08 Φεβρουαρίου 2020

Όλα ή τίποτα: Η απάντηση του Κυριάκου στον Ερντογάν μόλις «τρυπήσει» το Καστελόριζο

Πλησιάζει η στιγμή...

Αποτελεί την αναπόφευκτη κατάληξη των πραγμάτων. Την «στιγμή μηδέν», μετά τα όσα κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν το τελευταίο (αρκετά μεγάλο) διάστημα. Την εξέλιξη της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία έχει κορυφωθεί το τελευταίο εξάμηνο.
Πλέον, είναι και επίσημο: όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, ο Ιμπραχίμ Καλίν, η Τουρκία θα προβεί σε γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες στο σημείο μεταξύ Καστελόριζου και Λιβύης.

«Λόγω της συμφωνίας μας με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις μας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις περιοχές που συμφωνήσαμε με τη Λιβύη. Σε αυτό το ζήτημα πρέπει να τονίσω πως είμαστε αποφασισμένοι», ήταν τα λόγια του Καλίν.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, τον πλέον εμφατικό, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που ήθελαν τον Σουλτάνο να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του την Κομισιόν (που, θυμίζουμε, στα μέσα Γενάρη είχε ανάψει κόκκινο στις προθέσεις του για παράνομες γεωτρήσεις), να εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ανεξήγητη ανοχή των Μεγάλων Δυνάμεων, και να προχωράει σε μια κίνηση που δείχνει πως δεν καταλαβαίνει τίποτα και δε λογαριάζει κανέναν.

Από δω και πέρα είναι θέμα χρόνου τα πλοία των γειτόνων μας να βρεθούν σ’ ένα σημείο που δεν έχουν καμιά δουλειά, σχεδόν… εκλιπαρώντας για θερμό επεισόδιο μεταξύ ελληνικής και τουρκικής πλευράς.

Κι εδώ γεννάται το μεγάλο ερώτημα: πώς θ’ απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Ποια θα είναι η αντίδραση της. ελληνικής πλευράς, που βλέπει ότι η προκλητικότητα των Τούρκων δεν έχει όρια και δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει;

Υπάρχει η μία πλευρά που υποστηρίζει πως ο πρωθυπουργός πρέπει ν’ «απαντήσει» με σκληρό τρόπο και να προκαλέσει θερμό επεισόδιο ή «πόλεμο ολίγων ημερών» ούτως ώστε να κοπεί ο βήχας στον Ερντογάν.

Υπάρχει, φυσικά, και η άλλη που ισχυρίζεται πως ο διπλωματικός τρόπος είναι ο καλύτερος και ότι οι όποιες διαφορές πρέπει να λυθούν στη Χάγη, όπου και η Ελλάδα θα έχει το πάνω χέρι.

Τι από τα δύο θα επιλέξει ο Κυριάκος; Για την ώρα ουδείς το γνωρίζει, αν και η δεύτερη επιλογή συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες.

Το επόμενο διάστημα, πάντως, όπως και να ΄χει θα μάθουμε την απάντηση…

https://instanews.gr/86317/politiki/ola-i-tipota-i-apantisi-toy-kyriakoy-ston-erntogan-molis-trypisei-to-kastelorizo.html