07 Μαΐου 2020

Προβληματισμός στο Μαξίμου για τα υπαίθρια πάρτι – «Φρενάρει» το άνοιγμα της εστίασης πριν την 1η Ιουνίου

Έντονος είναι ο προβληματισμός στο κυβερνητικό επιτελείο με τα υπαίθρια πάρτι που παρατηρήθηκαν σε πολλά μέρη της χώρας μόνο δύο μέρες μετά το άνοιγμα της κοινωνίας. Το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στις συγκεντρώσεις σε πλατείες αλλά σε μαγαζιά τα οποία δίνοντας take-away ποτά και έχοντας δυνατή μουσική μετατρέπονται σε σημεία συγκέντρωσης μεγάλου πλήθος πράγμα το οποίο μπορεί να μετατραπεί επικίνδυνο ως προς την μετάδοση του κορωνοϊού. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως αυτές οι δραστηριότητες είναι δικαίωμα όλων μας, αλλά σε αυτές τις επείγουσες καταστάσεις θα πρέπει όλοι να δείξουμε ατομική ευθύνη για να μπορέσουμε να κάνουμε τις συγκεκριμένες ασχολίες με ασφάλεια όταν περάσει εντελώς ο κίνδυνος.

Το βράδυ της Τρίτης στην πλατεία Αγίου Ιωάννου επικράτησε ένταση όταν διμοιρία ΜΑΤ με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα απομάκρυνε τα περίπου 400 άτομα που βρίσκονταν συγκεντρωμένα εκεί.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές και το βράδυ της Δευτέρας μία ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και ένα περιπολικό είχαν προχωρήσει σε συστάσεις προς τους εκατοντάδες νεαρούς που βρίσκονταν στην πλατεία, για να δεχθούν επιθέσεις με πέτρες και μπουκάλια. Μιλώντας, χθες, στην «Κ» ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς δήλωσε ότι το κύριο πρόβλημα από τη συγκέντρωση εκατοντάδων νεαρών στην πλατεία είναι ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού και πρόσθεσε ότι τα βράδια η περιοχή μετατρέπεται σε άβατο εξαιτίας και της χρήσης ναρκωτικών. Κείμενο – καταγγελία κατά του κ. Ζορμπά εξέδωσε η Ανοικτή Συνέλευση Αγίας Παρασκευής.

Τα όσα διαδραματίστηκαν προκάλεσαν εκνευρισμό και προβληματισμό στην κυβέρνηση, καθώς, όπως ανέφερε αρμόδιος υπουργός, μπορεί να μετατραπούν σε «πάρτι κορωνοϊού» και να λειτουργήσουν ως υγειονομική βόμβα. Η αίσθηση ότι η καταπολέμηση της πανδημίας έχει τελειώσει και πάμε σαν άλλοτε κρύβει πολλές παγίδες και μπορεί να γκρεμίσει όσα χτίστηκαν εν μέσω καραντίνας.

Παρατηρώντας όλα αυτά που συνέβησαν ο πρωθυπουργός έθεσε φρένο στις συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει για άνοιγμα του κλάδου της εστίασης μία εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή, στις 25 Μαΐου. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στους συνεργάτες του ότι η άρση του συγκεκριμένου μέτρου θα γίνει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτιστεί. Ουδείς είναι διατεθειμένος στην κυβέρνηση να ρισκάρει την επιτυχή καταπολέμηση της πανδημίας με βιαστικές αποφάσεις και θα τηρηθούν αυστηρά τα επιδημιολογικά πρωτόκολλα. Τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινήσει επισκέψεις σε γειτονιές την Αθήνας. Σκοπεύει να δει από κοντά την λειτουργία της αγοράς και των καταστημάτων κατά τα πρώτα βήματα άρσης του lockdown, αλλά, και να έρθει σε επαφή με τους πολίτες. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δει από πρώτο χέρι οποιαδήποτε θέματα έχουν δημιουργηθεί και να ακούσει τους ανθρώπους ώστε να υπάρξουν ρυθμίσεις για την βελτίωση καταστάσεων.

Σήμερα οι ανακοινώσεις για την στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού

Αναμένονται σήμερα οι ανακοινώσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του πολιτισμού και των καλλιτεχνών για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού.

Να σημειώσουμε ότι έχουν διατεθεί ήδη από την κυβέρνηση 15 εκ. ευρώ, στα οποία θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά από την κ. Μενδώνη, καθώς εκτιμάται ότι δεν έχουν γίνει ευρύτερα γνωστές οι σχετικές ενισχύσεις. Επίσης θα υπάρξει διεύρυνση των δικαιούχων της κρατικής ενίσχυσης, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν να εντοπιστεί το σύνολο όσων απασχολούνται στον καλλιτεχνικό χώρο, λόγω του τρόπου αμοιβής τους και της έλλειψης συμβάσεων εργασίας σε αρκετές δραστηριότητες.