16 Μαΐου 2020

Μητσοτάκης: Περήφανος για την υπομονή που επέδειξε ο ελληνικός λαός

«Προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας στο πλαίσιο μιας πανδημίας – Αποτελεσματική αντίδραση σε μια υγειονομική κρίση με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις αρχές της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Αυτό είναι το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η ελληνική προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως το περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας από την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός σε μήνυμά του που προβλήθηκε σήμερα στην τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανέφερε ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης υπό τις έκτακτες περιστάσεις που επιβάλλει η πανδημία του Covid-19.

Υπό αυτές τις έκτακτες συνθήκες, είναι ακόμη πιο επιτακτικό να υπογραμμίσουμε τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα της αποστολής του Συμβουλίου της Ευρώπης: Δημοκρατία, κράτος δικαίου και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προβλέπει τη δυνατότητα προσωρινών και θεμιτών περιορισμών των προβλέψεών της σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, μεταξύ άλλων, για λόγους δημόσιας υγείας.

Ωστόσο, η πανδημία δεν πρέπει να αποτελέσει πρόσχημα για τη μη συμμόρφωση στη δέσμευσή μας σε θεμελιώδεις αρχές και αξίες”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα και είπε ότι “καταφέραμε να πετύχουμε μια δίκαιη ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας και στα δικαιώματα των πολιτών, χρησιμοποιώντας την τέχνη της πειθούς” ενώ δήλωσε υπερήφανος “για την υπομονή που επέδειξε ο ελληνικός λαός και για τον υψηλό βαθμό συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα που ελήφθησαν πάντα με βάση τις συμβουλές των ειδικών”.

Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η πανδημία προσέφερε και ευκαιρίες, και επισήμανε ότι στην Ελλάδα “πετύχαμε την ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών με πρωτοφανή ταχύτητα. Διαδικασίες που υπό κανονικές συνθήκες θα απαιτούσαν μήνες, ολοκληρώθηκαν σε τρεις εβδομάδες”.

Να σημειωθεί ότι λόγω των έκτακτων σημερινών συνθηκών, η Ελληνική Προεδρία θα λειτουργεί κυρίως ψηφιακά, και θα περιλαμβάνει τη μετάδοση εκδηλώσεων και δράσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης σε όλους τους πολίτες μέσω των νέων τεχνολογιών.