Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: 26 νεκροί, 71 νέα κρούσματα -892 συνολικά στη χώρα-Χαρδαλιάς: Η κοινωνία επιδεικνύει ωριμότητα
-Κοντοζαμάνης: Υπάρχει επάρκεια τεστ για κορωνοϊό

Στα 892 έχουν ανέλθει τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 71 νέα κρούσματα, όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό ανακοίνωσε ότι οι νεκροί στη χώρα μας έχουν ανέλθει σε 26, με μέση ηλικία τα 73 έτη. Οι 21 ήταν άνδρες και οι πέντε γυναίκες και όλοι είχαν υποκείμενο νόσημα και ήταν ηλικιωμένοι, εκτός από έναν.

Την ίδια ώρα, 57 συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 54 είναι διασωληνωμένοι. Οι περισσότεροι είναι άνδρες και οι περισσότεροι με υποκείμενα νοσήματα. Εξιτήριο από τα νοσοκομεία έχουν πάρει 42 πολίτες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, έως σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 492.000 κρούσματα του κορονοϊού και περισσότερο από 22.000 θάνατοι έχουν καταγραφεί, είπε ο κ. Τσιόδρας, σημειώνοντας πως 119.000 άτομα έχουν αναρρώσει.

Η πορεία της επιδημίας του ιού στη χώρα μας θα είναι ανάλογη με τα μέτρα και την τήρησή τους. Έως τώρα δεν δείχνει σημάδια εκθετικής αύξησης, είπε ο κ. Τσιόδρας, συμπληρώνοντας ότι σε καμία περίπτωση πάντως δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο, "είμαστε ακόμα μέσα στη μάχη -να μην πω στην αρχή της μάχης- ο καθένας από τη δική του μεριά οφείλει να βοηθήσει", τόνισε.

Τι ανέφερε για τον Γερμανό καθηγητή

Ο κ. Τσιόδρας προειδοποίησε επίσης ότι ο ιός μπορεί να προκαλεί σοβαρά κρούσματα και σε νέους ανθρώπους, κάτι που όπως είπε το είδαμε και χθες με τον Γερμανό επισκέπτη καθηγητή, που έχασε τη ζωή του στην Κρήτη. Σε αυτή την περίπτωση, τόνισε εμφανίστηκε θρόμβωση στα αγγεία του πνεύμονα, μία επιπλοκή που έχει πρόσφατα συσχετιστεί με την λοίμωξη από τον νέο ιό και για την οποία είναι σε επαγρύπνηση τις τελευταίες ημέρες όλοι οι γιατροί του κόσμου και οι γιατροί στην Ελλάδα που χειρίζονται τις περιπτώσεις της νόσου. Τόνισε πως οι γιατροί που παρακολουθούσαν τον ασθενή, στην Κρήτη, του χορηγούσαν ειδική προληπτική αγωγή -αντιπηκτική- γι' αυτόν τον σκοπό. Ωστόσο, είπε, πως δεν φαίνεται ότι η επιπλοκή αυτή να αφορά μεγάλο ποσοστό των ασθενών. Αυτά τα σπάνια συμβάντα δεν αλλάζουν την εικόνα που έχουμε για την πορεία της νόσου, όταν αυτή αφορά ανθρώπους υγιείς, χωρίς άλλα προβλήματα υγείας.

Η Ευρώπη θα έχει εξέλιξη ανάλογη της Χουμπέι

Ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό κέντρο πρόληψης νοσημάτων παρακολουθεί και εκτιμά την πορεία του κορονοϊού στην πατρίδα μας και την Ευρώπη, είπε ο κ. Τσιόδρας και ανέφερε πως σε 14 ημέρες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανέβηκε από 3,3 σε 36,1 ανά 100.000 πληθυσμού, δηλαδή 10πλασιάστηκε, στην Ευρώπη.

Συγκρίνοντας αυτή την πορεία με την πορεία στην Χουμπέι, στην Κίνα, οι επιστήμονες στο κέντρο εκτιμούν συνεχιζόμενη μετάδοση και παρόμοια αύξηση δίκην Χουμπέι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εντός των επόμενων λίγων ημερών ή εβδομάδων συνέχισε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε πως “στην ίδια εκτίμηση των ευρωπαίων συναδέλφων τονίζεται ισχυρά πως απουσία μέτρων ο ιός θα διασπαρεί με μεγάλη ταχύτητα”.

“Θεωρούν πως δεν είναι δυνατόν με τα ως τώρα δεδομένα που έχουν να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα των μέτρων για τον γενικό πληθυσμό και τις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Νομίζω πως η εικόνα από την Ιταλία και την Ισπανία είναι τόσο άσχημη που οι συνάδελφοι επιστήμονες είναι ανήσυχοι. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε με την καλή ανησυχία και να ευελπιστούμε στη μείωση της επιδημικής καμπύλης με την τήρηση των μέτρων. Ήδη, δεν έχουμε πορεία Ιταλίας, δεν έχουμε εκθετική αύξηση, αν όμως τα μέτρα αρθούν να είστε βέβαιοι πως θα ακολουθήσει παρόμοια εικόνα”, υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος.

Χαρδαλιάς: Η κοινωνία επιδεικνύει ωριμότητα

Λαμβάνοντας το λόγο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, υποστήριξε πως «η αναγκαιότητα των νέων μέτρων είναι ξεκάθαρη. Η κοινωνία επιδεικνύει αξιέπαινη ωριμότητα και ψυχραιμία. Ο κορωνοϊός δεν κάνει εξαιρέσεις. Ο καλύτερος τρόπος να νικήσουμε την πανδημία είναι να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας».

Επιπρόσθετα, διευκρίνισε πως τα σώματα ασφαλείας έχουν ελευθερία κινήσεων για να ασκήσουν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους. «Σε διαφορετική περίπτωση, χρειάζεται βεβαίωση», συνέχισε. Επανέλαβε επίσης πως τα SMS προς το 13033 αποστέλλονται χωρίς χρέωση και ότι τα προσωπικά δεδομένα δεν διατηρούνται. Ταυτόχρονα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως ενισχύεται η εθελοντική προσφορά, αφού μέχρι στιγμής 8.700 άτομα έχουν εγγραφεί στη σχετική ψηφιακή πλατφόρμα.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε επίσης πως πραγματοποιήθηκαν 1.116 δειγματοληπτικοί έλεγχοι καραντίνας, ενώ 92 πολίτες βρέθηκαν εκτός σπιτιού, με αποτέλεσμα να τους επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ. «Δίνουμε τη δική μας μάχη σε αυτόν τον αόρατο και απρόβλεπτο εχθρό. Όσοι πιο αυστηρά τηρήσουμε τα μέτρα, τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθουμε», υπογράμμισε.

Κοντοζαμάνης: Υπάρχει επάρκεια τεστ για κορωνοϊό

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης από την πλευρά του καθησύχασε την κοινή γνώμη τονίζοντας ότι υπάρχει επάρκεια τεστ και αντιδραστηρίων στη χώρα μας. Επίσης τόνισε πως τα τεστ για κορωνοϊό στα δημόσια νοσοκομεία είναι δωρεάν.

Είπε επίσης ότι από την στιγμή που ξέσπασε η κρίση, στη διάθεση των υπηρεσιών υγείας είναι περισσότερες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Άνοιξαν ΜΕΘ σε δημόσια νοσοκομεία που ήταν κλειστές, υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα», συνέχισε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει επιβάρυνση για τον ασθενή - Το κράτος διασφαλίζει την πρόσβαση σε ΜΕΘ όχι μόνο σε πολίτες που θα νοσήσουν από κορωνοϊό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου