26 Φεβρουαρίου 2020

Αίγυπτος: Φαραωνικό έργο το νέο αρχαιολογικό μουσείο Καΐρου – Κόστος 1 δισ. δολάρια

Μνημειώδες και αντάξιο των σπουδαιότερων φαραωνικών έργων θα είναι το νέο αρχαιολογικό αιγυπτιακό μουσείο του Καΐρου (Grand Egyptian Museum - GEM).

Όπως δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων δρ Χάλιντ Ελ Ανάνι μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Τουρισμού της Αιγυπτιακής Βουλής το μουσείο θα κοστίζει ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εγκαίνια του νέου μουσείου, που θα αποτελέσει παγκόσμιο γεγονός, θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, παρουσία εστεμμένων αλλά και ηγετών από όλον τον κόσμο.

Το νέο μουσείο του Καΐρου, θα φιλοξενεί 50.000 εκθέματα από την Αρχαία Αίγυπτο που θα καταλαμβάνουν το 1/3 της ολικής έκτασης του μουσείου. Βρίσκεται σε έκταση 50 στρεμμάτων, περίπου δύο χιλιόμετρα από τις πυραμίδες της Γκίζας, και αποτελεί μέρος ενός νέου γενικού σχεδίου ανάπλασης του οροπεδίου.

Το κύριο αξιοθέατο θα είναι η έκθεση της πλήρους συλλογής των τάφων του βασιλιά Τουταγχαμών, όπου πολλά ευρήματα θα εκτεθούν για πρώτη φορά. Η συλλογή περιλαμβάνει περίπου 5.000 εκθέματα συνολικά και θα μεταφερθεί από το υπάρχον Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο. Άλλα αντικείμενα θα μεταφερθούν από αποθήκες και άλλα μουσεία.