23 Φεβρουαρίου 2020

Άδωνις Γεωργιάδης: Πολλαπλώς ελεγχόμενη και εξαιρετικά ύποπτη η Τουλουπάκη!

Νέα πυρά εις βάρος των προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis εξαπολύει, μέσω του «Π», ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας ότι προσπαθούν να αποφύγουν τον έλεγχο της πραγματικής γνώσης για όσα έχουν καταθέσει. Τονίζει ότι χωρίς τις καταθέσεις τους δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η Προανακριτική της Βουλής, ενώ χαρακτηρίσει την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη «εξαιρετικά ύποπτη». Ακόμα, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση χρειάζεται την εμπιστοσύνη των τοπικών κοινωνιών στα νησιά για το μεταναστευτικό, καθώς «δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ», ενώ, για τις επενδύσεις επισημαίνει ότι πρόκειται για μια επίμονη προσπάθεια που δεν αποδίδει καρπούς αμέσως.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες της Novartis έγιναν αρχικά «καπνός». Ποιες είναι οι προεκτάσεις; Γεννάται ζήτημα, πλέον, για τους χειρισμούς της κας Τουλουπάκη;

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες της Novartis με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» κρύφτηκαν αρχικά από την Ελληνική Αστυνομία, και αυτό γιατί θέλουν να αποφύγουν την κατάθεσή τους στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής. Θέλουν, δηλαδή, να αποφύγουν τον έλεγχο της αληθινής τους γνώσης γύρω από όσα έχουν καταθέσει κατά των 10 πολιτικών προσώπων.

Αντιλαμβάνεστε ότι χωρίς την κατάθεσή τους η Προκαταρκτική δεν μπορεί να ολοκληρώσει τις εργασίες της, καθώς τα κρίσιμα πρόσωπα για να αποδειχθεί ή όχι η σκευωρία είναι αυτά.

Όσον αφορά την κα Τουλουπάκη, είναι πλέον πολλαπλώς ελεγχόμενη και, λυπάμαι που θα το πω, εξαιρετικά ύποπτη. Έχει κάνει σειρά παράνομων ενεργειών, τις οποίες σίγουρα όταν κληθεί στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής θα πρέπει να τις εξηγήσει στους συνάδελφους βουλευτές.

Με βάση τα όσα έχουν διαμειφθεί στην Προανακριτική, θεωρείτε ότι πλέον τίθεται ζήτημα διεύρυνσης των κατηγοριών για τον κ. Παπαγγελόπουλο;

Είναι θέμα το οποίο θα το αποφασίσει η Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής. Εάν υπάρξει τέτοιο αίτημα, προφανώς και η Ολομέλεια θα δώσει την έγκρισή της. Οι συνάδελφοι κάνουν εξαιρετική δουλειά. Έχουν πλήρη εικόνα της υποθέσεως, έχουν ακούσει όλες τις μαρτυρίες και εκείνοι είναι αρμόδιοι για να μας καθοδηγήσουν.

Οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο μεταναστευτικό έχουν δημιουργήσει προβληματισμό. Τα κλειστά κέντρα θα προχωρήσουν; Και θα είναι τα μόνα κέντρα; Γιατί οι αντιδράσεις στα νησιά είναι οξείες.

Κατανοώ απολύτως τις αντιδράσεις των κατοίκων των νησιών. Έχουν χίλια δίκια. Οι ζωές τους έχουν ανατραπεί και το βάρος της λαθρομετανάστευσης το σηκώνουν σχεδόν μόνοι του. Πρέπει όμως να εμπιστευτούν την κυβέρνηση, γιατί εμείς δεν είμαστε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πιστεύουμε στα ανοιχτά σύνορα και προσπαθούμε να αλλάξουμε μία πολιτική που είχε εγκαθιδρύσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Θέλουμε να φτιάξουμε κέντρα κλειστού τύπου για να ανακόπτουμε τις ροές και να επιταχύνουμε τις απελάσεις. Χρειαζόμαστε και τη δική τους εμπιστοσύνη. Ελπίζω ότι στο τέλος θα καταλάβουν.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε ένα ζήτημα ελέγχου των «αρμών εξουσίας», την ώρα που εξαγγέλλεται το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο. Πώς εξηγείται αυτό;

Είναι αδύνατο για τον ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κεντρώο κόμμα. Ο πυρήνας της φιλοσοφίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ολοκληρωτισμός. Με τον ολοκληρωτισμό κυβέρνησε, με αυτόν έστησε τη σκευωρία Novartis, με αυτόν κυνήγησε την εισαγγελέα Τσατάνη, με αυτόν άφησε υπουργό τον Παπαγγελόπουλο επί 4,5 χρόνια και με αυτόν άφησε τον Πολάκη επί 4,5 χρόνια να ασχημονεί κατά των πολιτικών αντιπάλων του κ. Τσίπρα. Πολλοί μπερδεύονται από το γλυκό πρόσωπο του κ. Τσίπρα, και νομίζουν ότι αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έχω ξαναπεί, το πραγματικό πρόσωπο του κ. Τσίπρα είναι ο Παύλος Πολάκης, είναι αυτό που ξέφυγε του κ. Τσίπρα για τους «αρμούς της εξουσίας», είναι ο θαυμασμός του για τον Μάο και κάθε είδους ολοκληρωτισμό.

Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα επενδυτικό σαφάρι. Πρόσφατα ήρθαν αξιωματούχοι από τα Εμιράτα, εσείς πάτε στο Ριάντ. Απτό αποτέλεσμα υπάρχει;

Οι επενδύσεις δεν είναι κάτι που παραγγέλνω τη Δευτέρα και έρχεται την Τρίτη. Χρειάζονται κόπο, follow up, διαρκείς συναντήσεις και η προσπάθεια αποδίδει καρπούς μετά από αρκετό χρονικό διάστημα. Αυτή η αδημονία και η προσμονή για άμεσες επενδύσεις, με συγχωρείτε, αλλά είναι λάθος. Ξέρω ότι στην Ελλάδα όλοι περιμένουν να γίνουν όλα γρήγορα, αλλά γρήγορα δεν μπορούν να γίνουν.

Όσον αφορά την επίσκεψη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, θέλω να πω ότι σε αυτήν την ειδική περίπτωση πάμε πραγματικά πάρα πολύ γρήγορα. Μέσα σε δύο εβδομάδες από την επίσκεψη του κυρίου πρωθυπουργού εκεί, είχαμε την αποστολή μιας μεγάλης αντιπροσωπείας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εδώ, με τα οποία αναλύσαμε το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και εκατοντάδες επενδυτικές ευκαιρίες. Θα επανέλθουν σύντομα, βάσει των προτάσεων που τους κάναμε, με τις δικές τους προτάσεις. Συζητάμε για τη δημιουργία ενός κοινού sovereign fund και έχουμε πραγματικά μπει σε έναν δρόμο στρατηγικής συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πιστεύω το ίδιο καλό κλίμα θα αποδώσουμε στη Σαουδική Αραβία.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο