24 Φεβρουαρίου 2020

Ο κορονοϊός «χτύπησε» και τα Χρηματιστήρια! Μεγάλες απώλειες, ποιες μετοχές «κατρακυλούν», τι έγινε στην Ελλάδα

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια μετά την έξαρση του κορονοϊού στην Ιταλία. «Οι ιταλικές μετοχές οδηγούν την παγκόσμια πτώση», τονίζουν οι Financial Times εστιάζοντας στον δείκτη FTSE Mib, ο οποίος στις 15:49, ώρα Ελλάδας, παρουσίαζε δραματική «βουτιά» κατά 5,13%.

Η έξαρση του κορονοϊού επηρέασε σημαντικά και τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600, ο οποίος, την ίδια ώρα, κινείται στο -3,77%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή ποσοστιαία πτώση μετά το βρετανικό δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, τον Ιούνιο του 2016.

Είναι ενδεικτικό ότι ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Λονδίνου σημείωσε νωρίτερα πτώση 3%, με τις μετοχές των εταιριών πετρελαίου και ταξιδίων να καταγράφουν από τις μεγαλύτερες απώλειες. Σύμφωνα με τους Financial Times, η μετοχή της EasyJet έχασε 12 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η Ryanair «κατρακύλησε» κατά 10%. Παρόμοιες τάσεις, λόγω της κρίσης του κορoνοϊού, εμφάνισαν οι μετοχές της Air France και της Lufthansa.

«Οι αγορές πιθανότατα θα κρατήσουν πολύ επιφυλακτική στάση μπροστά στην παγκόσμια διάδοση του κορονοϊού. Ο κορονοϊός δεν είναι πλέον ένα ασιατικό ζήτημα» δήλωσε ο Ρόμπερ Καρνέλ, αναλυτής της ING. Να σημειωθεί ότι λόγω της έκτασης που έχει λάβει το φαινόμενο του κορονοϊού η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο δυο εβδομάδων (1,002%).

Σύμφωνα με το Reuters, αυξημένες έως και κατά 8 μονάδες ήταν και οι αποδόσεις άλλων ιταλικών τίτλων. «Η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με μία ύφεση τώρα και υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ενός αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο, αλλά θα πρέπει να δούμε πώς ο ιός θα μεταδοθεί από εδώ», δήλωσε στέλεχος της Daiwa Capital Markets στο Λονδίνο.

Να σημειωθεί ότι η έξαρση του κορονοϊού είχε αρνητικό αντίκτυπο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις απώλειες, νωρίτερα, να ξεπερνούν το 6%.

«Κραχ» και στην Ελλάδα

Μεγάλες απώλειες που προσεγγίζουν το 9,6% καταγράφουν οι τιμές των μετοχών, καθώς η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε κλοιό ισχυρών πιέσεων επηρεαζόμενη καταλυτικά από το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών, αφού τα κρούσματα του κοροναϊού αυξάνονται χτυπώντας και την πόρτα της Ιταλίας, μεγεθύνοντας και τους φόβους για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Η αγορά διέσπασε εύκολα καθοδικά τις τεχνικές στηρίξεις που υπήρχαν στις 880 και 860 μονάδες και κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Οκτωβρίου του 2019, υποχωρώντας κάτω και από το επίπεδο των 840 μονάδων. O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 16:25, διαμορφωνόταν στις 810 μονάδες σημειώνοντας πτώση 9,6%.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στη σημερινή συνεδρίαση είναι και το γεγονός ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχωρεί κατά περίπου 3 δισ. ευρώ σε σχέση με τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.

Οι μετοχές που πέφτουν

Η μεγάλη υποχώρηση των τιμών των μετοχών συνοδεύεται και από υψηλό τζίρο. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 56,78 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 5,96%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 7,05%.

Πτωτικά κινούνται όλες οι μετοχές της της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-11,79%), της ΔΕΗ (-9,42%), της Jumbo (-8,24%), της Ελλάκτωρ (-8,19%) και της Εθνικής (-7,84%). Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-9,01%) και των Κατασκευών (-7,89%).

Ενδεικτικό του κλίματος είναι και το γεγονός ότι μόλις 5 μετοχές κινούνται ανοδικά, 97 πτωτικά και 10 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές Ξυλεμπορία(κ) +18,82% και Λανακάμ(κ) +9,17%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές Μαθιός Πυρίμαχα-26,09% και Fieratex-24,65%.