13 Φεβρουαρίου 2020

Κύπρος: «Mea culpa» από τον Αναστασιάδη για το δωρεάν ταξίδι με το αεροπλάνο Σαουδάραβα

Σε γραπτή του δήλωση, την οποία ανέγνωσε ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω αναγνώρισε ότι η χρήση του αεροσκάφους για το εν λόγω οικογενειακό ταξίδι, θα μπορούσε να αποφευχθεί

O Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, αναγκάστηκε σήμερα να παραδεχθεί πως ήταν σφάλμα του, να ταξιδέψει οικογενειακώς για διακοπές στις Σευχέλες, το καλοκαίρι του 2018, με αεροσκάφος που του διέθεσε Σαουδάραβας, ο οποίος μαζί με 36 μέλη της οικογένειας του είχε αποκτήσει Κυπριακή υπηκοότητα, χρησιμοποιώντας το επενδυτικό πρόγραμμα πολιτογράφησης.

Σε γραπτή του δήλωση, την οποία ανέγνωσε ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, που εξετάζει τις διαδικασίες ναύλωσης και χρήσης ιδιωτικών αεροσκαφών από τον Κύπριο Πρόεδρο ανέφερε πως «δεν έκρινα πως η χρήση του αεροσκάφους παραβίαζε τις πρόνοιες του Κώδικα Δεοντολογίας», αλλά η ενέργεια του «έγινε αφορμή να δημιουργηθεί ένας αχρείαστος σάλος και έδωσε λαβή για καλόπιστους και κακόπιστους ισχυρισμούς έστω και παντελώς αβάσιμους». «Για τούτο και δεν διστάζω να αναγνωρίσω πως λαμβάνοντας υπόψη τα όσα ακολούθησαν, η χρήση του αεροσκάφους για το εν λόγω ταξίδι, θα μπορούσε να αποφευχθεί».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν αποδέχθηκαν την απολογία του Νίκου Αναστασιάδη, θεωρώντας πως αναγκάστηκε να παραδεχθεί σφάλμα μόνο μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης και την έρευνα που διενήργησε η Ελεγκτική Υπηρεσία. Η έρευνα κατέδειξε πως και η πολιτογράφηση του Σαουδάραβα και την οικογένειας του δεν έπρεπε να εγκριθεί γιατί δεν πληρούσε τα κριτήρια των σχετικών κανονισμών.