23 Φεβρουαρίου 2020

Sunday Times: Να επιστραφούν τα γλυπτά στην Αθήνα γιατί εκεί ανήκουν

Η αγγλική εφημερίδα Sunday Times με πρόσφατο άρθρο τους καλούν τον πρωθυπουργό της Αγγλίας Μπόρις Τζόνσον να επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα πίσω στην Ελλάδα διότι όπως αναφέρουν «εκεί ανήκουν».

Ο αρθρογράφος σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «Δεν υπάρχει αμφιβολία, κατά τη γνώμη μου, ότι ήταν βανδαλισμός. Τα γλυπτά κατάφεραν σχεδόν να επιβιώσουν από τις καταστροφές του χρόνου, τους πολέμους και την έκρηξη μιας αποθήκης όπλων, όταν ο Έλγιν εμφανίστηκε στην Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα ως πρεσβευτής στην Υψηλή Πύλη, στους Οθωμανούς κατακτητές. Μόλις εξασφάλισε την απαραίτητη “άδεια” για να αφαιρέσει αντικείμενα από τα ερείπια γύρω από τον Παρθενώνα (το αρχικό έγγραφο δεν βρέθηκε ποτέ, αν και υπάρχει μια “μετάφραση”), έστειλε εργάτες σε σκάλες να σπάσουν – με αμβλύ εργαλείο- τα μάρμαρα που βρίσκονται τώρα στο Βρετανικό Μουσείο».

Στη συνέχεια το άρθρο συνεχίζει και αναφέρει ότι «με την επιστροφή των Γλυπτών, η Μεγάλη Βρετανία θα επωφεληθεί με το δανεισμό σημαντικών αρχαιοτήτων από την Ελλάδα για περιοδικές εκθέσεις σε μια σταθερή βάση συνεργασίας και καλεί για άλλη μια φορά τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να επιδείξει την αγάπη του για τον αρχαίο κόσμο κάνοντας το σωστό».