17 Μαρτίου 2020

Πώς τα «χάλασαν» Μητσοτάκης – Εκκλησία – Όλο το παρακήνιο και η περίοδος χάριτος πριν κλείσουν οι εκκλησίες

Ούτε μέρα δεν άφησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική κυβέρνηση να πάει χαμένη, στο ζήτημα της πανδημίας.

Με οδηγό τις αναφορές των ειδικών οι αποφάσεις της κυβέρνησης ήταν άμεσες και καθοριστικές για την προσπάθεια περιορισμού του κοροναϊού στη χώρα. Σχολεία, εργασιακά μέτρα, άδειες, «προνόμια» σε επιχειρήσεις, ενημέρωση και πολλά ακόμη βήματα οδηγούσαν τη χώρα στην πρόληψη.

Το μοναδικό «αγκάθι» για την κυβέρνηση ήταν οι θρησκευτικοί χώροι. Και αυτό γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός έβλεπε τις εκκλησίες να γεμίζουν και τις ουρές των πιστών για να κοινωνήσουν να μεγαλώνουν και ήξερε πως όσα μέτρα και προσπαθούσε να πάρει έπρεπε να μπει μια άνω τελεία σε αυτό.

Φυσικά, η ιδανική περίπτωση ήταν η ίδια η Εκκλησία να πάρει τις αποφάσεις, όμως αυτό δεν έγινε ποτέ και μπορεί να υπήρξε μια σημαντική περίοδος χάριτος από τον πρωθυπουργό προς την Εκκλησία με επικοινωνία και συνεχείς προσπάθειες σύγκλισης των δύο πλευρών όμως μετά το πέρας της Ιεράς Συνόδου και την ανακοίνωση, που καθόλου δεν ικανοποίησε τον κ Μητσοτάκη, ο ίδιος ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, κάθε δόγματος και θρησκείας. Ο Πρωθυπουργός για άλλη μια φορά βγήκε μπροστά, όπως τονίζουν συνεργάτες του, και πήρε πάνω του την ευθύνη για «την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας».

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, την περασμένη Παρασκευή, υπήρχε η εκτίμηση ότι η Ιερά Σύνοδος θα κατέληγε σε μια απόφαση αναστολής λειτουργίας των ιερών ναών, ώστε να προστατευτούν κυρίως οι ευπαθείς ομάδες οι οποίες, παρά τις συστάσεις που προηγήθηκαν, συνέχισαν να προσέρχονται τις δύο τελευταίες Κυριακές στις εκκλησίες. όμως, η λύση που δόθηκε από τους ιεράρχες προκάλεσε εκνευρισμό και οργή στο Μέγαρο Μαξίμου και τον Πρωθυπουργό.

Γι αυτό, μόλις μισή ώρα μετά την ανακοίνωση της ΔΙΣ, με ένα προσωπικό tweet , ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε την απόφαση της κυβέρνησης ότι «οι Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή».



Προτού αρχίζει η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου- ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας επισκέφθηκε τη Σύνοδο και τους εξέθεσε όλα τα δεδομένα. Παρακάλεσε μάλιστα τους μητροπολίτες να μην γίνουν οι Εκκλησίες αιτία μετάδοσης του ιού.

Κατά τη συζήτηση, η οποία ήταν διευρυμένη αφού συμμετείχαν πλην των 12 συνοδικών και όλοι οι Μητροπολίτες της Αττικής, υπήρχαν σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", δύο τάσεις. Η πρώτη ήταν πιο ήπια και πιο μετρημένη. Πρότεινε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ακολουθώντας το παράδειγμα της Εκκλησίας της Κρήτης να πάρει την πρωτοβουλία, δίχως να περιμένει οριζόντια μέτρα από την κυβέρνηση και να αποφασίσει η ίδια οι ιερές ακολουθίες να τελούνται χωρίς τη συμμετοχή πιστών. Η δεύτερη τάση διατυπώθηκε από τους "σκληρούς" μητροπολίτες. Προτάθηκε δηλ. η απόφαση της Ιεράς Συνόδου να αναβληθεί και να συζητηθεί το θέμα στην Ιεραρχία αγνοώντας όμως τους κινδύνους μιας συνεδρίασης 80 Μητροπολιτών που θα καθυστερούσε κι άλλο τις αποφάσεις εν μέσω πανδημίας.
Μετά τις εξελίξεις αυτές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να κάνει πράξη αυτό που είχε πει από τη δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα. Ότι, δηλαδή, θ’ ακούσει τις συστάσεις των ειδικών και ότι θα διασφαλίσει τη δημόσια υγεία, με στόχο να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές – ή να χαθούν οι λιγότερες δυνατές. Και το έπραξε μέσω της (αρμόδιας) υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως. Η απόφαση, ωστόσο, έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς ενδέχεται να φέρει αντιμέτωπο τον κ. Μητσοτάκη με τη βάση της ΝΔ που παραδοσιακά βρίσκεται κοντά στην Εκκλησία ή ακόμη και στελέχη του, αν και ο κίνδυνος από τον κορονοϊό προσώρας έχει «παγώσει» άπαντες και φέρνει ως πρώτη προτεραιότητα τη μάχη κατά της πανδημίας.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι η κυβέρνηση έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει η ιεραρχία, προστατεύοντας τις πιο ευπαθείς ομάδες. Αντίθετα, ανέφεραν, ότι αυτό που έκανε η Ιερά Σύνοδος ήταν να πετάξει το μπαλάκι στην κυβέρνηση. Η άτολμη αυτή στάση φαίνεται πως τελικά οδήγησε στο κλείσιμο των εκκλησιών μέχρι τις 30 Μαρτίου.