τετραετίας, προκειμένου να υλοποιήσει το σύνολο των δεσμεύσεών της για μείωση φόρων και αύξηση μισθών και συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το υπουργείο Οικονομικών έχει καταστρώσει το πλάνο υλοποίησης συγκεκριμένων πολιτικών σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και μειώσεις φόρων. Το μόνο που απομένει είναι η τυπική έγκριση από τους δανειστές μέσα στους επόμενους μήνες.

Η χρηματοδότηση του κυβερνητικού προγράμματος αναμένεται να προέλθει από τις εξής πηγές:

1. Μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% από 3,5% του ΑΕΠ, με αφετηρία το 2021. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ετήσια εξοικονόμηση θα είναι €2 δισ. και €6 δισ. στην τριετία 2021-2023. Αν ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος συμφωνηθεί στο 2%, τότε ο δημοσιονομικός χώρος αυξάνεται στα €9 δισ.!

2. Δημιουργία υπερ-πλεονασμάτων μεταξύ €600 και €800 εκατ. ετησίως ή €1,8 και €2,4 δισ. από φέτος έως το 2022. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει την έγκριση για το δικαίωμα μεταφοράς των υπερ-πλεονασμάτων από έτος σε έτος, κάτι που θέλουν και πολλές άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

3. Χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού με ποσοστό 0,5% επί του ΑΕΠ σε ετήσια βάση (περίπου €4 δισ. την περίοδο 2020-2023).

4. Αξιοποίηση των κερδών επί των ελληνικών ομολόγων ύψους €4 δισ. μέσα στην επόμενη διετία, τα οποία θα κατευθυνθούν μόνο σε μεγάλα και συμφωνημένα επενδυτικά projects για να τονωθούν το ΑΕΠ, η απασχόληση, τα εισοδήματα, οι φόροι κ.ά.

Το παραπάνω σενάριο συνδέεται τόσο με τις τελικές αποφάσεις των δανειστών όσο και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των παραδοχών για αύξηση του ΑΕΠ στα €215 δισ. το 2023 και με ποσοστό ανεργίας κάτω από το 10%. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως έχει ανακοινωθεί επισήμως, θα διοχετεύσει τους πρόσθετους πόρους από τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί κατά 80% σε μειώσεις φόρων και παροχές και κατά 20% στην ενίσχυση της εθνικής άμυνας.

Ομοβροντία καλών νέων έως το 2023!

Οι μειώσεις φόρων και οι αυξήσεις εισοδημάτων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση από πέρυσι, με ορίζοντα τετραετίας, θα υλοποιηθούν έστω και με κάποιες παραλλαγές, σύμφωνα με τις ανάγκες της συγκυρίας.

Με βάση το καλό σενάριο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει τις παρεμβάσεις που θα γίνουν έως το 2023. Με βάση τις εξαγγελίες που έχουν γίνει, δρομολογούνται τα εξής:

1. Καταβολή νέων αυξημένων συντάξεων και αναδρομικών με επιπλέον δαπάνες 4-5 δισ. σε βάθος τετραετίας.

2. Αύξηση του κατώτατου μισθού σε δόσεις και με στόχο να διαμορφωθεί στα €700-€710. Το κόστος για το Δημόσιο θα είναι μικρό, ενώ θα είναι απορροφήσιμο από τον ιδιωτικό τομέα λόγω της υψηλότερης ανάπτυξης.

3. Μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 2-3 μονάδες μέσα στην επόμενη τριετία, με εκτιμώμενη απώλεια εσόδων περί τα €1,5-€2,0 δισ. Έτσι, οι σημερινοί συντελεστές αναμένεται να μειωθούν ακόμη και στο 8% για το πρώτο κλιμάκιο, στο 19%-20% για το δεύτερο, στο 25%-26% για το τρίτο, στο 34%-35% για το τέταρτο και στο 41%-42% για το ανώτατο (πίνακας με τη σημερινή κλίμακα).

4. Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 20% το αργότερο έως το 2022 (έχει ανακοινωθεί για το 2021) και με προοπτική να φτάσει ακόμη χαμηλότερα το 2023. Η απώλεια εσόδων φέτος θα είναι €440 εκατ. μαζί με τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 95%. Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μετατεθεί η δεύτερη δόση της μείωσης της φορολογίας επί των επιχειρηματικών κερδών το 2022 και να προηγηθεί μια πιο επιθετική μείωση εισφορών. Ταυτόχρονα, υπάρχει χώρος και για περαιτέρω σημαντική μείωση του φόρου στα επιχειρηματικά κέρδη ακόμη και κάτω από το 20%, κάτι που όμως θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά δεδομένα της επόμενης διετίας.

5. Μείωση εργοδοτικών και εργατικών εισφορών κατά 5% την περίοδο 2020-2023, με συνολικό κόστος €1,35 δισ.

6. Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο 11% από 13% και στο 22% από 24%, με εκτιμώμενη καθαρή απώλεια εσόδων περί τα €2,5 δισ., καθώς μέρος του θα ανακτηθεί από την ταχύτερη αύξηση του ΑΕΠ.

7. Σταδιακή μείωση έως το 2022 της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης μέχρι και κατάργησή της το 2023, με απώλεια εσόδων €1 δισ. Όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα, οι συντελεστές διαμορφώνεται σήμερα μεταξύ 2,2% και 10% και αν υπάρξει οριζόντια μείωση κατά 30%, τότε θα διαμορφωθούν μεταξύ 1,54% και 7%.

8. Πιθανή κατάργηση ή μείωση του Τέλους Επιτηδεύματος, το οποίο αποφέρει σήμερα έσοδα περίπου €1 δισ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας και η εφαρμογή τους, πιθανότατα από την 1/1/2021, θα περιορίσουν σημαντικά το όφελος για τους φορολογουμένους σε σχέση με το συνολικό πακέτο των κυβερνητικών παρεμβάσεων. Πιο… άτυχοι θα είναι όσοι δουν τα ακίνητά τους να εντάσσονται στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε εκτίναξη του ΕΝΦΙΑ και των λοιπών επιβαρύνσεων.



του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο