Ξενοδοχεία all inclusive σε όλη τη χώρα με 24ωρο service και Wi-Fi σε όλους τους χώρους τους αναζητά ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για να φιλοξενήσει μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Τη στιγμή που οι Ελληνες ξενοδόχοι περιμένουν με αγωνία την επαναλειτουργία των μονάδων τους μετά το λουκέτο των 2,5 μηνών λόγω κορωνοϊού, ο ΔΟΜ τους καλεί να υποβάλουν προσφορές όχι για πακέτα διακοπών τουριστών, αλλά για τη διαμονή μεταναστών και προσφύγων. Στη σύμβαση, δε, που θα υπογράψουν τις προσεχείς ημέρες όσοι επιλεγούν, ως απαράβατος όρος, μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων θα εγγυηθούν τη «σθεναρή αποθάρρυνση των υπαλλήλων τους να συνάψουν σεξουαλικές σχέσεις με τους δικαιούχους του προγράμματος φιλοξενίας».
Ειδικότερα, ο ΔΟΜ προτίθεται να μισθώσει τουριστικά καταλύματα τουλάχιστον 25 κλινών που βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Εύβοια, εκτός από τα υπόλοιπα νησιά. Οπως αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση με καταληκτική ημερομηνία την 1η Ιουνίου, «εν μέσω επείγουσας κατάστασης, που βρίσκει τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) να λειτουργούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, η κυβέρνηση της Ελλάδας αναγνώρισε ως απόλυτη προτεραιότητα τη δημιουργία νέων θέσεων φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα. Οι καινούριες θέσεις φιλοξενίας θα επιτρέψουν τη μεταφορά μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα διασφαλίζοντας όχι μόνο την αποσυμφόρηση των ΚΥΤ, αλλά και την πρόσβαση των επωφελούμενων σε ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης».
Στις βασικές προϋποθέσεις που θέτει ο διεθνής οργανισμός για την επιλογή των καταλυμάτων είναι ότι κάθε δωμάτιο δεν θα πρέπει να φιλοξενεί περισσότερους από 4 μετανάστες και πρόσφυγες παρέχοντάς τους τα βασικά είδη προσωπικής περιποίησης, όπως σαμπουάν, αφρόλουτρο, σαπούνι, κρέμες σώματος. Κάθε δωμάτιο, θα καθαρίζεται καθημερινά και θα πρέπει να διαθέτει ντουλάπα, τραπέζι, δύο καρέκλες και μία τηλεόραση ενώ «όλα τα δωμάτια και οι κοινόχρηστοι χώροι θα διαθέτουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω Wi-Fi». Τα ξενοδοχεία θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα σίτισης των ωφελούμενων του προγράμματος, καθώς και καθαρισμού των ρούχων τους, ενώ ζητείται η παρουσία του προσωπικού του ξενοδοχείου 24 ώρες την ημέρα. Οπως αναφέρεται στην πρόσκληση, «ο ΔΟΜ δεν θα ευθύνεται, σε καμία περίπτωση, για την καταστροφή ή τη ζημιά ιδιοκτησίας που προκλήθηκε με ή χωρίς φταίξιμο/υπαιτιότητα των ατόμων που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις. Ο πάροχος θα ευθύνεται πλήρως για τυχόν καταστροφή ή ζημιά της ιδιοκτησίας ή των εγκαταστάσεων».
Αναφορικά με τη σίτιση των μεταναστών και προσφύγων, προβλέπεται η παροχή 3 γευμάτων ανά μέρα (πρωινό, μεσημεριανό, δείπνο), με το πρόγραμμα διατροφής να λαμβάνει υπόψη τις διατροφικές συνήθειες των φιλοξενούμενων. Το μενού θα αλλάζει κάθε 2 εβδομάδες και θα σχεδιάζεται από επαγγελματία διατροφολόγο και θα τροποποιείται τουλάχιστον κάθε τέσσερις μήνες, λαμβάνοντας υπόψη τις εποχές για κάποια συστατικά του. Μάλιστα, καθορίζεται και η ημερήσια ανάλυση των προσλαμβανόμενων θερμίδων, η οποία θα προέρχεται κατά ποσοστό 55% από υδατάνθρακες, κατά 30% από λίπη κατά 15% από πρωτεΐνες. Οι συνολικές 2.500 ημερήσιες προσλαμβανόμενες θερμίδες κατανέμονται ως εξής: πρωινό ~ 750 Cal, μεσημεριανό ~ 950 Cal και δείπνο ~ 800 Cal.
«Φρούτα και λαχανικά: τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως (εκ των οποίων τουλάχιστον 1 φρούτο). Ψωμί: αραβική πίτα, 2 μέτριες φέτες με το μεσημεριανό και 2 μέτριες φέτες με το δείπνο, ξεχωριστά τυλιγμένες. Συνοδευτικό: μπορεί να είναι μία σαλάτα: φρέσκα ή βραστά λαχανικά. Πατάτες, σαλάτα ζυμαρικών και ρύζι δεν μπορούν να σερβιριστούν ως σαλάτα, αλλά ως γαρνιτούρα.
Τυρί ή γιαούρτι (το τυρί μπορεί να είναι φέτα ή λευκό τυρί και το γιαούρτι δεν μπορεί να είναι υποκατάστατο γιαουρτιού). Γαρνιτούρα (όπου χρησιμοποιείται): ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά, πλιγούρι, λαχανικά».
Οσον αφορά στο κυρίως πιάτο, το εβδομαδιαίο μενού θα πρέπει να ακολουθεί τις παρακάτω οδηγίες: κόκκινο κρέας 1 με 2 φορές την εβδομάδα, όσπρια 2 με 3 φορές την εβδομάδα, κιμάς 1 με 2 φορές την εβδομάδα, λαδερά 2 με 3 φορές την εβδομάδα, κρέας πουλερικών 2 με 3 φορές την εβδομάδα, ομελέτα ή πίτσα 1 με 2 φορές την εβδομάδα, ψάρι 1 με 2 φορές την εβδομάδα, ζυμαρικά 1 με 2 φορές την εβδομάδα. «Επιδόρπιο: καθόλου ζελατίνη στα επιδόρπια. Δύο φορές την εβδομάδα θα πρέπει να προσφέρεται ένα γλυκό επιδόρπιο (κέικ σοκολάτας, τσιζκέικ, σιροπιαστό κ.λπ.».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο 4ος όρος της σύμβασης παροχής υπηρεσιών, που θα συναφθεί μεταξύ του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και των Ελλήνων ξενοδόχων. Οπως καθορίζεται, ο πάροχος υπηρεσιών εγγυάται τη «σθεναρή αποθάρρυνση των υπαλλήλων του ή άλλου προσωπικού σχετικά με τις σεξουαλικές σχέσεις με τους δικαιούχους του ΔΟM», ενώ «λαμβάνει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να απαγορεύσει και να αποτρέψει την πραγματική, επιχειρηθείσα και απειλητική σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση (SEA) από τους υπαλλήλους του ή από οποιαδήποτε άλλα άτομα απασχολούνται και ελέγχονται από αυτόν για να εκτελούν τις δραστηριότητες δυνάμει του παρόντος συμφωνητικού (“άλλο προσωπικό”)».
Οπως αναφέρεται, η σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση περιλαμβάνει «ανταλλαγή χρημάτων, αγαθών, υπηρεσιών προνομιακής μεταχείρισης, ευκαιριών απασχόλησης ή άλλων πλεονεκτημάτων για σεξουαλικές εξυπηρετήσεις ή δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της ταπεινωτικής ή εξευτελιστικής μεταχείρισης σεξουαλικού χαρακτήρα. Κατάχρηση της θέσης ευάλωτου, της διαφορικής εξουσίας ή της εμπιστοσύνης για σεξουαλικούς σκοπούς και σωματική διείσδυση σεξουαλικής φύσης, είτε με τη βία είτε υπό άνισες ή καταναγκαστικές συνθήκες».
Μανόλης Γαλάνης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ