Μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο, ο γιατρός Σωτήρης Τσιόδρας, άγνωστος στο ευρύ κοινό, μοίραζε τον χρόνο της καθημερινότητάς του ανάμεσα στην Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου «Αττικόν» και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συχνά πήγαινε και στον ΕΟΔΥ, όπου ήταν επιστημονικός συνεργάτης. Τα πρωινά της Κυριακής βρισκόταν στην εκκλησία για να ψάλλει.
Από τις αρχές Φεβρουαρίου και μετά άλλαξαν όλα αυτά και μάλιστα απότομα. Ο κοροναϊός χτύπησε την πόρτα της Ευρώπης και ο σεμνός καθηγητής ΠαθολογίαςΛοιμωξιολογίας τέθηκε επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων (στις 30 Ιανουαρίου συνεδρίασε πρώτη φορά) και ορίστηκε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ξεκίνησε την καθημερινή ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με τον κοροναϊό στη χώρα μας.
Από τότε, όπως περιγράφει στέλεχος του υπουργείου Υγείας, «ζει την ημέρα της μαρμότας»! Κάθε πρωί, ο Σωτήρης Τσιόδρας φεύγει από το σπίτι του στο Ηράκλειο Αττικής στις 8. Στις 8.30 βρίσκεται στο υπουργείο Υγείας, στην οδό Αριστοτέλους, και έχει την πρώτη σύσκεψη της ημέρας με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Στις 9.30 συνδέονται με το Μαξίμου, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του έχουν μόλις ολοκληρώσει τη σύσκεψη του «πρωινού καφέ».
Στη συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη συμμετέχουν ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γ.γ. Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, και ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από ειδικά περιστατικά (π.χ., της κλινικής στο Περιστέρι ή των κρουσμάτων στον οικισμό Ρομά), τη γενική στρατηγική και αναλύονται τα δεδομένα της εξάπλωσης του κοροναϊού και της απόδοσης των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων και σταδιακού ανοίγματος πλέον που λαμβάνονται.
Η ΑΤΖΕΝΤΑ
Η τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του διαρκεί συνήθως περίπου μία ώρα. Αμέσως ακολουθεί μια σύντομη «κλειστή» συνεδρίαση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου (ΚικίλιαςΚοντοζαμάνης), όπου μπαίνει και η ατζέντα της ημέρας. Ο κ. Τσιόδρας στη συνέχεια επικοινωνεί με τον ΕΟΔΥ και τον επικεφαλής του οργανισμού, Παναγιώτη Αρκουμανέα, μαθαίνει για τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης του ιού σε συγκεκριμένες περιοχές, καθώς και άλλες πληροφορίες. Πάντοτε έχει ιδιαίτερη ανησυχία για τα κρούσματα σε κλειστές δομές, νοσοκομεία και ευπαθείς ομάδες και αμέσως δίνει οδηγίες για τον χειρισμό της κατάστασης.
Η ώρα έχει πάει πλέον περίπου 11 το πρωί και ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο υψηλόβαθμων επαφών και συσκέψεων.
Σε έναν ήσυχο και βολικό μικρό χώρο που έχει βρει στον δεύτερο όροφο του υπουργείου Υγείας απομονώνεται, βάζει μπροστά το κινητό του και μπαίνει με τη γνωστή πια εφαρμογήυπηρεσία τηλεδιάσκεψης Zoom στην τηλεδιάσκεψη της επιτροπής των 26 εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων, όπου άτυπα προεδρεύει ο Παναγιώτης Πρεζεράκος.
Η σύσκεψη αυτή κρατά συνήθως ακόμα και τέσσερις ώρες. Εκτός από ορισμένες περιπτώσεις που απομακρύνεται για να μιλήσει στον κ. Μητσοτάκη ή τον κ. Κικίλια, ο κ. Τσιόδρας κάθεται όλο αυτό το διάστημα μόνος και ήρεμος στο γραφείο, προσηλωμένος στη συζήτηση με τους συναδέλφους του και στην ανάγκη διαμόρφωσης των κατάλληλων εισηγήσεων προς την κυβέρνηση. Στις 3 μ.μ. η τηλεδιάσκεψη της επιτροπής κατά κανόνα έχει ολοκληρωθεί. Ο κ. Τσιόδρας που μέχρι εκείνη τη στιγμή έχει πιει 23 κούπες τσάι και δεν έχει φάει σχεδόν τίποτα ανεβαίνει στον 5ο όροφο, όπου βρίσκεται το γραφείο Τύπου του υπουργού. Κανείς πάντως δεν τον έχει δει ποτέ να παραγγέλνει απέξω πίτσα, σουβλάκια ή κάποιο άλλο πρόχειρο φαγητό, παρά μόνο μερικές φορές κάποιο μικρό και υγιεινό γεύμα.
Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Στον 5ο όροφο τον περιμένουν οι συνεργάτες του κ. Κικίλια για θέματα Τύπου και επικοινωνίας, Χάρης Χατζηχαραλάμπους και Θάνος Τριανταφύλλου. Τον ενημερώνουν για τα θέματα σε σχέση με τον κοροναϊό που απασχολούν από το πρωί τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συζητήσεις, καθώς και τις ενημερωτικές ιστοσελίδες αλλά και τα social media. Του προτείνουν κατευθύνσεις για την εισαγωγική τοποθέτησή του και του επισημαίνουν ζητήματα που πιθανώς χρήζουν διευκρινίσεων από τον ίδιο.
Στις 5 το απόγευμα, στο γραφείο Τύπου εισέρχεται και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ∆ημήτρη Τσιόδρα, και γίνεται η προετοιμασία για το καθημερινό μπρίφινγκ στις 6.
Γύρω στις 5.30 μ.μ. γίνεται η τελική προετοιμασία με τους κ. Κικίλια και Κοντοζαμάνη και λίγα λεπτά πριν από τις 6 το απόγευμα ο Σωτήρης Τσιόδρας μαζί με τους κ. Χαρδαλιά και Κοντοζαμάνη κατεβαίνουν στον δεύτερο όροφο, στην αίθουσα ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας. Μία ώρα αργότερα, η ενημέρωση έχει ολοκληρωθεί.
Ο 55χρονος καθηγητής Λοιμωξιολογίας αποσύρεται στα ενδότερα του υπουργείου για μια συνομιλίααπολογισμό της ημέρας με τον υπουργό Υγείας. Στις 7.30 και ενώ έχει ήδη συμπληρώσει ένα 12ωρο στο πόδι, επικοινωνεί για επιμέρους ζητήματα με στελέχη του ΕΟ∆Υ, ενώ πολλές φορές έχει νέα τηλεδιάσκεψη με τα μέλη της επιτροπής των «26».
Ο μόνιμος πλέον ένοικος της οδού Αριστοτέλους αναχωρεί στις 8.30 το βράδυ για το σπίτι του, τη σύζυγό του, Μίνα, και τα μικρότερα από τα επτά παιδιά τους. Νωρίς το επόμενο πρωί ξεκινά η νέα «ημέρα της μαρμότας».
Από μεθαύριο η ημέρα αυτή θα είναι λίγο διαφορετική, καθώς το μπρίφινγκ στις 6 μ.μ. θα γίνεται πλέον κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή.
Η καθημερινότητα του Σωτήρη Τσιόδρα δύσκολα θα αλλάξει όμως, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο ή η θεραπεία για τον κοροναϊό.
Κώστας Παπαχλιμίντζος
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 09 Μαΐου