02 Απριλίου 2020

Με Όρμπαν απάντησε ο Μητσοτάκης στους ΣΥΡΙΖΑίους που ουρλιάζουν για αυταρχισμό

Στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια ξεκάθαρη απάντηση στα όσα ακούγονται για αυταρχισμό της κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα περιορισμού που έχει επιβάλλει.

Οι φωνές αυτές κυρίως μέσω διαδικτύου κάνουν λόγω ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει αυταρχισμό και περιορίζει τις ελευθερίες των πολιτών. Ο πρωθυπουργός αποστόμωσε τις συγκεκριμένες  φωνές δίνοντας παράδειγμα των πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν και είπε χαρακτηριστικά ότι «Βρίσκομαι εδώ υπηρετώντας και ένα πρόταγμα πολιτικό»  και επισήμανε ότι απορρίπτει κάθε αυταρχικά ακραία μέτρα όπως συνέβη στην Ουγγαρία. «Ο δικός μας δρόμος είναι αδιαπραγμάτευτος είναι πάντα ο δρόμος της αλήθειας και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

Για όσους δεν γνωρίζουν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ  Όρμπαν πέρασε ένα νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού το οποίο επιτρέπει στο υπουργικό συμβούλιο να αναστέλλει την υφιστάμενη νομοθεσία και να διοικεί μέσω διαταγμάτων, ενώ για το διάστημα της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης δεν θα διενεργηθούν εκλογές ούτε σε τοπικό ούτε σε εθνικό επίπεδο. Οι επιλογές της κυβέρνησης θα ελέγχονται, θεωρητικά, από το Συνταγματικό Δικαστήριο – το οποίο όμως ο Ορμπαν έχει προ πολλού φέρει στα μέτρα του, διορίζοντας ως δικαστές έμπιστά του πρόσωπα.