14 Φεβρουαρίου 2020

Kρίση στo CDU: Πετάει ο αντίπαλος της Μέρκελ, Φρίντριχ Mερτς👌👊👍, στις δημοσκοπήσεις για τη διαδοχή

Φτερά στα όνειρα του συντηρητικού αντιπάλου της Άνγκελα Μέρκελ, Φρίντριχ Μερτς, για την ηγεσία στο κλυδωνιζόμενο CDU δίνει νέα δημοσκόπηση.

Το 40% των ερωτηθέντων στη σφυγμομέτρηση Deutschlandtrend, που δημοσιοποίησε χθες το πρώτο κρατικό δίκτυο της γερμανικής τηλεόρασης ARD, θεωρούν ότι Μερτς θα ήταν ένας καλός υποψήφιος καγκελάριος, μετά την ανακοίνωση της προέδρου της CDU, Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ ότι δεν θα κατεβεί ως υποψήφια και θα αποχωρήσει μεσοπρόθεσμα από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών. Ωστόσο, το 42% στην ίδια δημοσκόπηση εξέφρασε αντίθετη γνώμη για τον Μερτς. Από τα άλλα ονόματα των δελφίνων που ακούγονται ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, αδελφού κόμματος της CDU, Μάρκους Σέντερ έπεται με 31% θετικές γνώμες, μία μονάδα μπροστά από τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ, ενώ ο επίσης συντηρητικός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ακολουθεί με 24%.

Ο Μερτς έτοιμος για την κούρσα διαδοχής στην CDU

Ο πρώην επικεφαλής της ΚΟ της CDU, Μερτς επιβεβαίωσε χθες έμμεσα την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος μιλώντας σε φόρουμ. Αν και δεν απάντησε κατευθείαν στο ερώτημα αν θα διεκδικήσει τη σκυτάλη από την Καρενμπάουερ, εξήγησε ότι αναμένεται να έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις πιθανώς μέχρι την έναρξη των θερινών διακοπών της Μπούντεσταγκ. Γερμανικά ΜΜΕ, ωστόσο, μετέδωσαν επικαλούμενα πηγές από το περιβάλλον του Μερτς, ότι θα κατεβεί όντως υποψήφιος.

Τα επόμενα βήματα

Οι επόμενες εθνικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του 2021 και μέχρι τότε η Μέρκελ έχει ξεκαθαρίσει ότι σκοπεύει να παραμείνει στην καγκελαρία. Στο μεταξύ η CDU διέρχεται περίοδο βαθιάς κρίσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την απερχόμενη πρόεδρό της και τον ηγέτη των Χριστιανοκοινωνιστών να διαφωνούν όσον αφορά στην επιλογή κοινού υποψηφίου καγκελάριου. Η Καρενμπάουερ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν βιάζεται κι ότι οι αποφάσεις μπορούν να ληφθούν μέχρι το φθινόπωρο ή και τον ερχόμενο χειμώνα, ενώ ο Σέντερ προειδοποίησε ότι αν καθυστερήσει η εκλογή θα παραλύσει την πολιτική διαδικασία.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται η αλλαγή στην ηγεσία της CDU να δρομολογηθεί νωρίτερα του αναμενομένου με τη σύγκληση ενός έκτακτου συνεδρίου, που θα λάβει χώρα πριν από το προγραμματισμένο για τον επόμενο Δεκέμβριο ετήσιο συνέδριο του κόμματος. «Που και πότε θα γίνει αυτό δεν έχει καθοριστεί ακόμη», ανέφεραν πηγές από τα κεντρικά των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο.

Θα αποχωρήσει η Μέρκελ από την καγκελαρία; Τι θα γίνει με τον κυβερνητικό συνασπισμό;

Ασαφές παραμένει αν η Μέρκελ θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την καγκελαρία μόλις η CDU αποκτήσει νέο επικεφαλής και τα βρει με το αδελφό της κόμμα για έναν κοινό υποψήφιο καγκελάριο της Χριστιανικής Ένωσης. Υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης συνηγορεί το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών και υποψήφιος καγκελάριος δεν θα θέλει να βρεθεί σε μια τόσο δύσκολη θέση όπως η Καρενμπάουερ. Η τελευταία δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι ο διαχωρισμός της προεδρίας και της καγκελαρίας αποδυνάμωσε την CDU – μια μπηχτή και κατά της Μέρκελ, όπως την ερμήνευσαν πολιτικοί αναλυτές. Η Μέρκελ απέρριπτε διαρκώς αυτό το μοντέλο διαχωρισμού της εξουσίας όλα τα χρόνια που ήταν καγκελάριος μέχρι το φθινόπωρο του 2018.

Η Καρενμπάουερ, πάντως, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι το τέλος της Μέρκελ και της κυβέρνησής της θα σημάνει μόλις προκύψει νέος υποψήφιος καγκελάριος της CDU και της CSU. «Έχουμε συμφωνήσει για τη συγκεκριμένη τετραετία ότι καγκελάριος είναι και θα παραμείνει η Μέρκελ και έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θέλουμε να ολοκληρώσουμε την τετραετία», τόνισε. Μια πρόωρη αποχώρηση της Μέρκελ από την καγκελαρία μπορεί να συμπαρασύρει και τον κυβερνητικό συνασπισμού. Ενόψει της κρίσης στην CDU οι Σοσιαλδημοκράτες έσπευσαν να συνδέσουν την συνέχιση της κυβερνητικής συμμαχίας με την παραμονή της Μέρκελ στο πόστο της.