31 Μαΐου 2020

Δε θα κάνουν τέμενος την Αγία Σοφία λένε τώρα οι Τούρκοι

Μετά από τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της φιέστας του Τούρκου Προέδρου Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν με την Αγία Σοφία τώρα τα μαζεύουν και αναφέρουν ότι δεν προτίθενται να την μετατρέψουν σε τέμενος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Kanal 7, ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο για μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε μουσουλμανικό τέμενος μετά τις ελληνικές αντιδράσεις, απάντησε ότι το θέμα έρχεται κατά καιρούς στην επικαιρότητα. Ωστόσο αντί συγκεκριμένης απάντησης, παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν ο οποίος είχε παροτρύνει τους τούρκους μουσουλμάνους “να γεμίσουν πρώτα το τέμενος του Σουλνταναχμέτ (Μπλε Τζαμί) που βρίσκεται απέναντι από την Αγία Σοφία και μετά θα εξεταστεί και το θέμα της Αγίας Σοφίας».

Η Αγία Σοφία έγινε τζαμί ως δικαίωμα της Άλωσης
Να σημειώσουμε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι «O Mωάμεθ όταν μπήκε στην πόλη του έγινε υποδοχή σαν λυτρωτή που τον περίμεναν. Η Αγία Σοφία αντί να κατεδαφιστεί με ένα θρησκευτικό μίσος, καλλωπίστηκε περισσότερο και ως δικαίωμα Άλωσης προσφέρθηκε στους Μουσουλμάνους. Δεν άγγιξαν άλλα θρησκευτικά μνημεία και αφέθηκαν να υπάρχουν ανταποκρινόμενα στις ανάγκες. Όμως σε σημεία που αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε πριν από έναν αιώνα, τα θρησκευτικά μας μνημεία και σύμβολα μας εξαφανίστηκαν. Κοιτάξτε σήμερα στην Αθήνα δεν έχουμε ένα δικό μας τζαμί. Όλα έγιναν ένα με το έδαφος.Όμως εμείς στην Κωνσταντινούπολη δεν κάναμε κάτι τέτοιο. Μόνο με την εικόνα αυτή βλέπουμε το μεγαλείο των προγόνων μας».