27 Φεβρουαρίου 2020

📺Κώστας Βουτσάς: Η τηλεοπτική απαγόρευση από τη Χούντα και η τελευταία ταινία του με τη Φίνος Φιλμ-ΒΙΝΤΕΟ

Οι άγνωστες ιστορίες πίσω από την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στον «Ονειροπαρμένο» και τον κινηματογραφικό «Τρομοκράτη» - Σε λαϊκό προσκύνημα από τις 9:30 η σορός του Κώστα Βουτσά, την Παρασκευή στις 11 η κηδεία του

Τρίτη 5 Ιουνίου 1973, ώρα 8.50μ.μ. Ξεκινά να προβάλλεται στην ΥΕΝΕΔ, το κανάλι της κρατικής τηλεόρασης, το πρώτο επεισόδιο της νέας κωμικής σειράς του Κώστα Πρετεντέρη, με τίτλο «Ο ονειροπαρμένος», με πρωταγωνιστή τον Κώστα Βουτσά στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση. Η σειρά κατέκτησε αμέσως το τηλεοπτικό κοινό και παρέμενε στην κορυφή της τηλεθέασης επί δύο ολόκληρα χρόνια. Αυτό που περισσότεροι, ωστόσο, δεν γνωρίζουν είναι πως η πρεμιέρα αυτή λίγο έλειψε να μην γίνει ποτέ για λόγους... ανωτέρας βίας που σχετίζονταν με τον πρωταγωνιστή της.

Ο Κώστας Βουτσάς ήταν γνωστός πολέμιος του δικτατορικού καθεστώτος με αποτέλεσμα το όνομά του να βρίσκεται, από τα πρώτα, στις μαύρες λίστες της Χούντας. Όταν λοιπόν έγινε γνωστό πως θα πρωταγωνιστήσει εκείνος στη νέα σειρά της κρατικής τηλεόρασης, τα τηλέφωνα έσπασαν στην κυριολεξία. Οι εκπρόσωποι της Χούντας αποφάσισαν και διέταξαν να απομακρυνθεί ο ηθοποιός που με τόσο μένος εκφραζόταν εναντίον τους. Βεβαίως η απαγόρευση δεν ήταν διόλου εύκολο να γίνει αποδεκτή καθώς όλα ήταν έτοιμα και χωρίς τον Κώστα Βουτσά, ο οποίος μάλιστα είχε αναλάβει και την σκηνοθεσία «Ονειροπαρμένος» δεν μπορούσε να υπάρχει.



Όλοι οι άνθρωποι της παραγωγής, σε κατάσταση πανικού, έστυβαν το κεφάλι τους προκειμένου να βρουν μια λύση. Μέχρι που κάποιος έριξε την ιδέα να στήσουν μια συνέντευξη στην οποία ο ηθοποιός θα μαλακώνει τη στάση του απέναντι στη Χούντα μήπως και ηρεμήσουν τα πράγματα και αρθεί τελικά η απαγόρευση. Σε κάποιους η ιδέα ακούστηκε καλή, όχι όμως και στον άμεσα ενδιαφερόμενο ο οποίος την απέρριψε ασυζητητί. Ξεκαθάρισε πως δεν υπήρχε καμία περίπτωση να αρνηθεί τα πιστεύω του και μάλιστα δημοσίως.

Η κατάσταση έμοιαζε αδιέξοδη και ήταν τότε που αποφάσισε να αναλάβει δράση ο παραγωγός της σειράς, ο Γιώργος Ράλλης. Το μόνο επιχείρημα στο οποίο μπορούσε να πατήσει ήταν το οικονομικό κι αυτό ακριβώς έκανε. Έσπευσε στον τότε διοικητή του κρατικού καναλιού και τού εξήγησε, με τον πλέον δραματικό τρόπο, πως μια ενδεχόμενη αποχώρηση του Κώστα Βουτσά μεταφράζεται σε τεράστια ζημία για το κανάλι. Του υπογράμμισε πως η εν λόγω σειρά είχε εγγυημένη επιτυχία, θα έφερνε πολύ χρήμα στο κανάλι και πως σε περίπτωση που ο πρωταγωνιστής της αντικατασταθεί η οικονομική ζημιά θα είναι τεράστια. Κι όπως αποδείχτηκε, εν τέλει, ο παραγωγός ήταν πολύ πειστικός στα λεγόμενά του καθώς κατάφερε και εξασφάλισε το πράσινο φως για την έναρξη της προβολής της.

Βουτσας_Ονειροπαρμενος2

Η κωμική σειρά προβαλλόταν, με μεγάλη επιτυχία, από το 1973 έως το 1975

Κάπως έτσι «Ο ονειροπαρμένος» βγήκε τελικά στον τηλεοπτικό αέρα και καθήλωνε, κάθε Τρίτη βράδυ, χιλιάδες τηλεθεατών που τον παρακολουθούσαν μανιωδώς. Ο Κωστάκης, ο κεντρικός ήρωας που υποδυόταν ο Βουτσάς, ένας υπάλληλος που ζούσε μια εντελώς συμβατική και βαρετή ζωή συγκατοικώντας με τη μητέρα του, κατέφευγε διαρκώς στη ζωηρή φαντασία του προκειμένου να βρει διέξοδο. Σχεδόν καθημερινά φανταζόταν πως μεταμορφώνεται σε έναν άνθρωπο δυνατό, ικανό να καταφέρει τα πάντα. Μέχρι τη στιγμή που το όνειρο τελείωνε και η ρουτίνα επέστρεφε ακόμη πιο σκληρή. Εκείνος όμως δεν το έβαζε κάτω. Συνέχιζε να ονειρεύεται.
Στην αγαπημένη κωμική σειρά, η οποία ολοκληρώθηκε το Φθινόπωρο του 1975 μετά από 110 συνολικά επεισόδια, έπαιζαν επίσης οι ηθοποιοί Μαίρη Μεταξά, Νίκος Παπαναστασίου, Ρένα Βενιέρη, Νίκος Μπακογιάννης κ.α.

Βουτσας_Τρομοκρατης

Ο Κώστας Βουτσάς με τον Σωτήρη Τζεβελέκο στον «Τρομοκράτη» του Γιάννη Δαλιανίδη

«Ο Τρομοκράτης» - Η τελευταία ταινία του με τη Φίνος Φιλμ

Το 1975, την ίδια περίοδο που μεσουρανούσε ως τηλεοπτικός «Ονειροπαρμένος» ο Κώστας Βουτσάς εμφανιζόταν στην μεγάλη οθόνη σε έναν εντελώς κόντρα ρόλο ο οποίος σηματοδότησε το τέλος της συνεργασίας του με τη θρυλική Φίνος Φιλμ. Ήταν η ταινία «Ο Τρομοκράτης», σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, μια μαύρη κωμωδία η οποία διαπραγματευόταν έννοιες διαχρονικές μεν ιδιαίτερες επίκαιρες για τη συγκεκριμένη εποχή δε όπως η δημοκρατία και η αλληλεγγύη.
Στη ταινία αυτή ο Κώστας Βουτσάς υποδύεται τον αρχηγό μιας παρέας φίλων οι οποίοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα χρήματα για να φτιάξουν ένα νέο κόμμα, αποφασίζουν να απαγάγουν έναν πάμπλουτο επιχειρηματία με στόχο - τί άλλο; - να ζητήσουν λύτρα. Τα πράγματα, όμως, δεν πάνε όπως τα έχουν σχεδιάσει γιατί κανένας από τους στενούς συγγενείς του απαχθέντος δεν εμφανίζεται πρόθυμος τούς πληρώσει για να τον απελευθερώσουν. Κάπως έτσι η φιλόδοξη παρέα αντιλαμβάνεται, με τον χειρότερο τρόπο, πως οι εκ πρώτης σκέψεως έξυπνες ιδέες καταλήγουν, κάποιες φορές, σε μοιραία αποτελέσματα.

Βουτσας__Τρομοκρατης_3

Ο Κώστας Βουτσάς με τους συμπρωταγωνιστές του Σωτήρη Τζεβελέκο και Νίκο Δαδινόπουλο

Μαζί με τον Κώστα Βουτσά έπαιζαν στην ταινία, η οποία ξεπέρασε τα 70.000 εισιτήρια και αναδείχτηκε ως μία από τις εμπορικότερες της χρονιάς, οι ηθοποιοί Νίκος Δαδινόπουλος, Σωτήρης Τζεβελέκος, Μπέττυ Αρβανίτη, Μάγδα Τσαγγάνη κ.α.