Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020

Βερολίνο: Στη Συρία έχουμε «ρωσοτουρκικό πόλεμο» - Η Λιβύη να μη γίνει ΣυρίαΓια «ρωσοτουρκικό πόλεμο» στη Συρία έκανε λόγο την Παρασκευή ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας (SPD), προειδοποιώντας ότι χωρίς ισχυρότερη συμμετοχή της ΕΕ, η Λιβύη θα γίνει δεύτερη Συρία.

Σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας ανέφερε χαρακτηριστικά: «εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εμπλακεί περισσότερο στη Λιβύη, θα γίνει τελικά μια δεύτερη Συρία. Η (τωρινή) συμμετοχή στη Λιβύη είναι τόσο μεγάλη, διότι μάθαμε από τα λάθη στη Συρία. Νομίζω ότι υπήρξε στη Συρία τα τελευταία χρόνια ένα πλήθος από εξελίξεις, χωρίς όμως να υπάρξει συνολική συνεισφορά της Δύσης. Εκτός τούτου, πιστεύω ότι εν τω μεταξύ η Ρωσία και η Τουρκία διεξάγουν έναν ‘πόλεμο’ μεταξύ τους. Είναι απαραίτητο να ασκήσουμε επιρροή στους συμμετέχοντες. Αυτό θα πράξω στις συνομιλίες που θα έχω με τον Ρώσο και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στο Μόναχο στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια».

Ο Μάας αντέκρουσε τέλος την κριτική ότι η Σύνοδος Κορυφής της Λιβύης του Βερολίνου στα μέσα Ιανουαρίου δεν είχε αποτελέσματα: «Δεν αληθεύει ότι τα μέρη δεν τηρούν καθόλου τα συμπεφωνημένα. Κατέστη όμως σε όλους σαφές ότι θα είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου