02 Μαΐου 2020

Η απάντηση Μητσοτάκη για τις πρόωρες εκλογές – Το πλάνο του Πρωθυπουργού με… φόντο τον κορονοϊό

Φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, τις τελευταίες ημέρες. Τι λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Το μυαλό όλων ασφαλώς είναι στραμμένο στην ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου και την πρώτη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων, που θα αποτελέσει κι ένα πρώτης τάξης τεστ για την επιστροφή στη “νέα κανονικότητα” που δημιουργεί ο κορονοϊός. Όμως, πολλοί είναι εκείνοι που ψιθυρίζουν ή ακόμη και… φωνάζουν σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Και δεν είναι μόνο η αντιπολίτευση, αλλά και στελέχη ή βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος σε δηλώσεις του πριν από μερικές ημέρες στο Kontra Channel είχε πει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να ζητήσει εκ νέου λαϊκή εντολή, καθώς δεν μπορεί να εφαρμόσει πλέον το πρόγραμμα, για το οποίο εκλέχθηκε.

Τι λέει το Μαξίμου για τις εκλογές

Η απάντηση, όμως, από το Μαξίμου είναι κατηγορηματική: όχι, και πάλι όχι. Ο πρωθυπουργός φέρεται να μην επιθυμεί οποιαδήποτε συζήτηση και να απορρίπτει τα σενάρια πρόωρων εκλογών, αν και ασφαλώς τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων – με τελευταία αυτή της Metron Analysis για το Mega – όχι απλώς καταγράφουν συντριπτική υπεροχή της ΝΔ και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη σε όλους τους ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες, αλλά επιπλέον κάποιες από αυτές προβλέπουν ακόμη και αυτοδυναμία της ΝΔ σε συνθήκες απλής αναλογικής! Αυτό, άλλωστε, είναι και το επιχείρημα “γαλάζιων” στελεχών που έφτασε πράγματι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο τις προηγούμενες ημέρες στο Μαξίμου και τέθηκε και στον πρωθυπουργό.

Στο… μυαλό του Μητσοτάκη

Οι συνθήκες, ωστόσο, που δημιουργεί η πανδημία κυρίως στην οικονομία, ο κίνδυνος να επιστρέψει το φθινόπωρο δριμύτερη, αλλά και η προοπτική των διπλών εκλογών, λόγω της απλής αναλογικής, λειτουργούν ούτως ή άλλως αποτρεπτικά. Κυρίως όμως η θεσμική νοοτροπία που διακατέχει τον κ. Μητσοτάκη, αλλά και τα μηνύματα που εκπέμπει αυτές τις μέρες κλείνουν οποιαδήποτε συζήτηση. Όπως λένε, άλλωστε, και συνεργάτες του πρωθυπουργού, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η επιστροφή στην κανονικότητα – έστω στη “νέα κανονικότητα” που δημιουργεί ο κορονοϊός.
Και συγκεκριμένα:

– Ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο εστίασε αποκλειστικά στην οικονομία και τη διαχείριση της επόμενης μέρας της υγειονομικής κρίσης στην προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή, αλλά επιπλέον παρέμενε στην αίθουσα καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης κι έκανε χρήση της τριτολογίας, θέλοντας να εκπέμψει κατ’ αυτόν τον τρόπο το μήνυμα επιστροφής και στην πολιτική και κοινοβουλευτική κανονικότητα.
– Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη ζήτησε από τους υπουργούς του να επιταχύνουν έτι περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις και προανήγγειλε την κατάθεση και ψήφιση 26 νομοσχεδίων από τη Βουλή έως τα τέλη Ιουλίου, με το Σώμα να λειτουργεί δίχως θερινά τμήματα όλο το καλοκαίρι.
– Μεθαύριο Δευτέρα, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα την ενημερώσει για τις εξελίξεις στην οικονομία. Το ενδιαφέρον είναι, μάλιστα, πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη θα επαναλαμβάνεται σε μηνιαία βάση, ενώ η συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα γίνει δια ζώσης και με τις απαραίτητες… αποστάσεις ασφαλείας και όχι με τηλεδιάσκεψη, σηματοδοτώντας συμβολικά με την έξοδο του πρωθυπουργού από το Μαξίμου την άρση της καραντίνας και σε πολιτικό επίπεδο.

Τα στοιχεία αυτά συναινούν, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, στην υλοποίηση ενός σχεδίου εκ μέρους της κυβέρνησης που ξεδιπλώνεται σε φάσεις και είναι μακροπρόθεσμο, έχοντας δηλαδή οτιδήποτε άλλο από έναν ορίζοντα «βλέποντας και κάνοντας» που θα ευνοούσε έναν εκλογικό αιφνιδιασμό. Και προσθέτουν ότι τα σενάρια που κυκλοφορούν δεν εξυπηρετούν τίποτε άλλο παρά τις φοβίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα.

Πιθανός ο ανασχηματισμός

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ουδείς θα μπορούσε να αποκλείσει κάποιες περιορισμένες ή εκτεταμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Η αξιολόγηση των υπουργών με βάση το “βαθμολόγιο” του κ. Μητσοτάκη και το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου ούτως ή άλλως θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα σ’ αυτές τις αλλαγές και απομένει να φανεί εάν ο κορονοϊός θα λειτουργήσει ανασταλτικά ή θα επιταχύνει τις όποιες εξελίξεις.

Για πολλούς π.χ. η υπόθεση των voucher και της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων και το “φρένο” του πρωθυπουργού ανέδειξε την ανάγκη να υπάρξουν τέτοιες διορθωτικές κινήσεις. Όμως, σε κάθε περίπτωση τίποτε δεν πρόκειται να συμβεί εάν δεν συντελεστεί πρώτα μια κάποια επιστροφή στη “νέα κανονικότητα”.