22 Μαΐου 2020

Αυτή είναι η αξία των κορυφαίων ποδοσφαιριστών (εικόνες)Η κρίση του κορωνοϊού έχει επηρεάσει και τον αθλητισμό. Αυτό φαίνεται και στην πτώση που έχει σημειώσει η αξία των κορυφαίων ποδοσφαιριστών του πλανήτη.

Χαρακτηριστική αλλαγή στο πριν και το μετά του κορωνοϊού από οικονομικής άποψης σημειώνεται ανάμεσα στα πιο ακριβά ονόματα της Ευρώπης, που είδαν την χρηματιστηριακή τους αξία να μειώνεται αισθητά το τελευταίο δίμηνο.

Αυτό αποτυπώνει και η έρευνα του ProFootball DB, μιας ιστοσελίδας στατιστικής ανάλυσης του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που δημιούργησε τον δικό της αλγόριθμο για να υπολογίσει πόσο μεγάλη ήταν η πτώση και πώς διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή η δεκάδα των πιο πολύτιμων παικτών παγκοσμίως.

Η μελέτη εστίασε στους 22 παίκτες με την μεγαλύτερη αξία προ πανδημίας και συνυπολόγισε κριτήρια όπως η ηλικία του ποδοσφαιριστή, ο τύπος συμβολαίου, το αν το πρωτάθλημα στο οποίο αγωνίζεται έληξε πρόωρα ή έχει επανεκκινήσει, ακόμη και το αν ο παίκτης έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από πειστικά για να δείξουν ότι ο κορωνοϊός έριξε σημαντικά τις τιμές σε όλη την ελίτ.

Ο πρώτος Κιλιάν Εμπαπέ σημείωσε πτώση 19,2%. Ο δεύτερος στην δεκάδα Ραχίμ Στέρλινγκ 11,9%. Ο Χάρι Κέιν κατέγραψε μείωση 11,6% και συνιστούν την τριάδα που έμεινε αμετακίνητη στο βάθρο πριν και μετά την πανδημία.

Ωστόσο, υπήρξαν σημαντικές ανακατατάξεις, με τον Σαλάχ να είναι ο μόνος που ανέβηκε δύο θέσεις, τον Τζέιντον Σάντσο να παίρνει τη θέση του Ρόμπερτ Φιρμίνο στη δεκάδα και τον Νεϊμάρ να υποχωρεί μεν ένα νούμερο, χάνοντας πάνω από το 1/5 της μέχρι πρότινος αξίας του.

Την ίδια ώρα, ο Πάολο Ντιμπάλα, ο πιο διακεκριμένος παίκτης που έδειξε θετικός στον κορωνοϊό, σημείωσε εμφανή πτώση του 12%, αν και έτσι κι αλλιώς δεν κατείχε θέση στους δέκα πρώτους παίχτες.