Τα μέλη των δύο ομάδων διακίνησης κοκαΐνης που λειτουργούσαν ως συγκοινωνούντα δοχεία πρωτόδικα καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές - Το Εφετείο μετέβαλλε τις κατηγορίες επιβάλλοντας πολύ μικρότερες ποινές και αθωώνοντας μια γυναίκα
Στα μαλακά έπεσαν τα μέλη δύο εγκληματικών οργανώσεων που έσπρωχναν κοκαΐνη στην πελατεία της Αθήνας. Οι δύο ομάδες που λειτουργούσαν ως συγκοινωνούντα δοχεία και μέσα στους πέντε μήνες δράσης τους, τροφοδοτούσαν με τη «λευκή κυρία» τα στέκια της Αθήνας, πρωτόδικα καταδικάστηκαν με βαριές ποινές που ξεκινούσαν από φυλάκιση πολλών ετών και έφθαναν μέχρι ισόβια κάθειρξη, όμως η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας επέβαλε ποινές φυλάκισης 4,5 έως 6 ετών στα μέλη των δύο ομάδων αθωώνοντας μάλιστα μια γυναίκα για την οποία έκρινε ότι δεν είχε καμία συμμετοχή.
Η δράση των κυκλωμάτων
Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν τη δράση τους από τον Ιούλιο του 2018 εως και τις 18 Δεκεμβρίου 2018 όπου και «ξεδοντιάστηκαν» από την Αστυνομία. Η δικογραφία που σχηματίστηκε, αφορούσε συνολικά πάνω από 1.000 «πράξεις διακίνησης ναρκωτικών ουσιών για τη μια εγκληματική κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα, και πάνω από 611 για την άλλη» ενώ από τις εφόδους που έκαναν οι αστυνομικοί στις καβάτζες των εμπόρων, βρήκαν και κατέσχεσαν στην περίπτωση της μιας εγκληματικής οργάνωσης περίπου 1.100 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 480 γραμμάρια κοκαΐνης και μικροποσότητες ηρωίνης, ενώ στη δεύτερη εγκληματική οργάνωση πάνω από 2,5 κιλά κοκαΐνης.
Αρχικά οι ποινές που επεβλήθησαν ήταν βαριές και έφθαναν μέχρι την ισόβια κάθειρξη ωστόσο, την Πέμπτη, ολοκληρώθηκε σε πρώτο βαθμό στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, υπόθεση που αφορούσε τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης εγκληματικής οργάνωσης (2 εγκληματικές οργανώσεις με σύνολο 9 κατηγορούμενους) με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην ιδιαίτερα διακεκριμένη περίπτωση αυτής, με προσδοκώμενο όφελος άνω των 75.000 ευρώ με το δικαστήριο να κρίνει ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης και να μεταβάλλει την κατηγορία σε αυτή της σύστασης συμμορίας.
Ο συνήγορος υπεράσπισης μερικών εκ των κατηγορουμένων Γιάννης Γλύκας
Επιπλέον, μετέβαλε την κατηγορία της ιδιαίτερα διακεκριμένης περίπτωσης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών του άρθρου 23 Ν4139/2013 σε αυτή της απλής διακίνησης του άρθρου 20 του ως άνω Νόμου, για όλους τους κατηγορούμενους της πρώτης εγκληματικής, καθώς έκρινε ότι δεν συντρέχει το προσδοκώμενο όφελος των 75.000 ευρώ που απαιτεί ο Νόμος, υιοθετώντας έτσι τους ισχυρισμούς των συνηγόρων. Ωστόσο για την δεύτερη εγκληματική έκρινε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της ιδιαίτερα διακεκριμένης περίπτωσης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών του άρθρου 23. Ειδικότερα έκρινε τους 8 από τους 9 κατηγορούμενους ένοχους, ενώ αθώωσε την μία εκ των κατηγορουμένων για την οποία έκρινε ότι δεν είχε καμία συμμετοχική δράση.
Η συνήγορος υπεράσπισης μερικών εκ των κατηγορουμένων Λίλιαν Καπλανίδου
Οι συνήγοροι υπεράσπισης 5 εκ των 9 κατηγορουμένων Γιάννης Γλύκας και Λίλιαν Καπλανίδου, μιλώντας στο protothema.gr τόνισαν πως «Εκπροσωπώντας 5 από το σύνολο των 9 κατηγορουμένων, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία ήταν απολύτως δίκαιη, υιοθετώντας τους ισχυρισμούς μας και αναγνωρίζοντας επίσης στους εντολείς μας ελαφρυντικές περιστάσεις. Πιο συγκεκριμένα για τους δύο από τους πέντε εντολείς μας, οι ποινές που επιβλήθηκαν από το Δικαστήριο ήταν ποινές φυλάκισης 4,5 και 6 ετών αντίστοιχα, ενώ για τους έτερους δύο εντολείς μας ποινές κάθειρξης 6 ετών με αναστολή και 11 ετών. Τέλος, το Δικαστήριο αθώωσε τη μία εντολέα μας, για την οποία έκρινε ότι δεν είχε καμία συμμετοχική δράση.»