Παρότι η άρση των περιοριστικών μέτρων δεν γίνεται με τον ίδιο τρόπο παντού στην Ευρώπη, υπάρχει, ωστόσο, κάτι κοινό: η κριτική και οι κατηγορίες εναντίον όσων την σχεδίασαν είναι περίπου οι ίδιες.
Γαλλία: Καθεστώς ημι-ελευθερίας μετά την καραντίνα
Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ η Γαλλία δεν μπορεί πλέον να διατηρήσει το καθεστώς καραντίνας διότι η χώρα «θα κατέρρεε». Αλλά και η απότομη άρση των περιορισμών θα μας έθετε σε κίνδυνο να εξαπλωθεί ξανά γρήγορα η επιδημία, πρόσθεσε. Το τέλος της αυστηρής καραντίνας θα ξεκινήσει από τις 11 Μαίου και θα είναι σταδιακό.
Ωστόσο, κανείς δεν είναι ικανοποιημένος από το σχέδιο άρσης των μέτρων που παρουσίασε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ. Το ιατρικό προσωπικό κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν επέβαλε σε όλους τους πολίτες να φορούν μάσκα σε δημόσιους χώρους από τις 11 Μαίου, αφού η μάσκα είναι υποχρεωτική μόνο στο μετρό. Αντίθετα, οι οικονομικοί παράγοντες της Γαλλίας θα προτιμούσαν μια πιο τολμηρή άρση των περιορισμών. Την ίδια ώρα, οι υπερασπιστές των ελευθεριών κατηγορούν την κυβέρνηση ότι κρατάει φυλακισμένους τους πολίτες, ενώ στην εκπαίδευση, οι καθηγητές και οι διευθυντές σχολείων μιλούν για μια σπαζοκεφαλιά, μόλις οι αίθουσες ανοίξουν. Πράγματι, τα σχολεία θα ανοίξουν σταδιακά, πρώτα οι παιδικοί σταθμοί και τα δημοτικά, με 15 μαθητές σε κάθε αίθουσα.
Στα μέσα μεταφοράς, επίσης, στη Γαλλία, τα πράγματα δείχνουν περίπλοκα στην άρση των μέτρων. Πώς θα επιβληθούν οι αποστάσεις ασφαλείας στα τρένα και στα αεροπλάνα; Προβλέπεται πάντως να επιδίδονται πρόστιμα μέσα στο μετρό σε όσους δεν φορούν μάσκα.
Σε αυτές τις επικρίσεις προστίθενται και οι φόβοι για τις μάσκες και τα τεστ. «Η καραντίνα ήταν αποτυχία. Θα έπρεπε να την είχαμε εκμεταλλευθεί για να μοιράσουμε μάσκες και τεστ σε όλους», δήλωσε η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. «Ενα δεύτερο κύμα της επιδημίας είναι αναπόφευκτο», προέβλεψε ο νεο-κομμουνιστής Ζαν Λυκ Μελανσόν. «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω δεν είναι πολιτική, χρειαζόμαστε ξεκάθαρες προτάσεις για την άρση των μέτρων», δήλωσε από την πλευρά του ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού κόμματος Ολιβιέ Φορ.
Ιταλία: Η κυβέρνηση Κόντε στο στόχαστρο των πολιτών
Στη χώρα που πλήρωσε το ακριβότερο τίμημα της πανδημίας, στην Ευρώπη, τα μέτρα για την άρση της καραντίνας, η οποία ξεκινάει στις 4 Μαίου, είναι αυστηρά: απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις, απαγορεύονται οι μετακινήσεις στην επαρχία, επιβάλλεται υποχρεωτικά η μάσκα στα μέσα μεταφοράς. Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί πάση θυσία ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, έκανε προσεκτικές κινήσεις, επιβάλλοντας μια αργή και σταδιακή άρση της καραντίνας. Από την Δευτέρα 4 Μαίου, η βιομηχανία αλλά το χονδρεμπόριο ανοίγουν ξανά, αλλά με αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας. Το άνοιγμα των καταστημάτων θα γίνει στις 18 Μαίου, ενώ τα εστιατόρια, μπαρ, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής θα ανοίξουν στις αρχές Ιουνίου.
Ο ηγέτης της Λίγκας Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος βρίσκεται πλέον χαμηλά στις δημοσκοπήσεις, ζητάει να ανοίξει άμεσα η αγορά και επικρίνει την κυβέρνηση για τις οικονομικές συνέπειες. Αποκάλεσε τα μέτρα άρσης της καραντίνας «πραγματικά συνταγματικό σκάνδαλο» και δηλώνει την ανησυχία του για τον αφανισμό «παραγωγικών τομέων της οικονομίας», σε εθνικό επίπεδο.
Τα σχολεία στην Ιταλία παραμένουν κλειστά, οι κηδείες «με ελάχιστους συγγενείς» επιτρέπονται, αλλά απαγορεύεται κάθε μαζικός εκκλησιασμός, προκαλώντας την αντίδραση των ιεραρχών, οι οποίοι κατήγγειλαν την απόφαση ως «παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας», χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της Ιταλίας.
Ισπανία: Ενα σχέδιο σε τέσσερα στάδια, το οποίο δεν έπεισε
Το τέλος της καραντίνας, για την Ισπανία, ξεκινάει στις 9 Μαίου και θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις φάσεις, ως τα τέλη Ιουνίου, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ως τον Σεπτέμβριο.
Οι επικρίσεις απέναντι στην κυβέρνηση για την διαχείριση της κρίσης του Covid-19, ήταν ήδη έντονες, αλλά ενισχύθηκαν μετά την παρουσίαση, το βράδυ της Τρίτης, του σχεδίου της άρσης των περιορισμών. Η ισπανική κυβέρνηση δεν προτίμησε το παράδειγμα άρσης καραντίνας της Ιταλίας ή της Γαλλίας που γίνεται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. «Επιλέξαμε ένα σχέδιο σε φάσεις, με βήματα, το οποίο θυμίζει το παράδειγμα της Νότιας Κορέας», εξήγησε ένας αξιωματούχος της ισπανικής κυβέρνησης. Οι τέσσερις φάσεις θα εφαρμοστούν σε κάθε περιφέρεια και θα είναι σταδιακές και ασύμμετρες. Ορισμένες περιφέρειες θα μπορούν, επομένως, να προχωρήσουν στην άρση της καραντίνας πιο γρήγορα από άλλες, ανάλογα με την πορεία της επιδημίας και την κατάσταση του συστήματος υγείας που διαθέτουν. Κάθε φάση θα διαρκεί τουλάχιστον 15 ημέρες. Αλλά αν μια επαρχία δεν είναι έτοιμη να περάσει στην επόμενη φάση, θα περιμένει. Γι’αυτό δεν υπάρχουν ημερομηνίες στο ισπανικό σχέδιο.
Το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, συνεχίζει τις επιθέσεις στην κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλιστών-Ποδέμος. Το ΡΡ εκτιμά ότι δεν υπάρχει σχέδιο και ότι λείπει η κεντρική κατεύθυνση, ενώ ζητά μαζικά τεστ ελέγχου για κρούσματα κορωνοϊού. Οι Βάσκοι εθνικιστές και οι Καταλωνοί επικρίνουν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να πάρει τον έλεγχο από περιφερειακές δομές. Πράγματι, το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανέλαβε κεντρικά την πολιτική σε δομές που ήταν ως τώρα περιφερειακές. Ο Πέδρο Σάντσεθ των Ποδέμος διαβεβαίωσε ότι οι περιφέρειες θα εισακουστούν και τα αιτήματά τους θα γίνουν δεκτά, αλλά οι επικρίσεις συνεχίζονται εναντίον της κεντρικής διοίκησης της Μαδρίτης.
Οι επαγγελματίες της εστίασης δηλώνουν, επίσης, απογοητευμένοι από την ισπανική κυβέρνηση. Στην δεύτερη φάση των μέτρων, από τις 11 Μαίου, θα επιτρέπονται μόνο τα τραπέζια στα πεζοδρόμια, σε ποσοστό 30%, ενώ τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας θα είναι δρακόντεια. Η ένωση Hosteleria España, η οποία εκπροσωπεί πάνω από 300.000 καταστήματα εστίασης, εκτιμά ότι πολλά μαγαζιά θα προτιμήσουν να ανοίξουν στην επόμενη φάση, με περισσότερη ελευθερία κινήσεων.