23 Μαΐου 2020

ΚΡΑΞΙΜΟ από ΣΥΡΙΖΑ-Λοβέρδο για τις ανοησίες Δένδια: Να μας απαντήσει η Κυβέρνηση «για πόσες δεκάδες μέτρα» υπάρχει ζήτημα

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι επικίνδυνη να διαχειρίζεται κρίσιμα εθνικά θέματα

«Οι τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο, οι παλινωδίες στις απαντήσεις της Κυβέρνησης και η σημερινή επιβεβαίωση από το ΥΠΕΞ ότι Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος, δημιουργούν πολύ σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες σε σχέση με το μείζον αυτό ζήτημα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του.

Σημειώνει ότι η κυβέρνηση «οφείλει να απαντήσει χωρίς περιστροφές: Αποχώρησαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ελληνικό έδαφος τη στιγμή που σε αυτό προσήλθαν δυνάμεις της Τουρκικής στρατοχωροφυλακής;»

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει πως «αν αυτό συνέβη, προκειμένου μάλιστα, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ κ Δένδιας, ‘να μη δημιουργηθεί ένταση στη περιοχή’, αποτελεί πρωτοφανή ενέργεια που απαιτεί εξηγήσεις από τον ίδιο τον κο Μητσοτάκη».

Προσθέτει ότι «οι αρχικές αιτιάσεις του ΥΠΕΞ ότι πρόκειται για fake news ακραίων ιστοσελίδων που αναπαράγει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδιαψεύστηκαν αμέσως μετά το διάβημα στο οποίο ο ίδιος προχώρησε προς την Τουρκία διότι Τούρκοι στρατιώτες “πραγματοποίησαν μετρήσεις” εντός ελληνικού εδάφους». «Προφανώς το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν προβαίνει σε διαβήματα βάσει ψεύτικων ειδήσεων. Άρα ψευδείς ήταν μόνον οι κατηγορίες προς την αντιπολίτευση», σχολιάζει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως η κυβέρνηση της ΝΔ που «συνηθίζει κατά καιρούς τις εθνικιστικές κορώνες, ιδίως όταν στην άλλη πλευρά των συνόρων υπάρχουν μετανάστες, είναι απόλυτα εκτεθειμένη από τις τελευταίες εξελίξεις που αποδεικνύουν ότι δεν έχει καμία διπλωματική και αμυντική στρατηγική απέναντι στην ολοένα και κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα». Σχολιάζει πως «όταν δε μια κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι το θέμα δεν είναι τα πολλά ή τα λίγα μέτρα υποχώρησης, αλλά το έλλειμμα στρατηγικής της έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων, τότε αυτή η κυβέρνηση είναι τουλάχιστον επικίνδυνη να διαχειρίζεται κρίσιμα εθνικά μας θέματα».

Λοβέρδος για Έβρο: Να μας απαντήσει η Κυβέρνηση «για πόσες δεκάδες μέτρα» υπάρχει ζήτημα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής εξέφρασε την αντίθεσή του με τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια για την κατάσταση στον Έβρο – Όπως λέει, η τοποθέτηση του υπουργού «δεν αποτελούν έκφραση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής»
Αντίθετος στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια εμφανίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, καλώντας την κυβέρνηση να απαντήσει «για πόσες δεκάδες μέτρα» υπάρχει ζήτημα στον Έβρο.

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, το απόσπασμα της συνέντευξης του κ. Δένδια για την κατάσταση στον Έβρο « αποδίδει με σαφείς όρους είτε αφέλεια, είτε ευκολία προσαρμογής στις πολιτικές της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αποτελούν έκφραση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Αναλυτικά στη δήλωσή του αναφέρει:

Να μας απαντήσει η Κυβέρνηση «για πόσες δεκάδες μέτρα» υπάρχει ζήτημα στον Έβρο;

Επαναλαμβάνουμε: Το απόσπασμα της συνέντευξης στην ΕΡΑ του Υπουργού Εξωτερικών για την κατάσταση στον Έβρο αποδίδει με σαφείς όρους είτε αφέλεια, είτε ευκολία προσαρμογής στις πολιτικές της Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αποτελούν έκφραση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.