25 Φεβρουαρίου 2020

ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΔΕΡΝΕΙ ΚΟΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ! Αλλάζει την εικόνα στα νησιά η Κυβέρνηση με τις κλειστές δομές

Δεν κάνει βήμα πίσω η Κυβέρνηση στο θέμα των κλειστών δομών φιλοξενίας των μεταναστών παρά τις θυελλώδεις αντιδράσεις των τοπικών παραγόντων και των κατοίκων των νησιών.

Στελέχη που έχουν επιφορτιστεί να χειριστούν το μείζον αυτό θέμα, προτάσσουν συγκεκριμένα επιχειρήματα για το όφελος που θα έχουν οι κάτοικοι των νησιών από την μετάβαση από τις ανοιχτές δομές της ντροπής στις κλειστές με καλύτερες συνθήκες δομές της επόμενης μέρας. Ειδικότερα, τονίζουν μεταξύ άλλων ότι:

-Με τις κλειστές δομές θα μπει ένα τέλος στις άναρχες ανοιχτές δομές και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτές, ενώ η δημιουργία τους σημαίνει αυτόματα το κλείσιμο των σημερινών δομών.

- Επιπλέον, οι κλειστές δομές θα είναι ελεγχόμενες. Κανένας δεν θα μπορεί να βγαίνει όποτε θέλει, αλλά κατόπιν σχετικής άδειας  από την οποία όμως θα εξαιρούνται όσοι έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά, όσοι είναι προς επιστροφή και όσοι είναι νέες αφίξεις στα νησιά.

Οι δομές θα είναι κλειστές το βράδυ, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα παραβατικότητας και να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

-  Οι κλειστές δομές θα είναι μακριά από τις πόλεις και τις πυκνοκατοικημένες περιοχές. Αυτό θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της ηρεμίας και της τόνωσης της οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας των νησιών.

Σημειώνεται ότι θα δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας καταστημάτων κοντά στις κλειστές δομές προκειμένου να εξυπηρετούνται οι διαμένοντες σε αυτές.

- Οι κλειστές δομές θα έχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας γεγονός που αφενός θα καλύψει τις άμεσες ανάγκες όσων φιλοξενούνται και αφετέρου θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία των νησιών. Για το σκοπό αυτό εξετάζεται και το ενδεχόμενο γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων να επισκέπτονται τις δομές σε τακτά διαστήματα.

- Εκτός των άλλων, οι κλειστές δομές θα λειτουργήσουν με προσωπικό το οποίο θα προσληφθεί με βασικό κριτήριο την εντοπιότητα.

- Τέλος, οι κλειστές δομές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όσους βρίσκονται στην Τουρκία και σχεδιάζουν να μπουν παράνομα στη χώρα μας, αφού θα συμβάλουν -μαζί με τις νέες διαδικασίες ασύλου- στην αύξηση και την επίσπευση των επιστροφών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου θα ολοκληρώνονται σε πρώτο βαθμό εντός 24 ημερών και σε τελικό βαθμό σε περίπου δύο μήνες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Έτσι όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα φεύγουν προς τα Ανατολικά και όσοι παίρνουν άσυλο προς τα Δυτικά.