29 Φεβρουαρίου 2020

👍👍Η Ελλάδα «μπλόκαρε» στο ΝΑΤΟ δήλωση υπέρ της Τουρκίας

Η Αθήνα ζήτησε να υπάρχει ρητή αναφορά στη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Η κυβέρνηση φαίνεται να σκληραίνει την στάση της στο μεταναστευτικό. Ενδεικτικό το βέτο που άσκησε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την ανακοίνωση στήριξης της Τουρκίας από τη συμμαχία. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Συμμαχία, δίνοντας την εντολή να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, καθώς δεν εισακούστηκε η ελληνική πρόταση.

Ως αποτέλεσμα το τελικό κείμενο δήλωσης δεν είχε συμπεριλάβει την αναφορά στον σεβασμό της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το Μεταναστευτικό Προσφυγικό, η οποία είχε υπογραφεί τον Μάρτιο του 2016. Συγκεκριμένα, οι χώρες που αντέδρασαν αρνητικά σε σχέση με την θέση της Ελλάδας ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία.

Είχε προηγηθεί η πρωινή συνάντηση σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, χωρίς, όμως, να προκύψει κάποια κοινή δήλωση. Το απόγευμα, όμως, και μετά από έντονες πιέσεις της Άγκυρας, ετοιμάστηκε η δήλωση στήριξης, την έκδοση της οποίας εντέλει εμπόδισε η Αθήνα.

Να θυμίσουμε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε την ενεργοποίηση της διαδικασίας πολιτικών διαβουλεύσεων που προβλέπει το Άρθρο 4 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον. Βάσει αυτού, ένας σύμμαχος μπορεί να ζητήσει διαβουλεύσεις αν πιστεύει ότι απειλείται η εδαφική του ακεραιότητα, η πολιτική του ανεξαρτησία ή ασφάλεια.

Η Τουρκία επικαλείται την κατάσταση στο Ιντλίμπ που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 33 στρατιώτες, παρ’ ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν απειλείται καμία εδαφική της ακεραιότητας, καθώς αυτή είναι ο εισβολέας στη Συρία.

Νεφέλη Λυγερού
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ