25 Μαΐου 2020

Οσμή σκανδάλου στην «αυλή» του Βερβεσού

Σοβαρό ζήτημα στην «αυλή» του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσού, έχει προκύψει με το θεσμό της νομικής βοήθειας. Πρόκειται για τη στήριξη που παρέχεται σε αδύναμους οικονομικά πολίτες με τον ορισμό δικηγόρου από μία προκαθορισμένη λίστα. Κάθε δικηγόρος που βρίσκεται στη σχετική λίστα μπορεί να χρεωθεί με μόνο μία υπόθεση, για την οποία φυσικά αμοίβεται, όχι όμως από τον πελάτη.

Μέσα, λοιπόν, στην πανδημία του κορονοϊού, ορισμένοι επιτήδειοι δικηγόροι βρήκαν την ευκαιρία καθώς φαίνεται να βγάλουν ένα γερό μεροκάματο, χρησιμοποιώντας παράνομα το θεσμό της νομικής βοήθειας. Οι καταγγελίες πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας και οι περισσότερες «έδειχναν» προς το πρόσωπο του κ. Βερβεσού: Γνώριζε ο πρόεδρος του ΔΣΑ τις παρανομίες αυτές; Έγιναν με την ανοχή του ή ακόμα και με τη στήριξή του; Αυτά τα ερωτήματα σίγουρα θα απαντηθούν προσεχώς.

Προς το παρόν, η Επιτροπή Νομικής Βοήθειας του ΔΣΑ έχει ήδη εκδώσει το σχετικό πόρισμα, το οποίο δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών ως προς το τι έγινε. «Κατόπιν ενδελεχούς ερεύνης των Καταστάσεων Προεισπράξεων εκ της Μηχανογράφησης - Τηλεματικής, φέρονται να έχουν συντελεστεί από συναδέλφους παρεκκλίσεις - παραβάσεις των σχετικών προβλέψεων του Κανονισμού Νομικής Βοήθειας», αναφέρει το πόρισμα και σημειώνει δύο παρανομίες.

Πρώτον, ορισμός δικηγόρων εκτός λίστας: «Συγκεκριμένα φέρονται να έχουν εκδώσει προεισπράξεις (κωδικός Νομικής Βοήθειας) για την παράσταση, ενώπιον Ποινικών Εφετείων και Ανακριτών, κατά το επίμαχο διάστημα, δικηγόροι, οι οποίοι δεν περιελαμβάνοντο, κατά την εμφαινόμενη ημέρα έκδοσης της προείπραξης, στους δύο ως ανωτέρω διαδοχικώς ισχύσαντες Καταλόγους».

Δεύτερον, δικηγόροι με πολλές υποθέσεις από τη νομική βοήθεια: «Πλέον αυτού, δε, συγκεκριμένοι δικηγόροι, αν και περιεχόμενοι στον ισχύοντα Κατάλογο, φέρονται να έχουν εκδώσει -οι ίδιοι- πλέον της μιας, σε κάποιες, μάλιστα, περιπτώσες και πολλές περισσότερες -έως και δέκα (10)- προεισπράξεις.»

Επιπλέον, όπως διαπιστώνει το πόρισμα, ένας από τους δικηγόρους που πήραν τις πολλές υποθέσεις είναι και εκλεγμένος σύμβουλος του ΔΣΑ και μάλιστα φέρεται να διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Δημήτρη Βερβεσό.

Το ζήτημα αυτό με την κατάχρηση του θεσμού της νομικής βοήθειας υπέρ «ημετέρων» φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες να έχει και άλλες πτυχές, για τις οποίες σύντομα θα έχουμε αναλυτικό ρεπορτάζ.