10 Φεβρουαρίου 2020

Αυτός είναι ο Ελληνας από την Ουχάν-Βρίσκεται στο Σωτηρία, σε καραντίνα

Μία ημέρα μετά τον επαναπατρισμό του από την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και την πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού, ο Γιάννης Μερσίνας, ο οποίος βρίσκεται σε καραντίνα στο νοσοκομείο «Σωτηρία» μίλησε στο iefimerida.gr για την περιπέτεια που βιώνει τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μερσίνας και άλλος ένας Έλληνας επιβιβάστηκαν μαζί με Βρετανούς και άλλους πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ειδικά ναυλωμένο αεροπλάνο, από την πόλη Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι. Έφτασαν στο Λονδίνο και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε στρατιωτικό αεροπλάνο, με προορισμό τη στρατιωτική αεροπορική βάση Patrica Di Mare, στη Ρώμη. Εκεί τους παρέλαβε ιατρικό κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ακολουθώντας το ειδικό πρωτόκολλο. Επιβιβάστηκαν σε ελληνικό στρατιωτικό αεροσκάφος, το οποίο είχε μεταβεί στη Ρώμη για αυτό το σκοπό και έκτοτε βρίσκονται σε καραντίνα στο νοσοκομείο Σωτηρία.

Αρχικά ο κ. Μερσίνας αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί μέσα στο δωμάτιο που βρίσκεται στο νοσοκομείο. «Είμαι μέσα σε ένα δωμάτιο, κλεισμένος, δεν μπαίνει κανένας εκτός από τους νοσηλευτές και τους γιατρούς που μπαίνουν μέσα με ειδικές στολές».

Στην ερώτηση αν εξετάστηκε από τους Έλληνες γιατρούς, η απάντηση ήταν καταφατική, ωστόσο όπως επεσήμανε πώς δεν έχει μάθει νέα για την κατάσταση της υγείας του.

«Στο ταξίδι από την Ουχάν στην Ελλάδα ήμασταν σαν… αστροναύτες»

Ο κ. Μερσίνας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα μέτρα που υπήρχαν στα αεροσκάφη που τον μετέφεραν από την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας μέχρι την Ελλάδα. «Δυνητικά ήμασταν όλοι φορείς στο ταξίδι, θα μπορούσαμε να κολλήσουμε τους πάντες. Ήμασταν σαν αστροναύτες, με μάσκες, με στολές.

«Απαγορεύεται ρητώς κάθε επικοινωνία, μιλάω στην οικογένειά μου μόνο από το τηλέφωνο»

Στην ερώτηση του iefimerida.gr σχετικά με την διάρκεια της παραμονής του σε καραντίνα, αλλά και στο αν μπορούν να τον επισκεφθούν συγγενείς του, ο κ. Μερσίνας είπε:

«Θα μείνω 14 ημέρες στο δωμάτιο. Από εδώ δεν μπορώ να δω κανέναν συγγενή ή φίλο, επικοινωνώ μόνο τηλεφωνικά, οτιδήποτε άλλο απαγορεύεται ρητώς».



Τέλος, ο κ. Μερσίνας είπε ότι η κατάσταση στην Ουχάν δεν είχε αλλάξει όταν αυτός την εγκατέλειψε, ενώ στην ερώτηση για το τι του έχει μείνει από αυτήν την περιπέτεια, ήταν απόλυτα ειλικρινής λέγοντας: Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω τίποτα, αυτό θα το πω όταν γυρίσω στο γραφείο μου. «Με εξέτασαν και δεν μου έχουν πει τίποτα», κατέληξε.