26 Μαρτίου 2020

Νέα Ζηλανδία: Ο μακελάρης του Κράιστσερτς δήλωσε ένοχος για τη δολοφονία 51 μουσουλμάνων

Ο Μπρένταν Τάραντ απέστειλε βίντεο μέσα από τη φυλακή προς το ανώτατο δικαστήριο ένα 24ωρο πριν η Νέα Ζηλανδία μπει σε καθεστώς καραντίνας για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες λόγω του νέου κορωνοϊού

Ένα 24ωρο πριν η Νέα Ζηλανδία μπει σε καραντίνα, με απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους, για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες λογω της πανδημίας covid-19 που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός, ο μακελάρης του Κράιστσερτς, Μπρένταν Τάραντ, δήλωσε ένοχος για τη δολοφονία των 51 μουσουλμάνων, στις 15 Μαρτίου 2019.

Ο Αυστραλός ρατσιστής και ακροδεξιός είχε εισβάλει σε μουσουλμανικό τέμενος στη μικρή πόλη της Νέας Ζηλανδίας και με αυτόματο όπλο «θέρισε» 51 ανθρώπινες ζωές, τραυματίζοντας δεκάδες ακόμα ανθρώπους.

Ο Μπρένταν Τάραντ δεν είχε παραδεχθεί την ενοχή του και ανέμενε τη διεξαγωγή της δικής του, η οποία είχε οριστεί για τις 2 Ιουνίου.

Με βίντεο από τις φυλακές όπου κρατείται υπό καθεστώς αυστηρής φύλαξης, ο Αυστραλός μακελάρης ομολόγησε την ενοχή του προς το ανώτατο δικαστήριο. Ο Μπρένταν Τάραντ ανέλαβε την ευθύνη για 51 δολοφονίες από πρόθεση, 40 απόπειρες δολοφονίας και για συμμετοχή σε τρομοκρατική ενέργεια.

Η ομολογία του δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Νέα Ζηλανδία, ένα 24ωρο πριν η χώρα μπει σε καθεστώς καραντίνας για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ο Αυστραλός ακροδεξιός, στο μανιφέστο που είχε δημοσιεύσει, είχε παραδεχθεί ότι εμπνεύστηκε από τον Νορβηγό μακελάρη, Άντερς Μπρέιβικ, ο οποίος το 2011 είχε σκοτώσει με τον ανάλογο τρόπο 77 ανθρώπους.

Σάββας Μιχάλαρος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ