24 Μαρτίου 2020

Ο Ερντογάν ψάχνει δολάρια και δε βρίσκει – πιο κοντά το Game Over

Ο κορωνοϊός έχει καθηλώσει τον Ερντογάν – Νέο χαμηλό για την τουρκική λίρα

Δε βγαίνει το στοίχημα του Ερντογάν: Σε αρνητικά ρεκόρ η λίρα – Οι έμποροι τον παρακαλούν να κλείσει την αγορά

Όλα τα κόλπα μετέρχεται το καθεστώς για να βρει δολάρια ως καύσιμο προκειμένου να στηρίξει τη λίρα που παραπαίει σε επίπεδα συναλλαγματικής κρίσης του 2018 - Η αποτυχία του ΥΠΟΙΚ να βρει $1 δισ. στην εσωτερική αγορά φανερώνει το αδιέξοδο

Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι δανείστηκε «σχεδόν΄» 727 εκατ. δολάρια από την εσωτερική αγορά. Ωστόσο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό που επιθυμούσε καθώς η στενότητα σε συνάλλαγμα και στον τραπεζικό τομέα – και όχι μόνο στα κρατικά θησαυροφυλάκια – είναι πλέον εμφανής

Το υπουργείο προχώρησε σε επανέκδοση προηγούμενου ομολόγου που πληρώνει κουπόνι 6,9% κάθε έξι μήνες.

Αλλά δεν κατάφερε να πετύχει το στόχο του: η πρόθεση του τουρκικού κράτους ήταν να συγκεντρώσει 985 εκατ. δολάρια (6,3 δισ. τουρκικές λίρες). Ωστόσο οι τράπεζες προσέφεραν δολάρια αξίας μόνον 4,8 δισ. λιρών, τα τρία τέταρτα δηλαδή του ποσού-στόχου.

Η αποτυχία του δανεισμού αντανακλά τη στενότητα σε δολάρια που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία – σε μια συγκυρία που τα χρειάζεται όσο ποτέ ίσως στη σύγχρονη ιστορία της.

Γιατί ψάχνει δολάρια ο Ερντογάν
Το καθεστώς χρειάζεται δολάρια για να τα πουλήσει σε παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος προκειμένου να σταθεροποιήσει την ισοτιμία της λίρας.

Εδώ και μήνες, ο Ερντογάν έχει αναλώσει δισεκατομμύρια δολαρίων σε αυτό τον αγώνα που μέχρι στιγμής δεν έχει ευοδωθεί, η λίρα υποχωρεί συστηματικά παρά τις παρεμβάσεις.

Οι παρεμβάσεις όμως είναι ακριβές: Υπήρξαν εβδομάδες που η Τουρκία «έκαψε» ακόμα και 4 δισ. για να σταθεροποιήσει το νόμισμα.

Καθώς τα επίσημα συναλλαγματικά διαθέσιμα τελείωναν, ο Ερντογάν υποχρέωσε κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες να καταθέτουν το συνάλλαγμά τους στην κεντρική τράπεζα.

Η τελευταία ενέργεια του ΥΠΟΙΚ που πέρασε κάτω από τον πήχη δείχνει ότι η δεξαμενή στερεύει.

Ηλίας Σιακαντάρης
newmoney.gr