Την απόκτηση του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ελλάδα και του 4ου σε όλη την Ευρώπη, ύψους 130 εκατ. ευρώ ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ. Στην προσπάθεια να βελτιώσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα και να το έχουν μειώσει κατά 50% μέχρι το 2030, η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά από την γερμανική JUWI, πάρκου συνολικής ισχύος 204 μεγαβάτ, του μεγαλύτερου υπό κατασκευή σήμερα στην Ελλάδα.
«Ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος της χώρας κατασκευάζει την μεγαλύτερη μονάδα ΑΠΕ στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Γιάννης Παπαθανασίου.
Το πάρκο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2021 θα είναι 20 φορές μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο σήμερα φωτοβολταϊκό στην Ελλάδα, θα καλύπτει έκταση 4000 στρεμμάτων και σε πλήρη λειτουργία θα καλύπτει τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών. Στην ουσία πρόκειται για το πρώτο μεγάλο βήμα του ομίλου στην πράσινη ανάπτυξη, με στόχο ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο 300 μεγαβάτ στα τέλη του 2021 και 600 μεγαβάτ στα τέλη του 2025. «Όταν ανέλαβε η νέα διοίκηση των ΕΛΠΕ το καλοκαίρι, η δραστηριότητα των ΑΠΕ δεν ξεπερνούσε τα 2 εκατ ευρώ επί συνολικής κερδοφορίας EBITDA 600-800 εκατ ευρώ. Αυτό έπρεπε να αλλάξει άμεσα», ανέφερε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης υπογραφής του έργου, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Αν. Σιάμισιης.
Ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του ομίλου ΕΛΠΕ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η τιμή με την οποία θα πωλείται η ενέργεια από το έργο της Κοζάνης, 56,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα για 20 χρόνια, είναι χαμηλότερη από την Οριακή Τιμή (τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας), που σημαίνει ότι «το έργο δεν θα επιδοτείται από τον καταναλωτή αλλά θα επιδοτεί άλλα έργα ΑΠΕ με υψηλότερες τιμές αναφοράς». Σημείωσε ακόμη ότι το 40 % της επένδυσης θα είναι ελληνική προστιθέμενη αξία, ενώ εξετάζεται η εφαρμογή καινοτομικών λύσεων όπως ο συνδυασμός με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.
«Η επένδυση που ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ ανοίγει το δρόμο για ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται να εισέλθουν στην ελληνική αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπ. ΠΕΝ Κ.Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι προφανώς και συνδέεται με την μετάβαση της Δ.Μακεδονίας στην επόμενη ημέρα, ενώ αντανακλά την ενδιαφέρονται την στρατηγική στροφή της χώρας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες ως το 2030, θα καλύπτουν το 35% του ενεργειακού μείγματος.
Στόχος εξάλλου είναι η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών να υπερδιπλασιαστεί και από 3.000 μεγαβάτ σήμερα να φτάσει στα 7600 μεγαβάτ το 2030. Το πάρκο συνδέεται προφανώς και με την περιοχή στην οποία γίνεται η επένδυση, δηλαδή την Δ. Μακεδονία.
Ο Stephan Hansen, μέλος του ΔΣ της juwi η οποία θα αναλάβει και την κατασκευή του έργου, ανέφερε ότι το φωτοβολταϊκό θα λειτουργήσει στα τέλη του 2021 και θα αποδίδει μέσω του νομοθετημένου πόρου, 500.000 ευρώ το χρόνο στην τοπική κοινωνία.
Η διείσδυση των ΕΛΠΕ στις ΑΠΕ θα έχει συνέχεια, θα αφορά τόσο στον τομέα των φωτοβολταϊκών, όσο και άλλους. Ένα μέρος των στόχων θα επιτευχθεί από τα ίδια τα ΕΛΠΕ και ένα άλλο, μέσω εξαγορών έτοιμων πάρκων από τρίτους. Άλλωστε ο όμιλος έχει μέχρι σήμερα ένα χαρτοφυλάκιο 1000 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών, και βιομάζας σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.
Σε άλλα θέματα της ενεργειακής επικαιρότητας, όπως σε αυτό των αποκρατικοποιήσεων και ειδικά της ΔΕΠΑ, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ επανέλαβε ότι ο όμιλος θα διεκδικήσει την ΔΕΠΑ Εμπορίας. Ερωτηθείς αν αυτό θα γίνει από κοινού με την ιταλική Edison, ο κ. Σιαμίσιης άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί τα ΕΛΠΕ να διεκδικήσουν την εταιρεία και μόνα τους, «Εχουμε με την Elpedison μια κοινή πορεία όσον αφορά στο φυσικό αέριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς σχετικά με την νέα μονάδα φυσικού αερίου, για την οποία τα ΕΛΠΕ έχουν υποβάλει άδεια, επεσήμανε ότι η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί μέσα στους επόμενους μήνες.
Γιώργος Φιντικάκης
liberal.gr