03 Απριλίου 2020

📺Κορωνοϊός-Τσιόδρας: 59 νεκροί-Άλλα 99 κρούσματα-1.613 συνολικά-Περιορισμοί κυκλοφορίας στις παραλιες Πάτρας-Βόλου-ΒΙΝΤΕΟ

Ανακοινώσεις Τσιόδρα: 92 άνθρωποι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ - 11 πήραν εξιτήριο

Στους 59 έφτασαν οι νεκροί από την πανδημία του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε άλλους έξι θανάτους συνανθρώπων μας την Παρασκευή.

Παράλληλα, όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση για τον νέο κορωνοϊό, επιβεβαιώθηκαν άλλα 99 κρούσματα στη χώρα μας, με τον αριθμό να φτάνει συνολικά στα 1.613.

Ο κ. Τσιόδρας γνωστοποίησε πως 335 εκ των κρουσμάτων σχετίζονται με κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 563 θεωρούνται σχετικά με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Διασωληνωμένα είναι 92 άτομα, 23 εκ των οποίων γυναίκες. Η μέση ηλικία των διασωληνώμενων είναι τα 66 έτη.

Το 70% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. 11 άτομα έχουν βγει από τις ΜΕΘ και η μέλη ηλικία τους είναι τα 66 έτη.

Όσον αφορά στους θανόντες, οι 49 είναι άνδρες και οι δέκα γυναίκες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 71 έτη και το 95% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένος.



Συνοπτικά, από τις ανακοινώσεις του καθηγητή, η κατάσταση στην Ελλάδα διαμορφώνεται συνοπτικά ως εξής:

* 99 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από κορωνοϊό.

* Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.613 (1.544 την Πέμπτη). Τα περισσότερα εξακολουθούν να αφορούν κατοίκους της Αττικής.

* 92 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

* Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 66 έτη.

* Οι θάνατοι από τη νόσο COVID-19 ανέρχονται σε 59. Η θνησιμότητα από τη νόσο βρίσκεται κοντά στο 3%.

* Έχουν διενεργηθεί 22.437 εξετάσεις για κορωνοϊό.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε, επίσης, πως η προστασία των ευάλωτων ομάδων παραμένει ύψιστη προτεραιότητα. Αναφέρθηκε στα ζώα συντροφιάς και εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις γάτες, αλλά και τους σκύλους. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, όπως τόνισε, δεν προκύπτει να υπάρχει κάποια εμπλοκή τους στην πανδημία.

Παράλληλα, μίλησε για πρόοδο στην Κίνα σε πειραματικό φάρμακο, που είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από άλλα στις δοκιμές. Ο Σωτήρης Τσιόδρας έσπευσε ωστόσο να σημειώσει πως θα πρέπει όλοι μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αναφορικά με όσα ανακοινώνονται για θεραπείες, φάρμακα και εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό.

Η πανδημία και οι πιεστικές συνθήκες για έγκυρη πληροφόρηση επιβάλλουν αυξημένη επαγρύπνηση από την επιστημονική κοινότητα, είπε ο λοιμωξιολόγος.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά καταρτισμένες επιστημονικές ομάδες που συμμετέχουν στις έρευνες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ωστόσο, κάλεσε συναδέλφους και άλλους επιστήμονες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε δημόσιες ανακοινώσεις για νέες προτάσεις και θεραπείες της νόσου.
Το 70% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. 11 άτομα έχουν βγει από τις ΜΕΘ και η μέλη ηλικία τους είναι τα 66 έτη.

Όσον αφορά sτους θανόντες, οι 49 είναι άνδρες και οι δέκα γυναίκες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 71 έτη και το 95% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένος.

Περιορισμοί κυκλοφορίας στις παραλιακές ζώνες της Πάτρας και του Βόλου

Στις 7.00 το απόγευμα θα ξεκινήσει η διαδικασία για την απομάκρυνση όσων βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό από το πλοίο Ελ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας
Τα παραλιακά μέτωπα έχουν σειρά στα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, αφού αναστολή κυκλοφορίας στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας και του Βόλου ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας γνωστοποίησε ότι από αύριο Σάββατο τίθεται σε εφαρμογή η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην παραλία της Πάτρας και ιδιαίτερα στις περιοχές Νότιο πάρκο και Πλαζ Αγιάς, για χρονικό διάστημα από τις 2 το μεσημέρι μεχρι τις 8 το επόμενο πρωί, με καθολική απαγόρευση το Σαββατοκύριακο.



Επίσης, μετά από επικοινωνία με τη δημοτική αρχή απαγορεύεται η κυκλοφορία και στον πεζόδρομο της παραλίας του Βόλου, στην επέκταση της οδού Αργοναυτών για 14 ημέρες, από τις 12 το μεσημέρι και μέχρι τις 8 το πρωί της επομένης, ενώ η πρόσβαση θα απαγορεύεται τελείως στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Αναφορικά με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στη δομή της Ριτσώνας, αρνητικά υπήρξαν τα αποτελέσματα για 22 δείγματα, σε συνολικά 90 δειγματοληψίες ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αναλυτική ενημέρωση παρείχε ο κ. Χαρδαλιάς και αναφορικά με την εξέλιξη της κατάστασης στο επιβατικό πλοίο "Ελ.Βενιζέλος", καθώς από τις 7 το απόγευμα και μέχρι το βράδυ αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταφορά σε τρεις διαφορετικές μονάδες φιλοξενίας των 261 επιβατών που βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό, σε ξενοδοχεία εντος Αττικής.

Παράλληλα 119 επιβαίνοντες που βρέθηκαν θετικοί θα παραμείνουν με βάση τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ εντός του πλοίου για 14 ημέρες, στην υποστήριξη των οποίων θα συνδράμουν τα 31 μέλη του πληρώματος, τα οποία δεν εχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Μόλις ολοκληρωθεί η καραντίνα των 119 επιβαινόντων, θα ακολουθήσει καραντίνα 14 ημερών και για τα 31 μέλη του πληρώματος που βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό, ενώ 2 επιβαίνοντες εκτός των 119 εχουν διακομιστεί ήδη σε νοσοκομείο.

«Είμαστε στο τέλος της αρχής για τα μέτρα»

«Είμαστε στο τέλος της αρχής, θα υπάρξει μέση, θα υπάρξει και τέλος», δήλωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

«Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας. Δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε εφησυχασμό τα δεδομένα, εξαρτάται από εμάς το αν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν παραπάνω μέτρα. Είμαι χαρούμενος, αλλά θα το κρατήσω μέσα μου. Είμαστε χαρούμενοι, αλλά μπορεί πολύ γρήγορα να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Δεν θέλω να δω στην πατρίδα μου να απογοητευτούν επειδή κάποιοι είπαν μέσα τους ότι τέλειωσε».

«Αν εφησυχάσουμε, θα μας διαλύσει γρήγορα. Είμαστε στο τέλος της αρχής, θα υπάρξει μέση, θα υπάρξει και τέλος», είπε και συνέχισε: «Δεν θα μείνουμε κλειδωμένοι για πάντα μέσα αλλά αυτή τη στιγμή αυτά τα μέτρα σώζουν ζωές κάθε μέρα»

Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε: «Αν παραμείνουμε συνεπείς δεν υπάρχει λόγος για νέα μέτρα. Χρειάζεται να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις κινήσεις μας μέχρι το τέλος. Αυτό είναι το μόνο εργαλείο για να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού».