03 Απριλίου 2020

Διπλή καταδίκη της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με δύο ερωτήσεις του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αναφερθεί στην τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα κατά της Ελλάδος από πλευράς της Τουρκίας με το παράνομο μνημόνιο συνεργασίας Λιβύης-Τουρκίας.

Στις απαντήσεις του ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιοσέπ Μπορέλ κατακεραυνώνει τις τουρκικές προκλήσεις.

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τον περασμένο Νοέμβριο κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ στις 12 Δεκεμβρίου 2019 δήλωσε ότι το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη.

Και τόνισε κατηγορηματικά ότι πρέπει να τηρούνται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλάσσιων ζωνών όλων των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που γεννώνται από τα νησιά τους.

Και η μη τήρησή τους υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Και δυστυχώς η Τουρκία με τις ενέργειές της κινείται σε αυτή τη λάθος κατεύθυνση.

Αναλυτικά οι απαντήσεις:

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2020-000415-ASW_EL.html

EL

E-000415/2020

Απάντηση του Ύπατου Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου κ. Borrell

εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(24.3.2020)

Ως απάντηση στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Συμβούλιο ενέκρινε στις 11 Νοεμβρίου 2019 ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων[1]. Το πλαίσιο αυτό επιτρέπει τη δυνατότητα επιβολής ταξιδιωτικής απαγόρευσης και δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων εις βάρος προσώπων ή οντοτήτων που ευθύνονται ή συμμετέχουν σε δραστηριότητες γεώτρησης που συνδέονται με την εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων, οι οποίες διεξάγονται χωρίς την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός των χωρικών της υδάτων, της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της ή στην υφαλοκρηπίδα της. Το Συμβούλιο αποφάσισε να εγγράψει στον κατάλογο δύο άτομα στις 27 Φεβρουαρίου 2020[2].

Στις 12 Δεκεμβρίου 2019, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε[3] ότι το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη.

Πρέπει να τηρούνται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλάσσιων ζωνών όλων των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που γεννώνται από τα νησιά τους. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να τηρούν αυτές τις αρχές και να απέχουν από κάθε ενέργεια που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής. Απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ευνοεί τον καλόπιστο διάλογο. Η δεδηλωμένη πρόθεση της Τουρκίας να δρομολογήσει περαιτέρω δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην ευρύτερη περιοχή κινείται δυστυχώς προς την αντίθετη κατεύθυνση.

EL

E-004174/2019

Απάντηση του Ύπατου Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου κ. Borrell

εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(30.3.2020)

Στις 12 Δεκεμβρίου 2019, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα[1] στα οποία αναφέρεται ότι το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να επιφέρει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε επίσης εκ νέου τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και επιβεβαίωσε κατηγορηματικά την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Είναι επιτακτική ανάγκη να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που γεννώνται από τα νησιά. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να τηρούν αυτές τις αρχές και να απέχουν από κάθε ενέργεια που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής.