13 Φεβρουαρίου 2020

ΜΑ ΓΙΑΤΙ; ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ; Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί στην απόφαση του ΣτΕ: Να μη γίνει ο φαρμακοποιός υπάλληλος επιχειρηματιών


[Εγώ σε όσα φαρμακεία μπαίνω κάτι υπάλληλοι με εξυπηρετούν, ενώ είναι γεμάτα με παντόφλες, σαμπουάν και καραμέλες]

Μουδιασμένος παραμένει ο φαρμακευτικός κλάδος μετά τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία ανάβει το «πράσινο φως» σε επιχειρηματίες και ιδιώτες που δεν είναι φαρμακοποιοί να ανοίγουν φαρμακεία.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, βασική προϋπόθεση είναι ότι τα φαρμακεία θα λειτουργούν υπό τη μορφή της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και ότι ο επιστημονικός υπεύθυνος του φαρμακείου θα είναι φαρμακοποιός και παράλληλα θα συμμετέχει στην ΕΠΕ με ποσοστό τουλάχιστον 33%.

Λουράντος: Οικονομικά συμφέροντα πίσω από την απόφαση

Πίσω από την απόφαση του ΣτΕ κρύβονται οικονομικά συμφέροντα, υποστήριξε, μιλώντας στο iefimerida.gr, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος. «Τη σέβομαι, αλλά με βρίσκει πλήρως αντίθετο η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θεωρώ ότι δεν λαμβάνει υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Είναι μια απόφαση αλά καρτ», επεσήμανε.

«Στη Γερμανία το 51% του φαρμακείου ανήκει στον φαρμακοποιό, ενώ στην Ουγγαρία όταν δεν υπήρχε περιορισμός για την ίδρυση φαρμακείου η δημόσια υγεία ισοπεδώθηκε και αμέσως το συγκεκριμένο μέτρο καταργήθηκε», τόνισε εν συνεχεία ο κ. Λουράντος και διερωτήθηκε γιατί πρέπει να δοκιμάσουμε μια συνταγή που έχει αποτύχει στο παρελθόν σε άλλες χώρες.

Ευγενίδης: Αντίθετη η απόφαση με αυτές ευρωπαϊκών δικαστηρίων

Την ίδια ώρα, παρόμοια άποψη έχει και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι αντίθετη ακόμα και με αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων.

«Η απόφαση αυτή είναι αντίθετη με εμάς τους φαρμακοποιούς, ενώ ακόμη αντιτίθεται και με αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Ο φαρμακοποιός δεν πρέπει να γίνεται ουσιαστικά υπάλληλος κάποιου ιδιώτη ή επιχειρηματία», είπε ο κ. Ευγενίδης στο iefimerida.gr, συμπληρώνοντας ότι η εν λόγω απόφαση έχει μικρό πεδίο εφαρμογής. «Δεν είναι κάτι πάντως που μας επηρεάζει άμεσα», κατέληξε.

Νίκος Μαρουλίδης
iefimerida.gr