25 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Οδηγίες από τον Τσιόδρα για την φροντίδα των ηλικιωμένων

Ιδιαίτερη αναφορά στους ηλικιωμένους, οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, έκανε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη σημερινή ενημέρωση για τις εξελίξεις στο ζήτημα του κορωνοϊού.

Όπως τόνισε, «τα σπίτια που έχουν ηλικιωμένους, οι οίκοι ευγηρίας είναι κύριοι χώροι που δεν θέλουμε να εισχωρήσει κανένα ύποπτο περιστατικό».

«Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, να μην έχουμε επαφή με ηλικιωμένους μέσα στα σπίτια μας, παρά μόνο για βοήθεια. Να φροντίζει ένας τα ηλικιωμένα άτομα», είπε, υπογραμμίζοντας πως «ο ιός δεν σέβεται καμιά ηλικία».

«Τα σπίτια που έχουν ηλικιωμένους και στους οίκους ευγηρίας να μην εισχωρήσει ούτε μια περίπτωση του ιού» είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Τσιόδρας διευκρίνισε ότι ένα από τα μέρη που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία είναι οι Οίκοι Ευγηρίας. Μίλησε για συστηματική εφαρμογή των προφυλάξεων και καθολική απαγόρευση τρίτων στα γηροκομεία.Τα μέτρα προφύλαξης θα πρέπει να τηρούνται όχι μόνο για τους διαμένοντες, αλλά και για το προσωπικό και τους επισκέπτες.

«Γι' αυτούς που μένουν στο σπίτι και θα περάσουν την νόσο ελαφρά, θέλω να τονίσω ότι χρειάζεται καθημερινή επικοινωνία με τον γιατρό. Καλά αεριζόμενο δωμάτιο που θα μένετε μόνο εσείς. Δεν επιτρέπονται επισκέψεις. Διαφορετικό δωμάτιο για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Καλός αερισμός στους κοινόχρηστους χώρους», ανέφερε, ενώ σε ό,τι αφορά τους άρρωστους, είπε:

«Μάσκα από το άτομο που φροντίζει τον άρρωστο. Αν δεν υπάρχει μάσκα ένα μαντήλι που θα πλυθεί μετά σε υψηλές θερμοκρασίες. Προσοχή στις επαφές με αντικείμενα του αρρώστου. Λερωμένα ρούχα, σκεπάσματα σε ξεχωριστό σάκο. Πάντα προσεκτικό πλύσιμο των χεριών».

«Όλα τα μέλη της οικογένειας θεωρούνται ύποπτα και πρέπει να μένουν σπίτι για 14 ημέρες. Σήμερα ηρωικές μνήμες μας υπενθυμίζουν τις ηρωικές συμπεριφορές. Κοινός αγώνας απέναντι στον κοινό εχθρό», υπογράμμισε.