17 Φεβρουαρίου 2020

Novartis: Ο Ζαχαρής ζητάει τα έγγραφα που κρύβει η Τουλουπάκη η οποία δεν μιλάει αγγλικά και μεταφράζει έγγραφα του FBI με Google translate

Παρέμβαση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου μετά το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» - Ζητά από την εισαγγελέα Διαφθοράς όλα τα στοιχεία που έχει στο συρτάρι της

Για απόκρυψη κρίσιμων εγγράφων που αφορούν την αποκάλυψη της σκευωρίας Novartis και για παραβίαση της έννομης τάξης κατηγορεί την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής, καλώντας την να του αποστείλει άμεσα όλα τα στοιχεία που κρατά στο συρτάρι της.

Το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος της Κυριακής» που αποκάλυψε όλα τα έγγραφα των αμερικανικών αρχών που κρατά στο αρχείο της η κυρία Τουλουπάκη φαίνεται πως προκαλεί ραγδαίες εξελίξεις καθώς ο αντεισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου που ελέγχει τους χειρισμούς της εισαγγελίας Διαφθοράς έστειλε σήμερα επιστολή με την οποία καλεί την κυρία Τουλουπάκη να διαβιβάσει άμεσα όλο τον φάκελο στον ίδιο αλλά και στην προανακριτική της Βουλής.

«Με το ανωτέρω σχετικό σας γνωρίζουμε ότι από την ελληνική έννομη τάξη ουδεμία απαγόρευση τίθεται στην αναζήτηση κρίσιμων εγγράφων κατά την ποινική προδικασία και ουδεμία υπηρεσία εντός ή εκτός της επικράτειάς μας δικαιούται να θέτει περιορισμούς ή απαγορεύσεις στην ποινική διαχείριση και εκτίμηση κρίσιμων εγγράφων, με μόνη εξαίρεση την προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 263 του ΚΠΔ.

Κατόπιν αυτού επιβάλλεται να αποστείλετε τόσον προς ημάς, όσον και προς τον Πρόεδρο της ανωτέρω ειδικής Κοινοβουλευτικής επιτροπής κάθε κρίσιμο για την κατά νόμο ποινική διερεύνηση της προκείμενης υποθέσεως έγγραφο, το οποίο συντελεί στην αποκάλυψη της αλήθειας».

Υπενθυμίζεται ότι το «Πρώτο Θέμα» στο φύλλο της περασμένης Κυριακής έγγραψε μεταξύ άλλων ότι «έγγραφο του FBI που φέρνει στην δημοσιότητα το “Πρώτο Θέμα” έρχεται να ρίξει φως για τους Έλληνες μάρτυρες που έδωσαν κατάθεση στις αμερικανικές αρχές προσδοκώντας οικονομικά οφέλη. Απόσπασμα έκθεσης του FBI με ημερομηνία 29.12.2016 αναφέρει: “οι καταγγέλλοντες (στο εξής C1 και C2) είναι και οι δύο Έλληνες πολίτες που παρείχαν την ακόλουθη πληροφόρηση: ο C1 προσελήφθη απο την Novartis Ελλάς S.A.C.I (NVG) περίπου τον Ιούνιο του έτους 2008 έως τον Οκτώβριο του έτους 2014 ως Διευθυντής Επικοινωνίας και Συλλογικής Ευθύνης. Με αυτή την ιδιότητα ο C1 ήταν υπεύθυνος για τα μέσα και τις δημόσιες σχέσεις και πρωτοβουλίες πρόσβασης στην αγορά στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι Διευθυντής Επικοινωνίας της Novartis στην Ελλάδα από το καλοκαίρι του 2008 έως το τον Οκτώβριο του 2014 ήταν ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, ωστόσο ο ίδιος καταθέτοντας στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής αρνήθηκε επίμονα και σε πλήθος ερωτήσεων ότι έχει συνεργαστεί για την υπόθεση με εγχώριες ή αλλοδαπές αρχές. Επίσης, ο ίδιος χαρακτήρισε ως «τερατώδεις αθλιότητες» τις καταγγελίες του κ. Νίκου Μανιαδάκη ότι είναι ο ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία “Μάξιμος Σαράφης”.

Υπενθυμίζεται πάντως, ότι τον περασμένο Νοέμβριο η εφημερίδα «Καθημερινή» παρουσίασε έγγραφο της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη που παραδεχόταν ότι εντόπισε τον «Μάξιμο Σαράφη» από έκθεση του FBI με ημερομηνία 29.12.2016.

Χρησιμοποίησαν... Google translate

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Τουλουπάκη έχει διαβιβάσει προς την προανακριτική της Βουλής αλλά και τους αντιεισαγγελείς που ελέγχουν τις ενέργειές της μόλις δύο εκθέσεις των αμερικανικών αρχών διατηρώντας στο συρτάρι τις υπόλοιπες με αποτέλεσμα να καταγγέλλεται (από Ι. Αγγελή) ότι τις χρησιμοποιεί αποσπασματικά και κατά το δοκούν. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που μπορεί να επιβεβαιώσει η εφημερίδα στην εισαγγελία βρίσκονται τουλάχιστον 8 εκθέσεις του FBI. Οι πρώτες με ημερομηνία 29/12/2016 και 18/1/2017 διαβιβάστηκαν όταν επικεφαλής της εισαγγελίας ήταν η κυρία Ελένη Ράικου. Οι υπόλοιπες (25/5/2017, 22/6/2017, 1/8/2017, 7/11/2017, 13/12/2017 και 23/1/2018) έχουν ως παραλήπτη την κα Τουλουπάκη. Οι ίδιες πληροφορίες δείχνουν ότι μετά τον Μάρτιο του 2017 - ίσως λόγω αδυναμίας ανάγνωσης των αγγλικών κειμένων- επιχειρήθηκε σε πρώιμο και άτυπο στάδιο να μεταφραστούν τα αγγλικά κείμενα του FBI με χρήση του google translate. Γίνεται αντιληπτό πως με τον τρόπο αυτό όμως, θα ήταν πολύ πιθανό να γίνουν λάθη ή να δημιουργηθούν παραπλανητικές εντυπώσεις όπως αυτό που είχε καταγραφεί κατά την διάρκεια της εξεταστικής για την υπόθεση Siemens όταν κάποιοι μετέφρασαν το «cabinet man» ως μέλος υπουργικού συμβουλίου αντί «ξυλουργός» που ήταν και το ορθό στην σχετική.
περίπτωση».

Διαβάστε ΕΔΩ την επιστολή του κ. Ζαχαρή προς την κυρία Τουλουπάκη

Χρήστος Μπόκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ